Programul funeraliilor Regelui Mihai, pentru ziua de sâmbătă

regele mihai
Pro TV

Casa Regală a transmis, vineri, programul funeraliilor Regelui Mihai I al României pentru ziua de sâmbătă, 16 decembrie.

10.05: Sala Tronului – Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

10.10 – 10.21: Sala Tronului – Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

10.19: Sala Tronului – Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.

10.21 – 10.25: Sala Tronului – Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria. 

Citește și
restrictii trafic
Restricţii de trafic în Bucureşti pentru funeraliile Regelui Mihai. Străzile afectate

10.25 – 10.35: Sala Tronului – Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

10.35 – 10.43: Piața Palatului Regal – Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal.

10.45: Piața Palatului Regal – Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

11.00: Piața Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare.

11.00: Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

11.10: Piața Palatului Regal – La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă.

11.10 – 11.20: Piața Palatului Regal – Afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Muzica militară începe să cânte marșuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea și se deplasează în fața afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoți se grupează în spatele crucii și în fața afetului de tun.

11.10 – 11.20: Piața Palatului Regal – În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial. 

11.25: Piața Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.

11.30 – 12.45 – Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

12.40 – 12.45: Catedrala Patriarhală – Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale. Intrarea în catedrală se face în următoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

12.50 – 14.00: Catedrala Patriarhală – Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

14.00: Catedrala Patriarhală – Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul. Ieşirea din catedrală se va face în următoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel şi soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

14.00 – 14.05: Catedrala Patriarhală – Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea.

14.05 – Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.

14.35: Gara Regală Băneasa – La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

17.30: Gara din Curtea de Argeș – Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieșirea din gară, se vor afla în față, Garda de Onoare și Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș.

17.50: Catedrala din Curtea de Argeș – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

17.50 – 18.20: Catedrala din Curtea de Argeș – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

18.20 – 18.30: Catedrala din Curtea de Argeș – Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

18.40: Noua Catedrală din Curtea de Argeș – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.

18.50: Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Recviem pentru Majestatea Sa
Recviem pentru Majestatea Sa

Dincolo de ritul ortodox în care a fost botezat și crescut toată viața, Regele Mihai a fost în primul rând român, și nu unul oarecare, ci suveranul tuturor românilor.

Restricţii de trafic în Bucureşti pentru funeraliile Regelui Mihai. Străzile afectate
Restricţii de trafic în Bucureşti pentru funeraliile Regelui Mihai. Străzile afectate

Mai multe restricţii de trafic vor fi impuse la sfârşitul acestei săptămâni în Bucureşti, în contextul funeraliilor fostului suveran Mihai I.

A doua zi de doliu național. 25.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai. Familiile Regale, la București
A doua zi de doliu național. 25.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai. Familiile Regale, la București

Trei generaţii ale României, de joi, de vineri şi de sâmbătă, s-au strâns la căpătâiul Regelui Mihai I.

Slujbă de pomenire a Regelui Mihai la Catedrala Încoronării din Alba Iulia
Slujbă de pomenire a Regelui Mihai la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

 Momente încărcate de emoție la Catedrala Încoronării din Alba Iulia unde a fost oficiată o slujba de pomenire a Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Fostul principe Nicolae a discutat cu persoanele prezente la Palatul Regal. ”Te iubim”
Fostul principe Nicolae a discutat cu persoanele prezente la Palatul Regal. ”Te iubim”

Fostul principe Nicolae a fost primit cu mare emoție de persoanele prezente în fața Palatului Regal, pentru a-și lua rămas bun de la Regele Mihai.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.