A doua zi de doliu național. 25.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai. Familiile Regale, la București

Ultimul update: Joi 01 Martie 2018 13:50
Data publicarii: Vineri 15 Decembrie 2017 07:07
Categorie: Actualitate

Trei generaţii ale României, de joi, de vineri şi de sâmbătă, s-au strâns la căpătâiul Regelui Mihai I.

Cei mai tineri povestesc despre speranţă, părinţii lor, despre moralitate, bunătate şi decenţă, iar bunicii noştri, despre respect, memorie şi credinţă. Peste 25 de mii de oameni şi-au luat adio de la Majestatea Sa, iar unii au lăsat mesaje emoţionante la Palatul Regal. Într-un pelerinaj care a continuat şi noaptea, cu candele în mâini şi lacrimi în ochi, cu toţii au ales să-i lumineze drumul către cer Regelui Mihai.

Palatul Regal a fost învăluit în lumină şi flori în ultimele trei zile. Cei care l-au preţuit pe Mihai I au aşteptat în tăcere ore în şir să îşi ia rămas bun şi să rostească o rugăciune.

În mijlocul mulţimii înlăcrimate, care a format un lanţ în jurul Palatului, a ieşit vineri principesa Margareta. Un bătrânel cărunt, venit din Huşi, a ţinut să-i înmâneze Custodelui Coroanei poze cu Regele Mihai.

Chiar dacă, timp de 40 de zile, Familia Regală este în doliu, iar membrii ei nu fac declaraţii publice, Custodele Coroanei a rostit câteva cuvinte în semn de recunoştinţă, apoi a privit mesajele emoţionante.

Lascăr Zamfirescu, un bunic în scaun cu rotile, are lacrimi în ochi. Este fostul camarad şi coleg de clasă al Regelui Mihai. Ultima oară au vorbit la telefon anul trecut. În Sala Tronului este o linişte care doare. Regele mai stă foarte puţin printre românii lui.

De trei zile, la coada şerpuită de pe Calea Victoriei, trei generaţii stau împreună şi parcă pentru prima dată se ascultă. Tinerii ne vorbesc de libertate, în timp ce bunicii, despre istorie. Iar copiii, în sinceritatea lor pură, şi-au desenat mesajele şi le-au aşezat lângă candelele aprinse.

Copiii României ştiu că avioanele zboară cel mai sus şi uneori, unul câte unul, popoesc în Rai, acolo unde, acum, au dus un Rege - spune un copil care a trecut prin fața Palatul Regal, care scrie aşa: ”zbori în Rai, Măria Ta”.

În acest timp, pe pământul rece doar miile de candalele mai alină durerea lăsată în jur de Majestatea Sa şi doar cuvintele frumoase îşi mai găsesc locul prin atâta lumină.

Tinerii au ajuns în faţa Palatului mânaţi de speranţă şi îi promit Regelui că nu îl vor uita. La fel au simţit şi cei care l-au privegheat vineri noapte pe Rege.

Femeie: "Am avut ocazia să îl cunoaştem personal, în Elveţia. Am mers cu colindul la Familia Regală. Regele s-a bucurat foarte mult."

Femeie: "Tatăl meu a fost în garda călare a Majestăţii Sale. Pe Calea Victoriei, într-o zi, s-a întâlnit cu Majestatea Sa. Spunea ”uite, că este totuşi un om din Familia Regală şi ştie să se poarte şi să acționeze ca un om obișnuit”."

Alături de ortodocşi şi catolicii din România cinstesc memoria Regelui. La Catedrala Sf. Iosif, arhiepiscopul Ioan Robu a celebrat o liturghie cu recviem în prezenţa principeselor Margareta, Elena şi Maria, cărora li s-a alăturat fostul principe Nicolae.

Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice: ”A fost un bun creştin. Ne-a reprezentat pe toţi şi ne reprezintă acum din cer.”

În cea de a doua zi de doliu, România a început să primească înalţii oaspeţi care îl vor însoţi pe rege pe ultimul drum: Regele Juan Carlos şi Regina Sofia, marele duce Henric de Luxemburg, Prinţesa Muna, mama regelui Iordaniei şi principesa Rym, iar târziu în noapte va sosi la Bucureşti şi Prinţul Charles.

Desfășurarea evenimentelor live-update

UPDATE 21.20: Mii de persoane se perindă la Palatul Regal, unde îşi aşteaptă rândul pentru a se reculege la catafalcul Majestăţii Sale.

Oamenii au stat la coadă ore în șir, pentru a-i auduce un ultim omagiu Regelui.

 

20.40: Foştii suverani ai Spaniei, Regina Sofia şi Regele Juan Carlos I, şi-au prezentat omagiile la catafalcul Regelui Mihai I, la Palatul Regal, vineri seară, în jurul orei 20.30.

 18:30 Mii de oameni aşteaptă vineri după-amiază, în a doua zi de doliu naţional, la Palatul Regal, să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai.

Îmbrăcaţi în haine cernite şi ţinând în mâini lumânări şi buchete de flori, oamenii au venit să îşi ia rămas-bun de la fostul suveran al României.

În Sala Tronului, cei care stăteau la rând pentru a ajunge la catafalcul regal au putut să admire ordinele şi medaliile primite de-a lungul vieţii de Regele Mihai I. La plecare, cei care l-au admirat pe fostul suveran au lăsat un mesaj în cartea de condoleanţe.

Vineri, au ţinut să-i aducă un ultim omagiu Regelui şi reprezentanţi ai Retromobil Club România, în care fostul suveran a fost membru.

"Regele Mihai a fost un simbol de rezistenţă, pentru că, pe lângă toate greutăţile pe care le-a avut de întâmpinat din cauza istoriei, a reuşit să treacă peste toate pragurile lăsate de unii şi de alţii şi să răzbată acolo unde trebuie", a declarat Dan Cazacu, membru al Retromobil Club România.

Printre cei care au depus la Palatul Regal o coroană de flori în memoria Regelui Mihai s-a numărat şi Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989.

"Am venit la Palatul Regal din respect pentru Majestatea Sa şi pentru înaintaşii noştri. Am dorit să punem o coroană şi să aducem un ultim omagiu Regelui Mihai pentru tot ce a făcut pentru România", a spus Teodor Mărieş, în opinia căruia, Regele Mihai "a însemnat pentru România o speranţă după 1989".

UPDATE 16:00 Principesa Margareta, împreună cu Principele Radu, au ieşit în faţa Palatului Regal şi au stat de vorbă cu mulţimea adunată pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai.

UPDATE 13:00 Reprezentanții Casei Regale din Spania sosesc în jurul orelor 13-14, cei din Luxemburg la ora 17, Iordania în jur de ora 15-16. Prințul Charles va sosi la noapte în România.

UPDATE 10:50 Aproximativ 1.500 de oameni sunt acum la coadă, în fața Palatului Regal. Aproximativ 18.000 de oameni au trecut în ultimele 2 zile pe la catafalc. Au adus coroane și repreentanți din Qatar și Danemarca.

Inclusiv vineri dimineață sunt persoane care aşteaptă la rând, ca să treacă pe la catafacul Regelui Mihai. Cu emoţie, decenţă şi într-o linişte apăsătoare, oamenii au aprins lumânări şi au înălţat munţi de flori şi de coroane. De asemenea, doar joi, au fost umplute paginile a 3 cărţi de condoleanţe.

"S-a terminat o lume.. El simbolizează o Românie pe care ne-am dorit-o."

"I-am cerut iertare şi pentru cei care nu au făcut-o, sunt convinsă că i-a iertat şi pe cei care nu au meritat."

Oameni de toate vârstele au stat la rând, chiar şi câteva ore, ca să ajungă în Sala Tronului din Palatul Regal şi să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai.

"Un capitol de istorie pe care puteam să îl avem frumos. Am mai ratat o şansă."

Tineri sau bătrâni, cei care au ajuns la palat au adus flori şi lumânări şi au aşteptat în linişte deplină. Unii chiar l-au cunoscut pe rege şi vorbesc despre el cu emoţie.

"Am avut ocazia să îl cunoaştem personal, în Elveţia. am mers cu colindul la familia regală acasă acolo ne-au primit cu braţele deschise. Regele s-a bucurat foarte mult."

"Tatăl meu a fost în garda călare a majestăţii sale pe Calea Victoriei. Într-o zi, s-a întâlnit cu Majestatea Sa care avea maşină parcată şi ridicată capota de la maşină şi lucra singur la motor. Asta îl impresionase, spunea uite că este totuşi un om din familia regală şi ştie să se poarte şi să acționeze ca un om obişnuit."

Pentru tineri, lungul rămas bun din aceste zile este o adevărată lecţie de istorie.

"A fost de două ori rege în viaţa sa. La cinci ani, apoi s-a întors tatăl său, apoi a venit din nou."

"Pentru el viitorul României însemna o ţară liberă, în care oamenii de rând să aibă cuvânt, să conducem ca o unitate."

Cu emoţie şi regret, aşa descriu ceea ce simt oamenii care au stat chiar și câte 8 sau chiar de 9 ore la rând să se poată închina la catafalcul Regelui. E trecut de miezul nopţii şi sunt încă peste două mii de persoane care aşteaptă în linişte.

"Am venit de la Iaşi pentru Rege, durerea este prea mare.."

"În suferinţa contra comunismului am avut destine comune. Odată cu abdicarea Majestăţii Sale, Junii din Braşov au fost interzişi pentru 20 de ani."

Joi, la Palatul Regal au ajuns acolo şi Nicolae - nepotul fostului suveran - şi logodnica sa. Tânărul a atins emoţionat fotografia bunicului său, apoi a dat mâna cu cei care aşteptau la rând.

Şi vineri, în a doua zi de doliu naţional cei care doresc pot trece pe la catafalcul Regelui Mihai.

Umilințele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, după Revoluție
Umilințele la care Ion Iliescu l-a supus pe Regele Mihai, după Revoluție
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Simona Ruscu, mandra floare din Banat
Simona Ruscu: "Am 23 de ani și lucrez la un nou album."

06:12
DIVERTISMENT
UNSEEN – VIATA DE REPORTER
Daca vrei sa te faci reporter de stiri, Ovidiu Oanta te sfatuieste sa te gandesti de doua ori. Am petrecut o zi cu unul dintre cei mai buni corespondenti ai stirilor din Romania si ne-am convins si noi sa va transmitem acelasi mesaj: mai ganditi-va…

07:37
VORBESTE LUMEA
Verdict: Dana Budeanu 24 septembrie
Dana Budeanu pune vedetele la pamant! Ce verdict a dat vedetelor

23:04
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Cine sunt fetele care-l vor pe Sergiu?
Ce le face pe Angelica, Samira și Georgiana să fie făcute pentru Sergiu? Iubitoare de muzică, filme, tinere și plăcut impresionate de Sergiu, fetele sunt gata să dea tot ce-i mai bun ca să-i fure inima.

01:30
NINJA WARRIOR
Stăm de vorbă cu noii semifinaliști Ninja Warrior!
Oare care a fost proba cea mai grea, prin ce emoții au trecut și cât de mult își doresc să ajungă următorul Ninja Warrior?

04:24
VOCEA ROMANIEI
Se lasă cu schimb de replici?
Tudor Chirilă o provoacă pe Renate Grad, dar se lasă cu un schimb de replici pe tonuri muzicale.

00:38
VORBESTE LUMEA
Eveniment mare in familia Laviniei Goste
Botez in familia Laviniei Goste. Imagini exclusive de la eveniment

11:28
VOCEA ROMANIEI
Tudor Chirilă îl atacă subtil pe Smiley!
Melodia ”Sex bomb” a creat controverse între antrenori. Care a fost motivul șicanărilor?

00:24
VOCEA ROMANIEI
Bătălia pentru concurentă a devenit mai piperată...
Odri Barca a făcut-o pe Irina să lupte cu toate armele pentru a o convinge să intre în echipa ei. Cum i-a caracterizat Irina pe colegii ei antrenori?

01:17
VOCEA ROMANIEI
Antrenorii încearcă să se facă remarcați prin...mesaje?!
Irina, Andra și Tudor sunt ajutați din exterior, prin intermediul mesajelor, să o cucerească pe Daria. Cine a avut cel mai inspirat mesaj?

02:29
Augustin Lazăr
Procurorul general al României îi răspunde ministrului Dan: ”Anchetă imparțială”
Fiul lui Dragnea și soția sa ar fi fost agresați verbal pe stradă. Cei doi au depus plângere
Proprietarii de apartamente, obligaţi prin lege să vină la şedinţele de bloc
MAPN schimbă legea armatei obligatorii. Tinerii, obligaţi să anunţe când pleacă din ţară
Ministrul Apărării, vizită oficială în SUA. Cu cine se va întâlni la Pentagon
Femeie din Iaşi, ucisă la o lună de la întoarcerea acasă, din Italia. Principalul suspect e soţul
accident cluj
Cum a ajuns o șoferiță din Cluj cu mașina în Someș. Șoferița a reușit să se salveze
Asistentă, bătută cu pumnii de un grup de romi în fața spitalului. Ce i-a înfuriat
Groaznicul accident de la Haret, surprins de camera instalată la bordul unei mașini. VIDEO
Carmen Dan critică anchetarea șefilor Jandarmeriei și îl atacă pe Iohannis: ”ordin pe unitate”
Ministrul Toader: Procurorul Augustin Lazăr "nu a fost supus niciunei evaluări"
Ce a făcut un șofer după ce polițiștii i-au cerut să sufle în etilotest, în Brașov