Programul Casa Eficientă Energetic s-a blocat pentru că nu sunt suficienți angajați să proceseze dosarele
Cei care vor să-şi reabiliteze, locuinţa cu bani de la stat mai au de așteptat. Demarat cu mult entuziasm în septembrie, anul trecut programul Casa Eficientă Energetic s-a blocat.
Administraţia Fondului pentru Mediu nu are suficienţi angajaţi care să analizeze dosarele depuse şi abia acum ia în calcul să angajeze o firmă specializată.
Prin programul Casa Eficientă Energetic, statul le promitea oamenilor până la 70.000 de lei. Banii puteau fi folosiţi la izolarea casei, montarea centralelor termice, geamurilor tip termopan sau panourilor solare. Sumele sunt nerambursabile, însă deocamdată niciun dosar nu a fost avizat. Sunt peste 14.000 de cereri de înscriere.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Luca, proprietar: „Noi, o altă iarna nu putem să mai treacă peste faţadă fără să fie finisată. 40.000 de lei, ştiu că ne-am fi încadrat, este un mare ajutor! Aşa e la noi, ne aşteptăm să nu se producă totul foarte rapid, dar deja sunt cinci luni, o jumătate de an în care nu s-a întâmplat nimic. suntem destul de dezamăgiţi.”
(..)
„Vă mărturisesc că nu mai sunt atât de optimist ca la momentul septembrie 2020. Cred că anul acesta, indiferent că vom fi evaluaţi sau nu, nu vom mai avea timp în a implementa aplicaţia, cererea de finanţare. Normal ar fi fost ca dânşii să posteze informaţii, să ne explice ce se întâmplă”
Pentru că nu mai au speranţa ca programul să fie finalizat, unii se gândesc deja să renunţe. Oficialii Administraţiei Fondului pentru Mediu dau, însă, asigurări că programul continuă.
Andrei Iorgulescu, director de programe în cadrul AFM: „Luăm în calcul externalizarea serviciilor de evaluare”
Reporter: Cât ar mai putea dura?
Andrei Iorgulescu: „În teorie aşa, o licitaţie publică poate să dureze o lună şi ceva”
Reporter: Și în practică?
Andrei Iorgulescu: „La noi există practica asta a contestării tuturor procedurilor de achiziţii.”
Cătălin Lungu, director executiv al Ordinul Auditorilor Energetici: „Această perioadă de inacţiune poată să conducă la degradări suplimentare ale elementelor de anvelopă. Dacă între momentul în care a fost realizat acest audit şi lucrările care vor fi implementate trece un timp îndelungat, asta înseamnă că acel raport nu mai este actual.”
Pentru acest program s-au alocat 430 de milioane de lei, care ar fi trebuit să ajungă pentru 9.000 de case. Statul a mai derulat astfel de proiecte pentru proprietari, însă multe dintre ele s-au blocat din cauza birocraţiei sau a procedurilor greoaie. ,,Panouri voltaice'' sau ,,Casa Verde'' sunt doar două exemple.