Profesorul de sport dispărut în Lacul Tarnița a fost găsit înecat. S-a folosit un sonar cu AI
Au fost peste 20 de ore de căutări disperate pe Lacul Tarnița din Cluj, după un profesor de sport care intrase sâmbătă în apă să înoate și nu a mai ieșit la suprafață.
În final, duminică, scafandrii au reușit s găsească trupul neînsufleţit. Echipele de intervenție au folosit și un sonar care utilizează inteligența artificială pentru a sonda adâncurile.
Bărbatul a dispărut sâmbătă seară, într-o zonă de munte, pe malul Lacului Tarnița. Mai ales în timpul verii, locul este împânzit de turiști veniți din oraș să se bucure de soare, dar și de sporturile nautice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tânărul a înotat de pe mal până în mijlocul lacului şi a dispărut în apă, acolo unde este plasată o baliză. Frânghia folosită pentru a marca zona a ajuns la o adâncime de 23 de metri.
Tânărul de 23 de ani era profesor de sport în Huedin şi a venit să se răcorească în lac. Familia spune că nu era un foarte bun înotător.
Rudele îl așteptau pe băiat acasă, când au auzit despre tragedie: „Era un copil tare bun, respectuos. Suntem şocaţi.”
Unchiul tânărului: „Era înotător de nivel mediu, din păcate...Un om deosebit."
Fiind luna septembrie, dar şi zonă de munte, apa este rece, dar oamenii încă se aventurează în lac.
Specialiștii spun că Lacul Tarnița nu este potrivit pentru înot fără a avea măsuri de siguranță lângă tine, cum ar fi un însoțitor într-un caiac sau într-o barcă. Malurile sunt abrupte, iar intrarea în apa este bruscă.
Florin Tomoș, instructor de înot: „Cine intră să înoate ar trebui să intre însoţit de o barcă, sau un caiac, să îl supravegheze sau să îl ajute. Mai multe probleme pot apărea. Apa rece poate crea disconfort, crampe musculare, dacă nu s-a mai înotat în ape deschise, orientarea poate pune probleme. E posibil şi rezistenţa fizică să fi scăzut."
Sâmbătă seară au fost începute căutările, până la lăsarea întunericului. Duminică, salvamontiştii au folosit pentru căutare și un sonar adus de la Salvamont Gorj, care utilizează inteligenta artificială.
În comparaţie cu alte aparate de acest fel, sonarul face mult mai precisă depistarea unui corp uman. Așa au reușit să găsească și trupul celui dispărut. Din păcate, fără semne vitale.
Titus Crăciun, purtător de cuvânt Salvamont Cluj: „E o zonă de munte. Aparatele scafandrilor arătau o temperatură de 7 grade la adâncime."
Polițiștii au deschis acum o anchetă în acest caz.