Profesorul care a dezvaluit pe Facebook practicile unui coleg din Capitala, amenintat. Ministrul a trimis o echipa de control

06-02-2016 17:14

Profesorul de istorie, care printr-o postare pe Facebook a dezvaluit ca un elev de la Colegiul Tudor Vianu a fost pus sa se tarasca in genunchi pentru o marire de nota la teza de matematica, primeste amenintari.

-► Ministrul Adrian Curaj a decis trimiterea unei echipe de control la Colegiul National "Tudor Vianu"

Dascalul nu a depus deocamdata o plangere la politie, insa spune ca nu se va lasa intimidat. In acelasi timp, incurajati de faptul ca cineva a spus ce se petrece in aceasta scoala, mai multi parinti au luat atitudine. In ciuda gravitatii situatiei, tocmai cei din conducerea unitatii de invatamant tac.

In urma dezvaluirilor scandaloase facute de profesorul Marcel Bartic, care a povestit ce se intampla la Colegiul de Informatica Tudor Vianu, mai multe persoane, ramase deocamdata anonime, au reactionat. Drept urmare, profesorul Bartic a inceput sa primeasca amenintari.

Marcel Bartic, profesor: "Sunt o multime de mizerii de amenintari cu care m-am trezit de 2 zile incoace dupa ce am decis sa iau pozitie fata de evenimentele de la Liceul Vianu. Toate presiunile si amenintarile nu ma intimideaza sa renunt la lucrurile pe care le-am spus, cu atat mai mult cu cat cred ca este nevoie de putin curaj in invatamantul romanesc".

Profesorul Bartic a dezvaluit pe contul sau de Facebook ca un elev de clasa a X-a, de la Vianu, s-a tarat in genunchi, la indemnul dascalului de matematica. Acesta i-ar fi spus ca daca face asta o sa primeasca un punct in plus la nota. Informatia a fost confirmata si de Asociatia Parintilor din cadrul colegiului.

Asadar, parintii stiu ce se intampla la orele de curs, insa teama ca profesorii s-ar putea razbuna pe copiii lor ii reduce la tacere. Dovada sta in marturia pe care mama unei eleve care este colega cu baiatul umilit a facut-o pentru reporterii HotNews:

"A fost un episod in care unui alt elev i s-a cerut sa deseneze un cerc mare pe perete in care sa scrie: Loc de dat cu capul pentru prosti. Ei au considerat o gluma si i-am intrebat pe copii si spun ca el asa le zice, ca e gluma."

Aceasta femeia a decis sa isi mute copilul la un alt colegiu: "Am ajuns in situatia asta si din cauza parintilor, cumva. E un context in care s-a ajuns pentru ca unii nu spun. S-au retras in primul an vreo 10 copii pentru ca parintii lor nu au inteles sistemul de evaluare al profesorului".

Pe de alta parte, sunt si parinti extrem de multumiti de regimul din acest liceu.

In ciuda gravitatii situatiei, conducerea colegiului nu a avut nici o reactie oficiala in acest caz, insa Inspectoratul Scolar a anuntat ca va trimite o echipa de control acolo.

Luni, profesorul Severius Moldoveanu va sta de vorba cu superiorii lui din Inspectoratul Scolar care au si inceput o ancheta in acest caz.

Elevul care s-a tarat in genunchi va fi si el audiat, iar despre atmosfera de la orele de matematica vor povesti si colegii acestuia. Totul pentru ca inspectorii scolari sa isi dea seama daca ceea ce s-a intamplat este un caz izolat sau este deja o practica a profesorului.

La finalul anchetei profesorul poate fi mustrat sau chiar dat afara din invatamant.

Ministrul Adrian Curaj a decis trimiterea unei echipe de control la Colegiul National "Tudor Vianu"

Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a decis sa dispuna un control in regim de urgenta la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala, pentru investigarea acuzatiilor care i se aduc unui cadru didactic din aceasta unitate de invatamant, informeaza un comunicat al MENCS remis sambata AGERPRES.

"Consider ca analiza acestui caz extrem de grav trebuie sa tina cont de trei aspecte: incalcarea demnitatii elevului, nerespectarea deciziei Ministerului Educatiei cu privire la perioada de sustinere a tezelor semestriale, respectiv negocierea notelor, lucru totalmente inadmisibil. Ma astept ca masurile sa fie de asa natura incat sa sanctioneze si sa descurajeze astfel de comportamente ale cadrelor didactice", a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.

Ministerul Educatiei reaminteste ca, potrivit articolului 31, alineatul 4 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar, personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia.

Ministrul Adrian Curaj a cerut, de asemenea, tuturor inspectoratelor scolare judetene sa adopte cele mai potrivite masuri de consiliere si indrumare, astfel incat spatiul scolii sa nu mai fie locul derapajelor de comportament in randul cadrelor didactice sau al elevilor, mentioneaza sursa citata.

Presa a relatat ca un profesor de matematica de la Colegiul "Tudor Vianu" si-ar fi umilit elevii. Dascalul ar fi spus, in clasa, ca ii da un punct in plus la teza celui care il roaga in genunchi. Unul dintre adolescenti ar fi facut acest lucru, iar gestul a devenit public pe o retea de socializare.


VIDEO PROTVPLUS.RO