Profesorii au mai castigat o batalie in lupta pentru salarii

Dată publicare: 05-04-2011 11:59
Dată actualizare: 06-10-2012 06:54


Profesori

Inalta Curte de Casatie si Justiei (ICCJ) a admis astazi recursul in interesul legii formulat de procurorul general, privind aplicarea Legii 221/2008. Aceasta lege se refera la cresterile salariale ale cadrelor didactice.

Mai exact, profesorii vor beneficia de "diferenta dintre drepturile salariale cuvenite functiilor didactice potrivit acestui act normativ si drepturile salariale efectiv incasate, cu incepere de la 1 octombrie 2008 si pana la data de 31 decembrie 2009".

Recursul in interesul legii a fost formulat de Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Galati si de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia este obligatorie, potrivit art.3307 alin.4 din Codul de procedura civila.

Imediat, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a salutat decizia Inaltei Curti. Profesorii-sindicalisti sustin ca instantele vor fi astfel obligate sa dea dreptate cadrelor didactice pentru diferentele salariale cuvenite. "Prin urmare, pentru dosarele care mai sunt pe rol pentru dobandirea drepturilor potrivit Legii 221/2008, instantele sunt obligate sa dea aceeasi solutie, respectiv aplicarea prevederilor acestei legi in perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009", se arata intr-un comunicat al FSLI.

Boc: Decizia de majorare a salariilor profesorilor cu 50% a fost o greseala

Federatia mai sustine ca, potrivit datelor detinute, aproximativ 10.000 de membri FSLI asteapta solutionarea dosarelor privind Legea 221/2008. Tinand cont si de aceasta decizie a ICCJ, FSLI considera ca angajatii din invatamant care au castigat in instanta majorarea salariilor cu 33,4% pentru perioada octombrie 2008-decembrie 2009, ar trebui sa fie reincadrati pe posturi, incepand cu data de 1 ianuarie 2010, conform Legii 221/2008 si Legii 330/2009.

De asemenea, FSLI cere demisia tuturor celor din conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului care au semnat diferite note sau circulare trimise catre inspectoratele scolare si unitatile de invatamant, prin care s-a blocat aplicarea acestei legi.

Ce va face Ministerul Educatiei

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat inca de luni ca prin legea privind salarizarea cadrelor didactice, pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, salariile vor fi identice cu cele puse in plata in primele luni ale acestui an. El a mai spus ca sentintele judecatoresti "sunt neunitare" la nivelul Romaniei, precizand ca acest lucru a fost spus chiar de procurorul general, care a formulat un recurs in interesul legii.

"Dupa ce vom avea raspunsul de la ICCJ la recursul procurorului general, vom discuta esalonarea, deoarece recursul va da o unificare, va da un raspuns indicat sentintelor pentru toata lumea. Apoi vom vedea cum va fi facuta esalonarea, in functie de modul in care va fi unificarea. Cand venim cu o lege, nu va mai fi posibil sa existe interpretari, asa cum au fost in trecut", a mai spus Daniel Funeriu, citat de Mediafax.

Ministrul a mai spus ca, dupa ce va exista decizia ICCJ, se va putea vorbi despre "unificare". "Dupa ce avem decizia ICCJ, atunci vom putea discuta modul cum unificam pentru perioada trecuta, pentru toata perioada trecuta, unde avem cadre didactice care au pierdut, altele care au castigat din octombrie 2008 pana in decembrie 2009 si cazuri doar pana in martie 2009", a explicat Daniel Funeriu.

Ministrul Educatiei a mai precizat ca, in cazul persoanelor care vor da in judecata, dupa ce va exista decizia ICCJ, instantele se vor raporta la aceasta decizie a ICCJ.

"Opinia procurorul general este ca ar trebui sa se mearga pe Legea 221 pana la data de 31 decembrie 2009, opinia care se desprinde ca opinie majoritara a instantelor. Cand va exista decizia ICCJ vor incepe discutiile pentru unificare pe trecut, pentru ca oricine va da in judecata dupa acea decizie, pentru o anumita perioada, va trebui sa se raporteze la decizia inaltei Curti. Dupa decizia ICCJ, pot exista noi procese. Decizia ICCJ este valabila pentru noile procese de acum inainte", a explicat Funeriu.

El a mai spus ca suma anuala care ar rezulta daca s-ar aplica Legea 221 ar fi de doua miliarde de lei anual, adica de 500 de milioane de euro anual. Coalitia a decis, in sedinta de luni, sa mandateze Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru proiectul legii care limiteaza cresterile salariale pentru profesori.


 

 

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO