Producție slabă de miere, după vremea capricioasă din 2020: „Nu am întâlnit așa an slab”
Vremea capricioasă din 2020 nu le-a priit albinelor, iar mierea românească, foarte apreciată de străini, a fost mai puțină.
România exportă anual peste 60 la sută din cantitate în țări din Europa, Asia și chiar în Statele Unite. Și românii au început să consume mai multă miere, mai ales că este indicată pentru sistemul imnunitar, spun nutriționiștii.
Un apicultor din zona Blajului ne spune că anul trecut a fost unul dintre cei mai slabi de când se ocupă de albine. Vremea i-a permis acum să le lase afară.
Producția la miere de salcâm a scăzut și cu 70 la sută anul trecut, din cauza vremii cu zile calde în ianuarie și februarie, urmate de ger.
Apicultor: „Imediat după ce a început să înflorească salcâmul s-a schimbat vremea. La salcâm trebuie să obții cam 15 kg pe familie, dar anul trecut a fost undeva la 5 kg pe familie. Eu fac apicultura de 32 de ani și nu am întâlnit așa an slab."
Adrian Berindean din Cluj are 140 de familii de albine. Și el a fost afectat în 2020.
Apicultor: „Anul trecut, producția de miere, datorită factorilor climatici, a fost scăzută. Față de 2019, cred că cu 50 la sută mai puțină. Să speram că va fi un an mult mai bun decât anul trecut."
Pentru că anul trecut au avut o producție slabă, apicultorii spun că au fost nevoiți să se adapteze. Acum vând miere cu nucă, fructe confiate sau cătină.
Laura Gavrilaș, nutriționist dietetician: „Cu cât mierea de albine este mai închisă la culoare, aceasta are un efect antioxidant mai puternic."
Într-un an normal în România cantitatea de miere depășește 20-25.000 de tone, însă anul trecut a fost dezastru.
Florin Mates, director firmă: „Anul trecut am avut un an foarte slab din punct de vedere al producției de miere, în special la mierea de salcâm. În acea perioadă a plouat zi de zi. Producția a scăzut cu 70%."
Drept efect, au crescut și preturile pentru export.
Victor Mates, manager firmă: „S-a ajuns la o situație nemaiîntâlnită în ultimii 40-50 de ani. Prețul și cererea la sortimentul salcâm a crescut, aproape s-a dublat prețul la export la salcâm. Noi exportăm în Japonia cantități însemnate, Germania, Spania, Franța, Marea Britanie și am reușit să exportăm și în Australia sau SUA."
Și pe fondul pandemiei oamenii au început să consume mai multă miere. Nutriționiștii spun că ajută sistemul imunitar.