Producția de fructe, în pericol din cauza temperaturilor ridicate. Piersicii şi caişii au înflorit cu o lună mai devreme
Primăvara timpurie şi mult prea caldă pune în pericol producția de fructe. Pentru că au fost și 20 de grade în multe zone, piersicii şi caişii au înflorit cu o lună mai devreme.
Fermierii privesc asta cu îngrijorare pentru că peste o săptămână sunt așteptate noaptea temperaturi negative, aduse la noi de un ciclon mediteranean.
Dacă privim o livadă de la marginea orașului Timișoara am crede că suntem deja la sfârşitul lunii martie. Piersicii și caișii au înflorit, iar albinele zboară din floare în floare.
În vestul țării sunt 20 de grade de aproape o săptămână iar meteorologii vorbesc despre recorduri in istoria monitorizărilor. Proprietarii de livezi se tem insa pentru fructe, mai ales că se întoarce frigul.
Adela Sava, proprietar plantație: „Nu avem cu ce să-i protejăm.”
Reporter: „Să-i feriți de îngheț.”
Adela Sava, proprietar plantație: „Nu avem cum, nu avem cum. Când cadea bruma se mai făcea foc sub ei, dar la cât e plantația de mare ar trebui multe focuri, costuri enorme."
În județul Mehedinți, corcodușul - din care mulți gospodari fac țuică - este în perioada polenizării. Un îngheț l-ar compromite.
Localnic: „Chiar este foarte timpuriu."
Alin Dobrei, profesor la Facultatea de Horticultură și Silvicultură Timișoara: „Pomul nu are caldendar să știe în ce dată este. Pentru pomii fructiferi, un îngheț târziu în martie și aprilie înseamnă practic pierderea totală a producției."
Daniel Alexandru, agrometeorolog ANM: „Nu excludem să existe perioade mai scurte de temperaturi mai joase, chiar îngheț, în anumite momente ale lunilor martie si aprilie."
Și în Japonia, faimoșii cireşi au înflorit mai repede cu o lună.