Suspiciuni extrem de grave la adresa producătorilor și distribuitorilor de imunoglobulină

Ultimul update: Marti 03 Iulie 2018 10:52
Data publicarii: Marti 03 Iulie 2018 08:56
Categorie: Sanatate

Este anchetă pe piaţa imunoglobulinei. Consiliul Concurenţei verifică dacă producătorii şi distribuitorii acestor medicamente vitale au avut o înţelegere şi au sabotat piaţa din România, pentru a obliga autorităţile să renunţe la plafonarea preţurilor.

Lipsa tratamentelor a făcut ca, în luna martie, Ministerul Sănătăţii să activeze pentru prima dată în istorie mecanismul de protecţie civilă, cerând ajutorul ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO.

10 controale au fost făcute de reprezentanţii Consiliului Concurenţei la producători şi distribuitori de imunoglobulină din trei ţări. Oficialii au verificat sediul Kedrion din Italia, cel al Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice din Belgia şi mai multe birouri din România.

Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenței: „A existat o înţelegere între firmele producătoare ca într-un un efort de a forța mâna Guvernului să le ofere preţuri mai bune, condiții contractualee mai bune, au hotărât în mod concertat împreună să reducă livrările de imunoglobulină pe piaţa românească. Acestea sunt suspiciunile noastre, rămâne să vedem dacă strângem destule dovezi în acest sens.''

Oficialii investighează dacă cele trei mai companii s-au înţeles între ele să nu mai aducă imunoglobulină în România, creând astfel o criză pe piaţă şi forţând autorităţile să cumpere la preţuri mai mari, ca să nu lase pacienţii fără tratament.

Alimentația perfectă care ne ajută să avem un sistem imunitar care funcționează la parametri maximi

Florin Hozoc, directorul unei firme distribuitor imunoglobulină:S-au ridicat şi de la noi diverse documente, emailuri, corespondenţa. Sper că după această anchetă publicul va afla dacă a fost o blocadă şi cine sunt cei vinovaţi. Suntem cei care am denunţat-o public şi vehement.''

Două dintre companiile vizate de anchetă ne-au transmis că au cooperat cu autorităţile din România şi că nu au avut intenţia de a întrerupe aprovizionarea pieţei din România. Acelaşi lucru îl susţine şi Asociaţia Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice.

Reprezentanţii celei de a treia firme încă nu au răspuns solicitării noastre.

Criza imunoglobulinei a apărut anul trecut când pacienţii au rămas fără medicamente, însă doar după moartea unei paciente autorităţile au luat măsuri. Guvernul a scutit de taxa clawback producătorii şi distribuitorii de imunoglobulina în schimb primind promisiuni că produsul va ajunge în România. Câteva luni mai târziu, criza nu fusese rezolvată aşa că România a cerut ajutor internaţional.

10.000 de doze au fost cumpărate de la Crucea Roşia Austria, după activarea mecanisului de protecţie civilă, evident la un preţ foaret mare pentru că România era într-o situaţie de criză şi nu putea negocia. În prezent importăm tratametul prin cinci distribuitori, iar Ministerul Sănătății trebuie să găsească soluţii pentrua evita astfel de crize ''

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Faptul că din decembrie 2017 imunoglobulina a fost scuitită de taxa clawback ar fi trebuit ca România să fie aprovizionată permanent cu acest tip de medicament. Cu siguranţă acest tip de comportament al jucătorilor de pe piaţă a determinat suspiciuni. Consiliul Concurenței a deschis această anchetă.”

Dacă situaţia din România a fost urmarea a unei înţelegeri anticoncurenţiale, vor stabili inspectorii de la Consiliul Cancurenţei care desfăşoară investigaţia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Statul nu are soluţii pentru criza de sânge din spitale. Nici 2% din români nu donează

Statul nu are soluţii pentru criza de sânge din spitale. Nici 2% din români nu donează

VIDEO PROTVPLUS.RO

cabinet stomatologic

România, pe ultimul loc în Europa la igiena dentară. Obiceiul greșit format la adolescenți

Un ONG a analizat ce conțin de fapt sosurile de pe piață. Rezultatele i-au îngrozit pe reprezentanți

Arsurile solare pot duce la cancer de piele. Evitați plaja la ora prânzului și aplicați cremă

Organele unui român mort în Oradea vor salva alte 4 persoane

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

sorina pintea

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin