Suspiciuni extrem de grave la adresa producătorilor și distribuitorilor de imunoglobulină
Este anchetă pe piaţa imunoglobulinei. Consiliul Concurenţei verifică dacă producătorii şi distribuitorii acestor medicamente vitale au avut o înţelegere şi au sabotat piaţa din România, pentru a obliga autorităţile să renunţe la plafonarea preţurilor.
Lipsa tratamentelor a făcut ca, în luna martie, Ministerul Sănătăţii să activeze pentru prima dată în istorie mecanismul de protecţie civilă, cerând ajutorul ţărilor din Uniunea Europeană şi NATO.
10 controale au fost făcute de reprezentanţii Consiliului Concurenţei la producători şi distribuitori de imunoglobulină din trei ţări. Oficialii au verificat sediul Kedrion din Italia, cel al Asociaţiei Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice din Belgia şi mai multe birouri din România.
Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenței: „A existat o înţelegere între firmele producătoare ca într-un un efort de a forța mâna Guvernului să le ofere preţuri mai bune, condiții contractualee mai bune, au hotărât în mod concertat împreună să reducă livrările de imunoglobulină pe piaţa românească. Acestea sunt suspiciunile noastre, rămâne să vedem dacă strângem destule dovezi în acest sens.''
Oficialii investighează dacă cele trei mai companii s-au înţeles între ele să nu mai aducă imunoglobulină în România, creând astfel o criză pe piaţă şi forţând autorităţile să cumpere la preţuri mai mari, ca să nu lase pacienţii fără tratament.
Florin Hozoc, directorul unei firme distribuitor imunoglobulină: „S-au ridicat şi de la noi diverse documente, emailuri, corespondenţa. Sper că după această anchetă publicul va afla dacă a fost o blocadă şi cine sunt cei vinovaţi. Suntem cei care am denunţat-o public şi vehement.''
Două dintre companiile vizate de anchetă ne-au transmis că au cooperat cu autorităţile din România şi că nu au avut intenţia de a întrerupe aprovizionarea pieţei din România. Acelaşi lucru îl susţine şi Asociaţia Companiilor Producătoare de Terapii cu Proteine Plasmatice.
Reprezentanţii celei de a treia firme încă nu au răspuns solicitării noastre.
Criza imunoglobulinei a apărut anul trecut când pacienţii au rămas fără medicamente, însă doar după moartea unei paciente autorităţile au luat măsuri. Guvernul a scutit de taxa clawback producătorii şi distribuitorii de imunoglobulina în schimb primind promisiuni că produsul va ajunge în România. Câteva luni mai târziu, criza nu fusese rezolvată aşa că România a cerut ajutor internaţional.
10.000 de doze au fost cumpărate de la Crucea Roşia Austria, după activarea mecanisului de protecţie civilă, evident la un preţ foaret mare pentru că România era într-o situaţie de criză şi nu putea negocia. În prezent importăm tratametul prin cinci distribuitori, iar Ministerul Sănătății trebuie să găsească soluţii pentrua evita astfel de crize ''
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Faptul că din decembrie 2017 imunoglobulina a fost scuitită de taxa clawback ar fi trebuit ca România să fie aprovizionată permanent cu acest tip de medicament. Cu siguranţă acest tip de comportament al jucătorilor de pe piaţă a determinat suspiciuni. Consiliul Concurenței a deschis această anchetă.”
Dacă situaţia din România a fost urmarea a unei înţelegeri anticoncurenţiale, vor stabili inspectorii de la Consiliul Cancurenţei care desfăşoară investigaţia.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: consiliul concurentei, imunoglobulina, criza imunoglobulina,
Dată publicare:
03-07-2018 08:56