Procurorul-șef al DIICOT a demisionat. Felix Bănilă a cerut revocarea Oanei Schmidt-Hăineală

×
Codul embed a fost copiat

Șeful DIICOT Felix Bănilă a demisionat miercuri, după ce președintele Klaus Iohannis l-a criticat pentru modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal.

Demisia intervine la mai bine de 24 de ore după ce preşedintele României i-a cerut să plece din funcție pentru modul în care a gestionat ancheta în cazul Caracal și mai ales pentru modul în care a creat în rândul opiniei publice impresia că mai degrabă sunt protejate interesaele infractorilor decât ale părților vătămate.

Bănilă a anunţat că a decis să-şi depună demisia de onoare, susţinând, însă, că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor, iar speţa "Caracal" nu depăşeşte nivelul priceperii sale.

"Am înţeles să îmi depun demisia de onoare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, sens în care am înaintat-o ministrului Justiţiei, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcţie, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate preşedintelui României, spre a fi acceptată şi a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcţie, dată până la care voi continua să asigur conducerea DIICOT", a precizat Bănilă, într-un comunicat de presă.

Înainte de a-și înainta demisia ministrului Justiției, Felix Bănilă a făcut un ultim gest, el cerând revocarea din funcție a Oanei Andreea Schmidt-Hăineală, procuror șef adjunct al DIICOT, pe care urmează să o decidă cel mai probabil Secția de procurori a CSM. Schmidt-Hăineală este unul dintre procurorii care investighează cazul de la Caracal.

Citește și
felix banila, diicot
Şeful DIICOT a anunţat că ar putea demisiona doar după un "amplu proces cognitiv"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Potrivit unor surse, neconfirmate oficial, interimatul ar putea fi asigurat de unul dintre adjuncții lui Bănilă, procurorul Georgiana Hossu.

Ce i-a reproșat Iohannis lui Bănilă

 

Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni, şeful statului i-a reproşat lui Bănilă modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal, adăugând că implicarea DIICOT ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism şi credibilitate.

Klaus Iohannis a spus însă că, sub conducerea lui Bănilă, "acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore".

Președintele a criticat şi modul în care a fost tratată, în ultimele zile, familia uneia dintre victimele de la Caracal, menţionând că acest comportament reprezintă un exemplu de 'aşa nu'.
 

Comunicatul de presă integral al procurorului șef al DIICOT Felix Bănilă:

 

”Urmare a solicitării Președintelui României, prin declarație de presă, în seara zilei de 30.09.2019 și a comunicatului procurorului șef D.I.I.C.O.T. din data de 01.10.2019, procurorul șef D.I.I.C.O.T. aduce la cunoștință publică următoarele:

Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;

În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;

Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T.

Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;

Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.

Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.

Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.

Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.

Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T.

Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special.”

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Birchall: E inacceptabil modul în care s-a acţionat la domiciliul familiei Melencu
Birchall: E inacceptabil modul în care s-a acţionat la domiciliul familiei Melencu

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall a declarat că a avut mai multe discuţii cu procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, în care şi-a exprimat nemulţumirea față de mai multe aspecte, printre care şi modul în care s-a acţionat vineri la casa familiei Melencu.

Şeful DIICOT a anunţat că ar putea demisiona doar după un
Şeful DIICOT a anunţat că ar putea demisiona doar după un "amplu proces cognitiv"

Procurorul-şef DIICOT, Felix Bănilă, a prezentat o reacție publică după ce luni, președintele Klaus Iohannis i-a cerut în cadrul unei declaraţii de presă „să îşi înainteze imediat demisia din funcţie”.

Dăncilă îi dă sfaturi lui Iohannis: ”Eu cred că nu trebuie să intervenim în justiție”
Dăncilă îi dă sfaturi lui Iohannis: ”Eu cred că nu trebuie să intervenim în justiție”

Premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat, marți, pe președintele Klaus Iohannis de imixtiune în justiție, după ce șeful statului a cerut demisia șefului DIICOT Felix Bănilă pentru ancheta defectuoasă în cazul de la Caracal.

Preşedintele Iohannis a cerut demisia şefului DIICOT, Felix Bănilă.
Preşedintele Iohannis a cerut demisia şefului DIICOT, Felix Bănilă. "E revoltător"

Preşedintele a cerut luni seară demisia procurorului-şef DIICOT, Felix Bănilă, reproşându-i modul în care a fost instrumentată ancheta în cazul de la Caracal.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.