Berbeceanu: "Inca de cand am fost arestat, am avut incredere deplina in DNA". Mesajul sau pentru politisti

×
Codul embed a fost copiat

Ancheta in care procurorul sef al DIICOT Alba este acuzat ca
i-ar fi intocmit un dosar penal fals lui Traian Berbeceanu a inceput inainte ca politistul sa faca denuntul.

Ajuns acasa, la Deva, Berbeceanu a dezvaluit ca cei de la DNA stiau despre intentiile procurorului Muresan inainte ca el sa fie arestat. Acum, seful DIICOT este cercetat penal, alaturi de partenerii sai, un politist si un procuror.

"E o onoare, in loc sa va protejam noi, ati ajuns sa ne protejati voi"

Au fost primele cuvinte pe care comisarul Berbeceanu le-a adresat presei odata intors acasa, la Deva. Desi nu a vrut sa intre in amanunte, parea linistit.

Seful Brigazii de Crima Organizata Alba ar fi fost pedepsit astfel pentru ca a refuzat sa il numeasca intr-un post de conducere pe Alin Munteanu, un politist prieten cu procurorul Muresan. Cand l-a verificat pe ofiter, constatase ca acesta avea nereguli in activitate si a refuzat sa ii dea postul;

Citește și
Nicusor Constantinescu
Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, retinut de procurorii DNA. E acuzat de o "gaura" de 30 de milioane de euro
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Si totusi cum a fost creat un dosar din nimic? Procurorii anticoruptie sustin ca cei trei au intocmit procese verbale mincinoase si ar fi convins infractori inchisi de Berbeceanu sa depuna marturii false.

UPDATE LUNI, 10:05 Berbeceanu: Inca de cand am fost arestat si detinut ilegal am avut incredere deplina in DNA

Fostul sef al BCCO Alba Traian Berbeceanu s-a intors de la Bucuresti la Deva, in noaptea de miercuri spre joi, el nevrand sa discute despre motivul pentru care a fost in Capitala, lasand sa se inteleaga ca are legatura cu dosarul DNA.

Comisarul-sef Traian Berbeceanu a fost asteptat in fata blocului unde locuieste, la Deva, de mai multi jurnalisti, el spunandu-le ca si-a pus increderea in DNA si a sperat ca procurorii anticoruptie vor demonstra ca este victima unei inscenari si spera ca odata aflat adevarul va fi repus in functie.

"Inca de cand am fost arestat si detinut ilegal am avut incredere deplina in Directia Nationala Anticoruptie, asa cum nu va ascund ca am incredere foarte mare in DIICOT pentru ca am lucrat in mod direct sau indirect cu zeci de procurori DIICOT din tara si ii pretuiesc si ii apreciez pentru profesionalismul lor. In dosarul DIICOT sunt inculpat si sunt convins ca se va face dreptate. in dosarul DNA am calitatea de martor. Sunt denuntator. Vreau sa stiti ca dosarul acela, spre supriza mea, era deja inregistrat si era in lucru inainte de a ajunge eu la DNA pentru a denunta faptele prezumtiv infractionale pe care le-am sesizat", a afirmat Berbeceanu.

Fostul sef al BCCO Alba nu a comentat actiunile DNA privindu-i pe procurorii Ioan Muresan si Nicolaie Cean si pe politistul Alin Munteanu.

In schimb, el a transmis ca isi doreste sa se intoarca la BCCO Alba: "Imi doresc categoric sa ma intorc la vechiul loc de munca. Este echipa mea si doar acolo accept in sinea mea sa imi continui cariera de politist".

Traian Berbeceanu a mai spus ca dosarul care i-a fost inscenat era menit sa descurajeze si alti politisti care isi fac meseria.

"Situatia cumplita prin care am trecut eu a fost vazuta de foarte multi colegi de-ai nostri tineri veniti de pe bancile Academiei de Politie, de pe bancile scolilor de agenti de politie, colegi tineri si fara experienta care au fost bulversati si poate nu au inteles nimic din ceea ce s-a intamplat. Situatia mea a fost menita sa ii descurajeze pe multi dintre politistii care sunt in linia intai, pe strada, si se confrunta cu infractori deosebit de periculosi. In structurile Politiei Romane sunt sute de profesionisti si vreau pe aceasta cale sa ii rog sa vorbeasca. Sa incercam impreuna, cei cu experienta, sa redam institutiei Politiei Romane demnitatea, increderea si forta de care are nevoie", a adaugat Berbeceanu, care in prezent lucreaza pe o functie de executie in cadrul Departamentului de Logistica al Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara.

Berbeceanu a fost arestat initial, pentru legaturi cu infractorii, dar procurorii DNA au descoperit ca procurorul sef al DIICOT Alba, un politist si un fost procuror, i-au inscenat totul din razbunare. I-au facut lui Berbeceanu un dosar penal plin de marturii si dovezi mincinoase, in baza caruia au obtinut arestarea lui preventiva si ar fi vrut sa il denigreze si sa il vada condamnat definitiv. 

Ioan Muresan, procurorul sef al Serviciului Teritorial DIICOT Alba intra pe usa Directiei Nationale Anticoruptie insa nu ca invitat, ci ca acuzat! Muresan, un ofiter de politie si un fost procuror sunt suspectati ca au masluit un dosar si i-au inscenat lui Traian Berbeceanu, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Alba, fapte penale care au dus la arestarea lui.

In octombrie 2013, DIICOT Alba il acuza pe Berbeceanu ca protejeaza infractorii. Politistul a incercat sa se apere.

"- E adevarat ca furnizati informatii infractorilor ?
- E o marsavie ce mi se intampla !"

Judecatorii care au decis arestarea preventiva nu l-au crezut. Comisarul nu a renuntat si a scris o nota in care a explicat cu lux de amanunte cum i-a fost inscenat totul.

Hartia a ajuns la procurorii DNA, iar ancheta lor a dus la o concluzie uluitoare:

"Berbeceanu, seful brigazii de combatere a crimei organizate alba, a fost "pedepsit" pentru ca a refuzat sa il numeasca la conducerea unui serviciu aflat in subordinea sa pe Alin Munteanu, un politist prieten cu procurorul Muresan. Cand l-a verificat pe ofiter, constatase ca acesta avea nereguli in activitate si a refuzat sa faca numirea."

Ca sa se razbune, cei doi ar fi pus la cale un plan asbsolut diabolic, sustin procurorii DNA. Ajutati de un fost procuror DIICOT, ar fi identificat indivizi cercetati in trecut de Berbeceanu. Le-au usurat traiul in inchisoare si le-au promis ca ii vor "scapa de probleme", in schimbul unor declaratii care sa il ingroape pe Berbeceanu

Astfel a fost intocmit un dosar impotriva sefului BCCO Alba, cu declaratii falsificate, cu date vagi si zvonuri. Ca sa ajute, politistul Munteanu s-a apucat sa completeze procese-verbale in care insinua apropierea lui Berbeceanu de anumite grupari criminale.

Dosarul a fost suficient pentru judecatori, care au decis arestarea preventiva si chiar prelungirea mandatului.

Acum, aceasta noua ancheta incearca sa lamureasca ce s-a intamplat de fapt in primul dosar. Pentru inceput, s-a dispus cercetarea in libertate a lui Berbeceanu.

"Uita-te la tati. Te iubeste tati mult de tot, ma bucur ca te vad. Mi-a fost dor de tine, tati! N-o sa mai plece tati de la tine niciodata!". Aceasta a fost scena emotionanta in care s-a intalnit cu fiul sau.

"Sunt sigur ca se va face dreptate, sunt nevinovat.
- Cum a fost aceasta experienta pt dumneavoastra?
- Trista, urata sper ca acest sacrificiu pe care a trebuit sa-l fac nu va fi degeaba. Multumesc prietenilor si colegilor. O sa ma dedic trup si suflet apararii politistilor nimeni nu trebuie sa mai pateasca ce am patit eu",
a spus Berbeceanu.

Procurorul Ioan Muresan, cel acuzat ca a pus la cale toata marsavia, a ajuns in birourile procurorilor DNA.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, ridicat in urma perchezitiilor facute de DNA
Seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, ridicat in urma perchezitiilor facute de DNA

Seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DNA, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediul regiei, dar si la Consiliul Judetean si la locuinta lui Nicusor Constantinescu.

Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, retinut de procurorii DNA. E acuzat de o
Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, retinut de procurorii DNA. E acuzat de o "gaura" de 30 de milioane de euro

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.