Seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, ridicat in urma perchezitiilor facute de DNA

DNA

Seful Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, Adrian Gambuteanu, a fost ridicat, miercuri, de procurorii DNA, in urma perchezitiilor care au avut loc la sediul regiei, dar si la Consiliul Judetean si la locuinta lui Nicusor Constantinescu.

Adrian Gambuteanu a fost ridicat de la sediul regiei si urmeaza sa fie adus la Bucuresti, pentru audieri. De asemenea, anchetatorii au ridicat mai multe documente de la sediul Regiei Judetene de Drumuri si Poduri, relateaza Mediafax.

Intr-un comunicat transmis miercuri, DNA preciza ca perchezitiile, desfasurate in trei locatii din municipiul Constanta, intre care si doua sedii ale unor institutii publice, au loc intr-un dosar in care se fac cercetari privind savarsirea, in perioada 2011-2013, a unor infractiuni asimilate celor de coruptie de catre functionari publici cu functii de conducere in plan local.

"In acest moment, in cauza se efectueaza urmarirea penala prin raportare strict la fapte, nefiind inceputa urmarirea penala fata de vreo persoana", arata DNA. Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie, in urma perchezitiilor facute la locuinta sa, dar si la sediul CJ si al Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta.

Nicusor Constantinescu a fost urcat de anchetatori intr-o masina a Jandarmeriei, el spunand ca nu stie de ce este ridicat si dus la audieri: "Nu stiu de ce ma iau". Acesta va fi adus la Bucuresti, pentru audieri. De asemenea, anchetatorii au ridicat de la locuinta lui Nicusor Constantinescu mai multe cutii cu documente.

Citește și
Mihail Vlasov
Presedintele Camerei de Comert, arestat pentru 30 de zile. Mesajul de pe punga in care au fost gasiti cei 200.000 de euro
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Vicepresedintele CJ Constanta Cristinel Dragomir a afirmat, miercuri, ca procurorii au cerut corespondenta institutiei cu Regia de Drumuri si Poduri Constanta cu privire la controlul Curtii de Conturi din 2010 si 2011, dar si acte privind eliberarea avizelor la certificate de urbanism "pentru multe obiective".

"A fost prezentat un mandat de perchezitie la sediul Consiliului Judetean Constanta si in acest moment comisari de la DNA Bucuresti primesc documentele solicitate. Este vorba despre documente referitoare sau corespondenta cu Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta cu privire la controlul Curtii de Conturi la RAJDP pe 2010 si 2011 si este vorba de documente, cereri privind eliberarea avizelor certificatelor de urbanism, prelungire certificate de urbanism pentru multe, multe obiective, pe care le vom pune la dispozitie", a declarat Cristinel Dragomir, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI si al Brigadei Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

In 15 ianuarie, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie din fata sediului institutiei si dus la audieri la DNA. In momentul in care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a incercat sa se opuna si a refuzat sa fie urcat in masina anchetatorilor, el reclamand ca se face un abuz intrucat a fost emis mandatul de aducere fara ca el sa fie citat si sa semneze citatia.

Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate, iar la iesirea din sediul institutiei a declarat ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz si politie politica, el spunand ca este "jignitor" ce s-a intamplat.

Atunci, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Constantinescu, pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora Nicusor Daniel Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", arata DNA.

Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanta au anuntat, in 15 ianuarie, ca Nicusor Constantinescu are interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile. O zi mai tarziu, Nicusor Constantinescu a depus o solicitare la DNA Constanta pentru intreruperea interdictiei de a parasi tara pentru 30 de zile, cerere acceptata de procurorii anticoruptie, care au decis ca acesta poate parasi tara pana in 30 ianuarie, respectiv pentru o perioada de 15 zile. Potrivit reprezentantilor DNA Constanta, Nicusor Constantinescu a primit acest drept deoarece a prezentat documente din care a reiesit ca sufera de o afectiune severa si este necesar sa mearga la tratament la o clinica din strainatate. Ulterior, masura de intrerupere a interdictiei de a parasi tara a fost prelungita cu doua zile fata de termenul initial.

Tot in 16 ianurie, Nicusor Constantinescu a solicitat Judecatoriei Constanta ridicarea interdictiei de a parasi tara pentru toata perioada de 30 de zile, pe motiv ca sufera de "o boala grava" si trebuie sa mearga la tratament in SUA, unde si-a facut programari la mai multe institute, el obtinand deja viza de la ambasada. In 17 ianuarie, solicitarea de ridicare a interdictiei de a parasi tara formulata de Nicusor Constantinescu a fost respinsa de Judecatoria Constanta, fara a mai exista o alta cale de atac.
Nicusor Constantinescu a plecat in 23 ianuarie in Statele Unite ale Americii, la Spitalul Stanford din California, pentru investigatii medicale, el reintorcandu-se in tara in 30 ianuarie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, retinut de procurorii DNA. E acuzat de o
Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, retinut de procurorii DNA. E acuzat de o "gaura" de 30 de milioane de euro

Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu.

Presedintele Camerei de Comert, arestat pentru 30 de zile. Mesajul de pe punga in care au fost gasiti cei 200.000 de euro
Presedintele Camerei de Comert, arestat pentru 30 de zile. Mesajul de pe punga in care au fost gasiti cei 200.000 de euro

Presedintele Camerei de Comert si Industrie a fost arestat pentru 30 de zile. Mihail Vlasov, in varsta de 70 de ani, este acuzat ca ar fi primit 200 de mii de euro de la un om de afaceri.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.