Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta, retinut de procurorii DNA. E acuzat de o "gaura" de 30 de milioane de euro
Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu.
FILMUL ZILEI
Dimineata, Nicusor Constantinescu, a fost luat cu duba de acasa si adus in Bucuresti, la audieri, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Mai multe birouri ale institutiei pe care o conduce au fost perchezitionate si sigilate.
Nicusor Constantinescu a fost luat pe sus de anchetatori de la Constanta. Inca de la ora 7.30 la Consiliul Judetean Constanta, la casa lui , dar si la Regia Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta au ajuns procurorii insotiti de jandarmi.
Cautau documente despre plati ilegale facute in perioada 2011-2013 de Consiliul Judetean pentru asfaltari in sudul judetului si crearea de perdele forestiere.
Peste 5 milioane de euro ar fi fost platiti pentru astfel de proiecte. Sa pare ca Nicusor Constantinescu si-ar fi pus semnatura pe aceste proiecte supraevaluate.
In plus, procurorii sustin ca Nicusor Constantinesc ar fi blocat pentru doi ani o serie de controale pe care reprezentantii Curtii de conturi ar fi trebuit sa le efectueze la Consiliul Judetean Constanta.
"Nu stiu pentru ce sunt adus, o sa aflu acum probabil. Nu mi-e teama ca voi fi arestat", spunea Nicusor Constantinescu cand a fost ridicat.
Radu Mazare spune despre Nicusor Constantinescu ca "e bolnav de cancer. Pe o scara de la 1 la 10, gravitatea la el e 9".
In acelasi dosar, Nicusor Constantinescu a fost luat pe sus de anchetatori si la jumatatea lunii ianuarie pentru ca nu se prezentase la audieri. Atunci in fata institutiei a fost un adevarat scandal in momentul in care oamenii legii l-au inconjurat.
Daca la finalul anchetei va fi gasit vinovat de abuz in serviciu Nicusor Constantinescu poate sta dupa gratii pana la 15 ani .
UPDATE Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzat ca a impiedicat controale ale Curtii de Conturi si a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro, prin faptul ca nu a emis sau prelungit autorizatii de construite a unor centrale eoliene.
"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea inculpatului. Nicusor Daniel Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, in sarcina caruia s-au retinut: 3 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice; 21 de infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor", se arata intr-un comunicat de miercuri al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Perchezitii au avut loc, miercuri dimineata, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Constanta si la locuinta sefului institutiei, Nicusor Constantinescu, intr-un dosar instrumentat de DNA.
Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii DNA - Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea, in perioada 2011-2013, a unor infracțiuni asimilate celor de coruptie de catre functionari publici cu functii de conducere in plan local, potrivit Mediafax.
Astfel, miercuri dimineata, ca urmare a autorizarii de catre instanța competenta, au loc percheziții in trei locatii din municipiul Constanta, intre care si doua sedii ale unor instituții publice.
"In acest moment, in cauza se efectueaza urmarirea penala prin raportare strict la fapte, nefiind inceputa urmarirea penala fata de vreo persoana", arata DNA.
Potrivit unor surse judiciare, perchezitiile au avut loc la sediul Consiliului Judetean Constanta si la locuinta lui Nicusor Constantinescu. Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI si al Brigadei Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Nicusor Constantinescu a mai fost achetat pentru coruptie
In 15 ianuarie, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost ridicat de procurorii anticoruptie din fata sediului institutiei si dus la audieri la DNA.
In momentul in care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a incercat sa se opuna si a refuzat sa fie urcat in masina anchetatorilor, el reclamand ca se face un abuz intrucat a fost emis mandatul de aducere fara ca el sa fie citat si sa semneze citatia.
Constantinescu a fost audiat atunci la DNA timp de aproximativ o ora si jumatate, iar la iesirea din sediul institutiei a declarat ca va face plangere la Parchet pentru modul in care a fost ridicat, "ca un animal", de catre procurorii DNA, pe care i-a acuzat de abuz si politie politica, el spunand ca este "jignitor" ce s-a intamplat. Atunci, procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Constantinescu, pentru sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora Nicusor Daniel Constantinescu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)", arata DNA.
Procurorii DNA - Serviciul teritorial Constanta au anuntat, in 15 ianuarie, ca Nicusor Constantinescu are interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.
Sursa: Mediafax
Etichete: dna, perchezitii, nicușor constantinescu, cj constanta,
Dată publicare:
19-03-2014 09:29