Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar: In primele luni ale anului viitor vom avea o solutie in dosarul Mineriada
Dosarul Mineriadei din iunie '90 este la final si ar trebui sa avem o solutie in primele luni ale anului 2017.
Este declaratia procurorului general al Romaniei, la o saptamana dupa ce procurorii militari au anuntat ca au fost puse sub acuzare mai multe persoane, inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu si Virgil Magureanu.
Audierile din dosar nu sunt lipsite insa de controverse. Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie, sustine ca a fost scos din dosar pentru ca ar fi incomod pentru procurori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doru Maries: "Acum au constatat ei dupa redeschiderea dosarului ca nu sunt parte vatamata. E incredibil ce sa fac, asta e decizia. Eu ma astept sa fiu si pus sub invinuire ca eu am adus minerii, chit ca eu eram arestat in 13 iunie."
"Dosarul privind Mineriada se afla in faza finala de solutionare si dupa ce se vor administra probele care mai sunt de administrat si se vor verifica apararile ce se vor formula in cauza, se va emite o solutie legala si temeinica. In primele luni ale anului urmator vom avea o solutie", a precizat joi Augustin Lazar, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
Pe 23 decembrie, procurorii militari au decis punerea in miscare a actiunii penale, sub aspectul savarsirii de infractiuni contra umanitatii, fata de fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul director al SRI Virgil Magureanu in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".
De asemenea, au fost pusi sub urmarire penala Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale (FSN); general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare.
In octombrie 2015, Ion Iliescu avea calitatea de suspect in acest dosar, iar prin ordonanta intocmita vineri de Parchetul Militar el a devenit inculpat.
Cand s-a anuntat punerea in miscare a actiunii penale, procurorul militar Marian Lazar a declarat ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat "un atac generalizat si sistematic", lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei Capitalei, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.
Parchetul Militar a anuntat ca, in acest dosar, urmarirea penala se efectueaza, in continuare, fata de alti 18 suspecti, sub aspectul savarsirii acelorasi infractiuni de crime impotriva umanitatii.