Grajdan, de la seful ISC, la urmarit penal de DNA, in nici o saptamana. Cum l-a ajutat pe Nastase

Ponta, Grajdan, Nastase

Numit pentru a doua oara in fruntea Inspectoratului de Stat in Constructii, Constantin Grajdan n-a rezistat in functie nici macar o saptamana, dupa ce a luat o decizie controversata care reprezinta o mana de ajutor intinsa fostului premier Adrian Nastase.

Condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul "Trofeul Calitatii", Nastase a contestat decizia la completul de cinci judecatori al instantei supreme, care ar trebui sa se pronunte pe data de 30 mai.

La doar o zi dupa ce a preluat efectiv functia de inspector sef al ISC, Grajdan a instiintat instanta care judeca recursul ca institutia pe care o conduce nu se constituie parte civila in dosarul "Trofeul Calitatii", pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil. Asta cu toate ca in rechizitoriu, procurorii DNA mentioneaza ca Inspectoratul de Stat in Constructii a suferit un prejudiciu de aproximativ 65 de miliarde de lei vechi, adica 6.500.000 de lei noi sau echivalentul a circa 1,5 milioane de euro.

Constantin Grajdan a fost numit in functia de inspector sef al Inspectoratului de Stat in Constructii de Victor Ponta, dupa ce ISC a trecut din subordinea Ministerului Dezvoltarii in cea a Guvernului, in prima sedinta a noului cabinet. Primul ministru spunea atunci ca "aceasta structura a fost trecuta anterior la mister mai mult pe criterii personale decat personale". Tot Ponta l-a demis pe Grajdan, pe motiv ca acesta a luat decizii fara sa-l informeze.

Fostul sel al ISC a incercat sa-si explice decizia facand referire la Alexandru Cuza si cei 150 de ani care se implinesc de la infiintarea instiutiei.

Citește și
Adrian Nastase
Inca o amanare in dosarul Trofeul Calitatii.Acuzatiile la adresa lui Nastase se prescriu intr-o luna
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Grajdan a mai condus ISC din martie pana in octombrie 2009, cand premierul de atunci, Emil Boc, l-a demis din functie, imediat dupa iesirea PSD de la guvernare. La momentul numirii, presa centrala a relatat ca Grajdan ar fi un apropiat al fostului inspector general Dorina Isopescu, trecuta de la PNL la PSD.

Istoria cazului Grajdan

30 ianuarie 2012

Fostul premier Adrian Nastase este condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, de catre ICCJ, in dosarul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

7 mai 2012

Cabinetul Ponta depune juramantul.

8 mai 2012

In prima sedinta de guvern condusa de Victor Ponta, Inspectoratul de Stat in Constructii trece din subordinea Ministerului Dezvoltarii in cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit si demis de premier. Victor Ponta afirma ca aceasta structuara a fost trecuta anterior la minister "mai mult pe criterii personale" decat functionale.

11 mai 2012

Seful Guvernului dispune ca Ruxandra Carmen Berszan sa fie revocata din functia de inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii.

18 mai 2012 (vineri)

Premierul Victor Ponta semneaza decizia de numire a lui Constantin Grajdan in functia de inspector general al Inspectoratului de Stat in Constructii. Decizia este publicata in aceeasi zi.

21 mai 2012 (luni)

Prima zi de lucru a lui Constantin Grajdan la ISC.

22 mai 2012 (marti)

Inspectoratul de Stat in Constructii instiinteaza instanta care judeca recursul in dosarul "Trofeul calitatii" ca nu se constituie parte civila pentru ca nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil. Documentul este semnat de seful institutiei, Constantin Grajdan.

23 mai 2012

Constantin Grajdan isi explica gestul printr-o declaratie halucinanta: "Motivul pentru care…sa zic... constiinta m-a obligat sa fac acest lucru este pentru ca se implinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a infiintat aceasta structura care a contribuit de-a lungul anilor la pastrarea cladirilor si monumentelor istorice care sunt in Romania la ora asta".

24 mai 2012

Victor Ponta il demite pe Constantin Grajdan de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii. "Decizia a fost luata din cauza comportamentului sefului ISC, care a luat decizii fara sa-l informeze pe primul-ministru, desi institutia pe care o conduce se afla in subordinea primului-ministru", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Constantin Grajdan este audiat de procurorii DNA, care au decis sa inceapa urmarirea penala impotriva lui, pentru favorizarea infractorului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Scandalul
Scandalul "Trofeul calitatii". Ponta l-a demis pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii

Intr-un comunicat de presa emis de Guvernul Romaniei se arata ca premierul Victor Ponta l-a demis "in aceasta dimineata" pe seful Inspectoratului de Stat pentru Constructii, Constantin Adrian Balaban-Grajdan.

Inca o amanare in dosarul Trofeul Calitatii.Acuzatiile la adresa lui Nastase se prescriu intr-o luna
Inca o amanare in dosarul Trofeul Calitatii.Acuzatiile la adresa lui Nastase se prescriu intr-o luna

Adrian Nastase a obtinut inca o amanare in procesul in care se judeca recursul din dosarul Trofeul Calitatii. Condamnat la 2 ani cu executare pentru ca si-ar fi finantat ilegal campania din 2004, se va intoarce la Inalta Curte la sfarsitul lunii.

Adrian Nastase vrea sa-si salveze pielea, dar si sa revolutioneze sistemul judiciar
Adrian Nastase vrea sa-si salveze pielea, dar si sa revolutioneze sistemul judiciar

Curtea Suprema de Justitie judeca recursul fostului premier, Adrian Nastase, la condamnarea de 2 ani si jumatate de inchisoare. Avocatii demnitarului au pus tunurile atat pe procurorul de sedinta, cat si pe magistrati.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.