Problemele întâmpinate de românii care au încercat să se programeze pentru vaccinare
Platforma de vaccinare a dat și luni erori, deși România are printre cele mai mari viteze de internet din lume. În plus, sistemul este supravegheat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Blocajele au dus la situații absurde. De exemplu, unii oameni au fost înregistrați la centre inexistente, iar alții la centre unde nu se fac vaccinări în etapa a doua.
Asistentă: Nu-mi afişează grupa. Mă întorc înapoi şi reiau.
Reporter: Şi ce-i de făcut?
Asistentă: Reluăm până programul ne permite.
Medic: Ai găsit ceva?
Asistentă: Reluăm.
Reporter: Și cam de câte ori trebuie să reluaţi aşa că să primiţi un răspuns?
Asistentă: Până merge platforma. Chiar am încercat şi de trei ori, de patru ori.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel de scene au loc în multe cabinete ale medicilor de familie care au încercat să îşi programeze pacienţii în etapa a doua de vaccinare. În cazul de faţă, din 200 de bolnavi, medicul a reuşit să programeze doar 48.
„Platforma informatică nu este disponibilă din cauza unor probleme tehnice apărute în această dimineaţă”, a informat STS. Mesajul s-a repetat de-a lungul zilei.
Reporter: Cât vă ia pentru un pacient?
Dr. Buta Fănică, medic de familie: Dacă ar merge bine, probabil că în 7-8 minute am rezolva un pacient.
Reporter: Şi aşa?
Dr. Buta Fănică, medic de familie: Aşa am rezolvat şase pacienţi la ora prânzului. Deci ocupându-ne de dimineaţă astăzi.
La ora 15, în Capitală, nu se mai găseau locuri libere. Iar cele disponibile erau, de fapt, doar pe hârtie.
Prefectura Bucureşti a anunţat că se vor înfiinţa încă 12 de centre cu 141 de puncte de vaccinare pe măsură ce vom primi vaccinuri. Pe 20 ianuarie vor fi funcţionale două centre cu 10 puncte de imunizare: la Romexpo şi la Clubul Seniorilor, Mihai Eminescu din Sectorul 6.
La Tulcea, în schimb, oamenii s-au trezit dimineaţă că nu există niciun centru unde se pot imuniza. La prânz problema a fost remediată şi a apărut un centru, din cele 10 care ar fi trebuit să funcţioneze.
Cristi Iordan, prefect Tulcea: "De la Bucureşti, ei au dat aviz doar pentru centrul de vaccinare din Tulcea. Probabil din cauza faptului că numărul de doze de vaccin nu sunt, astfel încât să acoperim toate cele 10 centre pe care noi le avem disponibile.
Concret, la nivelul judeţului erau disponibile doar 180 de doze de vaccin, dar chiar şi aşa, pe platforma apăreau destule locuri disponibile.
În schimb, nu au lipsiţi nici cazurile în care oamenii care au venit la vaccin, au făcut cale întoarsă.
O femeie din Bucureşti, de exemplu, care reuşise să îşi programeze luni dimineaţă la vaccinare trei rude în vârstă, cu boli cronice, a constatat cu stupoare că centrul de fapt, nu există. Deşi Spitalul Sfântu Ioan a fost ales din platformă, acolo nu se fac vaccinuri în etapa a doua.
Femeie: "A fost umilitor, nu ne-a venit să credem. Am încercat să ne programăm şi nu mai reuşeam. Să stai la șapte dimineaţa în frig."
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cel care gestionează sistemul, nu a explicat de ce responsabilii au creat un sistem care ajută după ce le dă de furcă utilizatorilor. Am aflat însă că 23.000 de oameni care intră simultan pe platformă sunt suficienţi ca să o blocheze. În total, în aceste trei zile, peste 300.000 de români s-au programat pentru vaccinare. Aproape 160.000 au peste 65 de ani, 68.000 sunt cu boli cronice şi peste 70.000 sunt angajaţi în domenii esenţiale.