Pârtia Cocoş, în care s-au investit 5,5 milioane de euro, aproape că s-a rupt în două
Pare că nu se mai termină problemele la celebra pârtie Cocoș din Bistrița, în care s-au investit 5 milioane și jumătate de euro. Terenul pe care a fost amenajată o ia la vale, bucăți întregi de pământ se desprind, iar peisajul este dezolant.
Mai sunt doar câteva pâlcuri de zăpadă, în rest, toată zona este acoperita de noroi. În tot sezonul, pârtia de 1.300 de metri nu a fost deschiăa nicio zi pe toată lungimea. Chiar și așa, autoritățile au planuri mari în continuare. Vor să mărească pârtia, să investească într-un alt teleschi și să obțină fonduri pentru un alpine coaster.
Pământul s-a rupt în partea de sus a pârtiei. O gaură adâncă traversează, acum, jumătate din lățimea culoarului pentru schiat.
Marius Bălan, fost consilier local: "O alunecare de teren după dezgheț, se vede clar după pantă... până la doi metri într-o parte, un metru și jumătate pe margine, practic stăm aici pe tot malul de pământ dislocate de la pârtia Cocoș".
Problemele pe pe Dealul Ghinzii, unde a fost amenajată pârtia Cocoș, sunt vechi.
O alunecare de teren a avut loc și în 2008. 200.000 de lei au fost cheltuiți atunci ca să fie stabil.
Marius Băma, fost consilier local: "Nu merită cheltuielile care vor apărea de aici încolo. Pârtia mare eu clar nu-i mai văd soarta de a schia de acum ani la rând. Cum mai pot să vină schiorii? Eventual să sară aici, să-și rupă capul".
O comisie urmează să analizeze dezastrul. Reprezentanții autorităților locale susțin că nu vor renunța la investițiile în zonă, chiar dacă iarna aceasta nu s-a schiat nicio zi pe toată lungimea pârtiei.
Ioan Peteleu, Manager Primăria Bistrița: "Probabil se impun drenuri de profunzime, deoarece acolo sunt drenuri de suprafață care se pare că nu fac față la cantiatea de apă".
Reporter: "Se vor mai face investiții, chiar dacă dealul vine la vale?".
Ioan Peteleu, Manager Primăria Bistrița: "Nu avem de ales, adică trebuie să protejăm zona respectivă".
Pârtia Cocoș a fost inaugurată în 2018, după ce autoritățile locale din Bistrița au îndatorat orașul cu 5 milioane și jumătate de euro, ca să o construiască. Pentru că este amenajată la cea mai joasă altitudine din țară, zăpada se topește repede și nu se depune un strat suficient pentru schi. Din acest motiv, în ultimii ani, aici s-a schiat doar câteva zile.
Anul acesta, doar o porțiune de câteva sute de metri, de la bază, a fost funcțională, deși aici s-a investit constant în tunuri de zăpadă și într-un ski lift.
"Au făcut o prostie mare. Nu a fost bine ce au făcut, că de făceau ceva bine, atunci nu venea pământul la vale".
"Cine a făcut prioectul, nu l-a făcut bine. Cine l-a făcut, nu a stidiat terenul. Nu s-a făcut cum trebuie, s-a făcut ca să se chelutie banii. Investiea e proastă, dar banii sunt luați. Bani împrumut și trebuie dați înapoi. Nu știu cine răspunde de ei".
Pagubele produse de alunecarea de teren nu au fost încă evaluate.
Invensțiile necesare pentru stabilizarea solului urmează să fie stabilite în peirioada următoare în Consiliul Local Bistrița.