"Aceeasi noapte, scenarii diferite", la cea de-a X-a editie a evenimentului Noaptea Muzeelor


Ultimul update: Sambata 17 Mai 2014 00:47
Data publicarii: Miercuri 14 Mai 2014 10:27
Categorie: Ardeal
NOAPTEA MUZEELOR 2014

Cinci muzee aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj vor participa sambata, 17 mai 2014, la Festivalul European Noaptea Muzeelor.

Cu ocazia evenimentului, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul ”Octavian Goga” Ciucea precum si Muzeul Apei „ Leonida Truta” vor putea fi vizitate gratuit. Pe langa expozitiile inscrise in programul lunii mai, muzeele si Scoala Populara de Arte “Tudor Jarda” pregatesc si evenimente special destinate acestei ocazii.

Astfel, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, palatul Reduta, publicul clujean va avea ocazia sa admire, in intervalul orar 16.00-01.00, expozitia temporara „Rembrandt – apogeul artei gravurii”, expozitie care cuprinde un numar de 273 de gravuri originale obtinute prin imprimare de pe placile lui Rembrandt.

De asemenea, in intervalul 16.30 – 18.00, Muzeul Etnografic va gazdui conferinta Florin Stoiciu In Dialog Cu Rembrandt, precum si prezentarea cartii lui Florin Stoiciu, „Tehnici si maniere in gravura”. Proiectie video: Tehnici de gravura. Totodata, intre orele 16.00 si 01.00, Palatul Reduta va gazdui o demonstratie de gravura cu NATURA PAPER.

Acestor evenimente organizate la Palatul Reduta li se adauga altele doua care vor avea loc in Parcul Etnografic „Romulus Vuia”: Ziua Balmosului si un concert de muzica populara. Astfel, intre orele 11.00 si 18.00, va avea loc cea de-a doua editie a Sarbatorii Balmosului Ardelenesc.

Un alt edificiu muzeal aflat sub autoritatea Consiliului Judetean, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, le pregateste vizitatorilor un program inedit intitulat „O noapte la palat cu valsuri, tablouri si strudel”. Muzeul de Arta isi propune sa prezinte intre orele 20.00 - 1.30 o suita de activitati cultural-educative si de divertisment asociate palatului baroc in care acesta functioneaza. Publicul va avea astfel ocazia sa viziteze balconul Palatului Banffy, sa intalneasca presonaje de epoca, sa danseze vals si sa participe la concursul „Cel mai bun strudel”.

Totodata, in cadrul Noptii la palat, publicul va putea vizita gratuit Galeria Nationala si expozitia Sigmar Polke si, de asemenea, va avea prilejul sa danseze vals, fiind organizate cursuri in acest sens pentru incepatori.

Muzeul ”Octavian Goga” din Ciucea, jud. Cluj, va marca acest eveniment printr-un program special, desfasurat intre orele 19.00 si 24.00.

La randul sau, Muzeul Apei „Leonida Truta” din localitatea Floresti, va avea portile deschise pentru vizitatori intre orele 20.00 si 1:3. Programul va include vizualizarea exponatelor, un istoric al alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la inceputurile functionarii Uzinelor de Apa si Canalizare ale orasului Cluj, unelte specifice activitatii de asigurare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, precum si o colectie inedita de capace de canal din intreaga Europa. Organizatorii promit si alte surprize in cadrul programului.

 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO