Proba ADN apărută în ancheta atentatului cu bombă de la Arad, trimisă la Europol și Interpol. Ar putea duce la autori
Anchetatorii care se ocupă de asasinatul din Arad, au cerut ajutorul EUROPOL şi INTERPOL ca să îi prindă pe cei implicaţi în fabricarea şi amplasarea dispozitivului exploziv.
O probă de ADN pe care au recuperat-o din epava maşinii, le dă speranţe. Pe de altă parte, de vineri, poliţia din județ - are o nouă conducere.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Un şef din Inspectoratul General pentru Imigrări coordonează din nou instituţia. În perioada vechiului mandat, şeful său de cabinet a fost cercetat pentru contrabandă cu ţigări. Şi acum, în cazul uciderii lui Ioan Crișan, se verifică legăturile cu acest tip de trafic.
În a şaptea zi de la asasinatul din Arad, investigatorii au - în sfârșit - o pistă care speră să îi conducă la cei care au comandat crima.
Pe resturile dispozitivului exploziv recuperat din epava maşinii în care a murit Ioan Crişan a fost găsită o probă suspectă de ADN.
Ar putea să aparţină individului care a montat bomba sau celui care a construit-o - spun surse din anchetă.
Codul genetic a fost trimis ca să fie comparat cu cele existente în bazele de date ale INTERPOL şi EUROPOL.
Între timp, în conducerea IPJ Arad s-au făcut schimbări. Inspectorul general adjunct al Inspectoratului General pentru Imigrări, comisarul-şef Ioan Tamaș, conduce - de vineri - poliţia de acolo.
A mai deţinut funcţia - după ce a câştigat-o prin concurs în 2014.
Fostul lui şef de cabinet a fost condamnat pentru legături cu reţelele de traficanţi de ţigări. La fel şi alţi poliţişti din zonă.
Polițiști implicați în rețelele de contrabandă
Jurnalist de investigație: „Trei poliţişti din cadrul IPJ Arad au fost prinşi cu ţigări de contrabandă. Șeful de cabinet IPJ Arad avea acasă vreo 500 de pachete de ţigări. La ceilalţi poliţişti s-au găsit câteva mii de pachete de ţigări de contrabandă, toţi sunt condamnați."
Anul trecut, din cauza traficului cu ţigări - România a pierdut 2 miliarde de lei.
De la începutul acestui an, doar în vestul ţării, s-au confiscat ţigări de contrabandă de peste 4 milioane şi jumătate de lei. Aici intră şi Aradul, dar este vorba doar de ce au descoperit poliţiştii...
Jurnalist de investigație: „Un asemenea trafic de contrabandă de ţigări nu se poate face fără o susţinere de undeva, în mediul politic, în mediul poliţienesc.
-Este o legătură între traficul de ţigări şi explozia de sâmbătă?
-Există o ipoteză în acest sens."
Surse din anchetă susţin că se verifică posibilele legături ale lui Ioan Crişan cu persoane din cele două medii.
Posibil şi ca localul unde a mers în ziua asasinatului - dis de dimineaţă - să se vadă cu trei cunoscuţi- să nu fi fost ales întâmplător.
Crişan mergea frecvent acolo iar la doar 600 de metri este o secţie de poliţie.
Anchetatorii nu exclud ca în acest local să fi discutat despre afacerile lui cu autocamioane care duceau marfa în Europa de Est.
Modul de operare indică legături cu crima organizată
Dumitru Coarnă, fost președinte Sindicatul Național al Polițiștilor: „Mă gândesc că pe lângă bunurile pe care le transporta legal, ce le transporta în facturi, mai erau şi alte bunuri transportate. Probabil este o legătură cu crima organizată pentru că până la urmă în zona asta, a banilor, modul de operare ne indică lucrul ăsta."
Despre oamenii care frecventau localul unde Crişan obişnuia să îşi bea cafeaua dimineaţa, cei din zonă se feresc să vorbească. Iar proprietarii şi angajaţii refuză să fie filmaţi.
Procurorii care investighează asasinatul spun că ancheta se află în faza de urmărire penală - care nu este publică. Orice comunicare pe care ar face-o ar da senzaţia că acordă indicii autorilor - aflaţi încă în libertate.
În Arad - în schimb - creşte îngrijorarea. Un apel primit la 112 - după-amiază - care anunţa că în faţa Palatului Copiilor din oraş este o valiză suspecta, metalică - a pus pe jar poliţia, jandarmii şi militarii de la ISU.
Toţi s-au temut că ar putea fi o bombă şi toată zona a fost izolată.
„Există sentimentul ăsta de pericol în Arad după evenimentele care au avut loc" explică o voce din rândul autorităților.
După ce valiza a fost verificată, s-a stabilit că a fost o alarmă falsă. Geanta fusese uitată acolo de un angajat al unei firme de cablu şi internet.