Printul Charles a sarbatorit lansarea propriei sale fundatii in compania satenilor din Viscri. Ce daruri i-au facut vecinii

Ultima actualizare: 06-06-2015 07:15

Dupa doua zile pline de evenimente publice, in care si-a lansat inclusiv propria fundatie in Romania, printul Charles isi trage un pic sufletul.

Miercuri, a iesit din conacul sau, de pe Valea Zalanului, doar pentru o plimbare scurta in padurea din apropiere. Singurii care i-au tulburat linistea au fost vecinii, care i-au adus cateva merinde.

Satenii au intins mesele la umbra dudului din curtea printului. Si-au rasfatat vecinul cu cascaval maturat, branza topita, siropuri din plante medicinale si diverse gemuri. Oaspetele a gustat din toate.

Toate aceste bucate exista si datorita Fundatiei printului care militeaza pentru retetele traditionale.

Jeremy Staniforth, specialist in agrucultura sustenabila: "Este foarte important ca oamenii sa prelucreze laptele si sa faca branzeturi pentru ca astfel pot castiga mai multi bani acum ca pretul laptelui a scazut foarte mult."

Si daca tot a avut musafiri printul a primit un dar care sa-i aduca aminte de Transilvania: un covor tesut manual care imagineaza o pajiste inflorita.

Contesa Kalnoky Ana: "Va fi si un cadou, dar este secret care va fi. Asta e lana vopsita, din ea sunt facute covoarele. Doamana Eva le face, eu sunt doar disignerul."

Printul isi va petrece seara tot in compania localnicilor. Nenea Jeno ii va canta melodii populare. Preda Jeno, localnic: "Se misca asa si bate din picior, ii place muzica."

Marti seara in schimb, la Miclosoara, printul Charles a lansat proiectul "Arbori remarcabili din Romania". Impreuna cu prietenii sai a mers in padure, pentru a masura si admira un stejar de 250 de ani.

Printul a inscris stejarul pe site-ul arboriremarcabili.ro, cu gandul ca fiecare copac cu istorie ar trebui sa fie cunoscut si iubit de comunitate. Acesta doar unul dintre proiectele sustinute de mostenitorul coroanei britanice care si-a lasant propria fundatie.

Cea care se va ocupa de activitatea fundatiei este Aura Woodward, nascuta in Apuseni si fost jurnalist la BBC. Aceasta a activat alti noua ani in cadrul INTBAU, organizatie internationala care promoveaza arhitectura traditionala si unde a castigat experienta de care este nevoie pentru conservarea satelor transilvanene.

Printul Charles: "Sunt foarte mandru de Aura, care e romanca, pentru ca ma va ajuta si va tine sub observatie toate lucrurile. Sa speram ca vom face, usor-usor, foarte mult bine in Romania."

Aura Woodward, director executiv al Fundatiei Printul de Wales Romania: "Cea mai importanta parte a slujbei mele este sa fac un plan de dezvoltare si sa strang fonduri."

Printul Charles i-a incredintat Aurei conducerea fundatiei sale din Romania, dupa ce ea a fost consultant vreme de un an, la sediul de la Londra.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO