Primul test al scutului ce va fi instalat la Deveselu a avut loc cu succes la celalalt capat al lumii. FOTO si VIDEO

Ultima actualizare: 25-05-2014 00:07
Primul test al scutului de la Deveselu a avut loc ...
Primul test al scutului de la Deveselu...

In timp ce Joe Biden era in Romania, in Statele Unite avea loc primul test al sistemului antiracheta care va fi amplasat in tara noastra. Testul nu a avut insa loc la Deveselu, in Olt, ci pe o insula din Pacific

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, pe 21 mai a avut loc a avut loc primul test al sistemului antiracheta de la Deveselu. Realizat de Agentia de Aparare Antiracheta si Marina SUA, testul a fost efectuat cu un interceptor de tip SM3 Block I B, acelasi model de care va fi instalat si la Deveselu. Testul, spune comunciatul MAE, „confirma functionalitatea sistemului Aegis Ashore, precum si derularea in parametri optimi a Abordarii Adaptive in Etape privind Apararea impotriva Rachetelor Balistice in Europa (EPAA).”

Acest test reprezinta un reper important in dezvoltarea etapei a II-a a EPAA, spune Ministerul de Externe, etapa care presupune ca baza de la Deveselu sa fie operationala in 2015, ceea ce va permite „extinderea protectiei asupra unei parti a teritoriului Aliat european impotriva rachetelor balistice cu raza scurta si medie de actiune”.

Testul nu a avut insa loc in tara noastra, ci tocmai in Pacific. Potrivit anuntului oficial al Agentiei de Aparare Antiracheta din SUA, testul a avut loc la Pacific Missile Range Facility din Hawaii (foto stanga). In cursul testului, sistemul antiracheta Aegis care va fi instalat la Deveselu, a distrus in aer o racheta balistica folosind tot o racheta – modelul SM3-Block IB, destinat interceptarii. In cursul testului au fost verificate sistemele de control al rachetei SM-3.

Conform Agentiei de Aparare Antiracheta, sistemul Aegis (foto stanga) testat ieri si care va fi instalat la Deveselu are o “configuratie aproape identica” cu cea a a sistemelor folosite la ora actuala pe crucisatoarele si distrugatoarele Aegis. Doar flotele Statelor Unite si Japoniei sunt dotate cu astfel de nave, care ofera practic un sistem mobil de protectie impotriva rachetelor. Baza de la Deveselu va fi prima din lume unde sistemul va fi instalat la sol. 
Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO