Cum va arata baza de 265 de milioane de dolari construita de Pentagon la Deveselu. ANIMATIE GRAFICA


Ultimul update: Joi 31 Octombrie 2013 06:55
Data publicarii: Luni 28 Octombrie 2013 20:45
Categorie: Stiri actuale

La doi ani dupa ce am batut palma cu americanii, incep lucrarile la viitoarea baza NATO de la Deveselu in judetul Olt.

Luni, la ceremonia de deschidere a santierului, au participat presedintele Traian Basescu si ministrul Apararii, Mircea Dusa, dar si o delegatie americana, din care au facut parte numarul 2 din NATO si numarul 2 de la Pentagon. Suma imensa pe care americanii o vor lasa aici plaseaza Pentagonul in topul investitorilor straini din Romania.

La doi ani dupa ce Romania si Statele Unite ale Americii s-au inteles sa instaleze la Deveselul sistemul antiracheta, astazi incepe santierul bazei militare. Abia peste doi ani, vor sosi si echipamentele inclusiv radarul care va dirija cele 24 de rachete.

deveselu 2

"In mod categoric, pentru o tara ca Romania, baza dezvoltarii incepe de la securitate. De la securitate incolo, poti sa vorbesti despre dezvoltare economica si cetateni care traiesc in siguranta." - Traian Basescu.

"In 2015, Europa va fi mai sigura, Romania va fi mai protejata, iar NATO va fi mai puternic." - James Miller, adjunctul secretarului apararii al SUA.

Pe cele 108 hectare, cat va avea baza, vor fi construite cel putin 10 cladiri. Cea mai inalta, a radarului, va avea 15 metri in inaltime. Santierul va fi unul de amploare, asa ca aici vor lucra in acelasi timp si 5000 de oameni. Baza va inghiti 265 de milioane de dolari, bani de la americani, la care se adauga inca 13 milioane de dolari din partea noastra pentru drum, iluminat si paza. Partea buna este ca americanii vor folosi firme romanesti.

Romania a castigat deja primii bani de pe urma bazei militare de la Deveselu. O firma din judetul Ilfov a castigat 3,3 milioane de dolari pentru containerele care au devenit locunte provizorii aici in viitoarea baza NATO.

Baza NATO se afla la 5 kilometri de comuna Deveselu si este ridicata pe o fosta unitate de aviatie construita de rusi.

Aici vor fi instalate 24 de rachete la sol, care fac parte din scutul antiracheta. Misiunea lor este este sa intercepteze orice potential atac inamic asupra Europei.

De exemplu, o racheta trimisa de un stat ostil va fi detectata din timp de radarele instalate in Marea Britanie si Turcia si distrusa, la mare altitudine, fie de sistemul defensiv din Romania, fie de cel din Polonia ori din Marea Mediterana.

Gata sa puna umarul la acest proiect sunt si localnicii din comuna Deveselu.

 

In Deveselu sunt 3500 de locuitori, iar in bugetul primariei vor intra bani din plata taxelor pentru salariile angajatilor de la baza militara. Deja 100 de romani vor lucra pe santier.

VIDEO PROTVPLUS.RO