Primul roman pentru care domiciliul devine inchisoare. Autoritatile n-au fost in stare sa cumpere si dispozitive de urmarire
Judecatorii din Buftea au dispus joi ca un barbat cercetat pentru santaj sa fie arestat la domiciliu. Doar ca masura, desi perfect legala, se face deocamdata "pe ochi frumosi".
Si asta pentru ca autoritatile nu au apucat in 4 ani, de cand au introdus aceasta masura, sa cumpere acele dispozitive electronice de urmarire, care ar fi facut mult mai usoara supravegherea infractorilor.
Un om de afaceri din Snagov, arestat preventiv de doua luni pentru santaj, este primul roman care va afla cum e sa i se transforme casa in inchisoare. Judecatorii de la Buftea au acceptat ca, in cazul lui, arestul preventiv sa fie inlocuit cu cel la domiciliu.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Desi ar fi putut, judecatorii nu au dispus ca barbatul sa poarte si un dispozitiv special de urmarire. In primul rand ca nu avem asa ceva dar nici o lege care ar permite utilizarea lor.
"Ne intrebam si noi cum vom face maine cand mergem sa-l luam de la penitenciar si sa-l ducem acasa, unde sa-si faca arestul . Noi nu putem prevedea decat o detasare a unui organ de urmarire penala, a unui politist, care sa stea la usa inculpatului pana cand vom avea aceste dispozitive", a spus avocatul barbatului.
Pentru politisti, cei care trebuie sa le poarte de grija arestatilor, urmeaza o adevarata bataie de cap. Este practic imposibili sa pui permanent un om la usa fiecarui arestat, astfel ca se cauta alternative. Ofiterii stiu insa ca urmeaza o lupta cu morile de vant, chiar daca incalcarea arestului la domiciliu se pedepseste cu inchisoarea.
"Legea prevede posibilitatea unor controale la domiciliu Sunt procedurile specifice ale noastre, probabil ca da, se va lucra si informativ. Vechea masura a obligativitatii de nu a parasi tara sau localitatea s-a constatat ca este incalcata", a explicat si comisarul-sef Catalin Barbu.
Si nu este singura balba din noul cod de procedura. De exemplu, articolul 110 prevede ca audierea suspectilor trebuie inregistrata cel putin audio, daca nu si video. Doar ca lipsa inregistrarilor nu atrage si un viciu de procedura - pur si simplu anchetatorul mentioneaza in procesul verbal de ce nu a efectuat inregistrarea.
"Eu o sa-mi imaginez care sunt cauzele - ca la ora actuala o sa se spuna ca nu exista mijloacele tehnice necesare, un lucru obiectiv. Dar eu ma intreb - in 4 ani si jumatate de cand exista aceasta prevedere in cod, ce s-a intamplat la nivelul Guvernului si Ministerului Justitiei si Ministerului de Interne?!", se intreaba avocatul Ion Cazacu.
De altfel, avocatii se declara pregatiti sa taxeze si sa speculeze in instanta toate aceste hibe.
"Incerc sa gasesc solutii pentru ca aceste coduri sa fie aplicate. Admit si ce spuneti dumneavoastra, ca poate nu suntem pregatiti, dar nu ne impiedica nimeni si nimic sa ne pregatim, totul este sa avem o atitudine si o pozitie pozitive", a spus procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu.