Președintele Klaus Iohannis se află, joi, la Kiev, unde efectuează o vizită comună cu alți trei lideri europeni - Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Mario Draghi.

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi discută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei patru lideri europeni s-au fotografiat cu Zelenski la intrarea în sediul preşedinţiei.

 

UPDATE - Liderii europeni au efectuat joi o vizită la Irpin, la periferia Kievului, una dintre localitățile în care rușii au săvârșit masacre.

 

----

Cei trei lideri europeni au ajuns cu trenul din Polonia în capitala Ucrainei, în timp ce Klaus Iohannis a ajuns ulterior la gara din Kiev, pe un alt traseu.

Vedeți în VIDEO momentul sosirii lui Klaus Iohannis la Kiev.

"Astăzi, la Kiev, alături de colegii mei europeni, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi premierul Italiei, Mario Draghi, pentru a ne arăta sprijinul puternic şi solidaritatea deplină cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi poporul ucrainean. Această agresiune ilegală a Rusiei trebuie să înceteze!", a scris Iohannis pe Twitter, după ce a ajuns la Kiev.

Şeful statului a postat şi fotografii în care apare în gara din Kiev.

La finalul călătoriei sale în România şi Moldova, preşedintele Emmanuel Macron s-a alăturat miercuri seară, în Polonia, cancelarului german, Olaf Scholz, şi premierul italian, Mario Draghi.

 

Împreună s-au urcat într-un tren de noapte special închiriat, unde au avut o întâlnire de lucru miercuri seară pentru a se pregăti pentru întâlnirea de a doua zi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest echipaj european impunător a ajuns în capitala Ucrainei după o călătorie de aproximativ douăsprezece ore, precizează sursa citată.

Macron este însoţit de către ambasadorul Franţei în Ucraina, Etienne de Poncins, şi a fost primit de către ministrul ucrainean însărcinat cu Afaceri Europene şi cu candidatura Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană.

”Am venit să transmit un mesaj de unitate europeană şi de susţinere a ucrainenilor şi Ucrainei”, a declarat Macron la coborârea din trenul cu care a sosit din Polonia în capitala ucraineană.

Primele etape ale programului au fost ţinute secrete din motive de securitate, potrivit News.ro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi primește pe liderii europeni în cursul dimineţii, la Palatul Marinski, sediul Preşedinţiei, pentru discuţii considerate cruciale înainte de summitul european din 23 şi 24 iunie.

În jurul prânzului este programată o conferinţă de presă, urmată de un „pranz privat”.

Preşedintele francez ar urma să facă o plimbare pe străzile din Kiev, apoi să se întâlnească cu jandarmii francezi care participă la investigaţiile ucrainene privind crimele de război.

Plecarea delegaţiei este programată pentru seară, pe o rută similară, preşedintele francez fiind aşteptat Paris vineri, în a doua parte a zilei.