"Primul centru de agrement", programul prin care proprietarii de hoteluri si pensiuni vor putea accesa bani pentru investitii
Dupa modelul "Prima casa", ministerul Turismului se pregateste sa lanseze: "Primul centru de agrement".
Statul va garanta, intr-un procent de 80%, investitiile facute de proprietarii de hoteluri si pensiuni in piscine, centre spa, dar si alte locuri de distractie pentru turisti. Acest program ar putea duce la salvarea unor statiuni, cum este Ranca, unde in afara de plimbari in aer liber, oaspetii nu au altceva de facut.
Dupa un drum pe Transalpina, la 1.600 de metri altitudine, in Parang, rasare dintre brazi Ranca. Primele cabane s-au ridicat aici in 1930, dar statiunea a inceput sa se dezvolte doar de 15 ani. Hotelurile si pensiunile s-au construit insa haotic, drumurile sunt distruse si in lipsa cosurilor de gunoi, e foarte multa mizerie. Turistii sunt mahniti.
"In afara de peisaje, sincer, nimic pe timp de vara."
"Este plictiseala mare, nu prea am vazut un parculet, ceva, unde ai putea merge cu copiii."
Ranca a fost declarata statiunea cu cel mai mare potential turistic de iarna nevalorificat din Romania. In ciuda acestui fapt, autoritatile nu au niciun plan de dezvoltare a zonei. Pentru cei care ajung aici vara nu s-a amenajat nimic. Singure atractii sunt pista de sanius pe uscat si instalatia de tiroliana.
Ca sa ii stimuleze pe proprietarii de hoteluri si pensiuni sa amenajeze centre de agrement, guvernul vrea sa dea o ordonanata prin care statul sa garanteze finantarea.
Mircea Dobre, ministrul Turismului: "Se ofera o garantie de stat pana la 80% din investitie, dar nu mai mult de 1 milion de lei."
Sunt insa si proprietari de pensiuni care au inteles ca trebuie sa le ofere turistilor mai mult decat o camera in care sa doarma. Mary Lupu din Sibiu a investit cateva sute de mii de euro in doua piscine si un loc de joaca.
Mary Lupu, proprietar pensiune: "Trebuie tot timpul sa vii cu ceva nou. Oaspetii in ziua de azi sunt mult mai pretentiosi decat acum 5-10 ani si pretentile cresc cu fiecare an. Asa s-a nascut ideea de a face acesta piscina interioara, avem si una exterioara cu apa incalzita."
Altii au accesat fonduri europene si au cumparat biciclete ori au investit in centre de echitatie.
Banii europeni pentru astfel de investitii se pot accesa prin programul national de dezvoltare rurala unde sunt mai multe domenii de finantare. Sumele variaza intre 70 de mii si 200 de mii de euro. Unele sunt nerambursabile, altele doar partial. Programul prin care vor fi garantate investitiile in centrele de agrement - anuntat de ministrul Turismului - ar putea intra in vigoare vara aceasta.