Primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din România vor fi instalate în Dâmbovița
Primele reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni din Romania vor fi instalate la Doicești, în Dâmbovița.
Locul a fost ales în urma unui studiu realizat de americani, cei care ne oferă noua tehnologie nucleară în baza unui contract încheiat cu statul român.
Tot americanii vor instala la Universitatea Politehnică și un simulator pentru reactoare nucleare modulare, care vor transforma România într-un centru de pregătire pentru viitorii producători de energie nucleară.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Localitatea Doicești din județul Dâmbovița are șansa să devină primul loc din Europa care va beneficia de noua tehnologie nucleară.
„Cercetarea locurilor s-a încheiat şi putem anunţa acum ce am ales. Este cel mai potrivit loc pentru primele reactoare modulare care vor fi instalate în România, un loc unde se află o veche centrală pe cărbune aşa cum ne-am dorit de la început, când am anunţat că vrem să eliminăm producţia de enrgie pe bază de cărbune cu energie cu emisii mici de dioxid de carbon. Aşa că azi vă anunţ că la Doiceşti vor fi instalate primele reactoare modulare nucleare din România”, a declarat ministrul Energiei.
Zona a fost stabilită în urma unui studiu amplu desfășurat în ultimul an. A costat 1,2 milioane dolari oferiți de Agenția Americană pentru Comerț și Dezvoltare.
„Aceasta a fost o analiză în profunzime a tuturor zonelor potenţiale, conform celor mai înalte standarde ale agenţiilor atomice internaţionale. În urma acestui studiu au rezultat mai multe locuri propice, dar Doiceşti s-a dovedit a fi cel mai potrivit din punct de vedere al siguranţei, al criteriilor de proiectare avansată ale companiei NuScale, al criteriilor economice dar şi pentru a ne respecta angajamentul de a înlocui o centrală pe cărbune şi a da o nouă viaţă comunităţii”, a declarat directorul Nuclearelectrica.
În baza parteneriatului semnat cu guvernul american și a unui memorandum încheiat cu producătorii de la NuScale, la Doicești ar urma să fie instalate 6 reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Primele ar trebui să funcționeze până la sfârșitul acestui deceniu, dar până atunci americanii vor aduce la București un simulator pentru noua tehnologie. O cameră de control va fi instalată anul viitor la Politehnică.
„Centrul E2 va ajuta România să îşi îndeplinească ţinta de a deveni un lider în dezvoltarea şi exploatarea în siguranţă a reactoarelor modulare (SMR) dar şi un centru de educaţie şi antrenament în întreaga regiune”, a transmis un consilier al Departamentului de stat SUA.
Astfel de simulatoare mai există doar în 3 universități americane. Dacă proiectul va deveni realitate atunci România ar putea deveni prima țară din Europa care va opera reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. Sunt proiectate să aibă o capacitate instalată de 462 de megawatti ceea ce înseamnă aproximativ 65% din puterea unui singur reactor de la Cernavodă. Ele ar putea alimenta 46.200 de case, spun specialiștii.