Primele masuri luate in cazul mierii falsificate distribuita saracilor romani, ca ajutor de la UE
Oficialii de la APIA au fost nevoiti sa ia primele masuri dupa ce joi, dintr-un material difuzat de Stirile ProTV, ati aflat ca romanii cu venituri mici primesc miere falsificata, sub forma de ajutor de la Uniunea Europeana.
Conform buletinului de analize, produsul este doar sirop de glucoza, combinat cu substante periculoase. Lotul incriminat, de sapte tone si jumatate, a fost oprit de la distributie si urmeaza sa fie analizat in amanunt.
Dar in depozite se mai afla alte 400 de tone din acelasi produs, cumparat din Bulgaria pe post de miere si ar fi ajuns, fara probleme, pe masa nevoiasilor din Romania.
Firma din Bulgaria care a furnizat asa-zisa miere, dupa ce a castigat o licitatie publica, a sustinut cu acte ca produsul este natural. Iar autoritatile romane, respectiv APIA, agentia care a facut achizitia, nu a verificat daca ceea ce scrie in certificate este si adevarat. Ai nostri i-au crezut pe bulgari pe cuvant.
Mihai Pascu, vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov: "Rolul nostru este sa o primim, sa facem receptia cantitativa, sa depozitam in conditiile legii. In niciun caz nu avem nicio competenta in a le verifica sau a le comenta. Pur si simplu noi suntem depozitarii unor hartii care trebuie sa stea la dispozitia unor eventuale controale".
Nici nu e de mirare ca pe mesele saracilor a ajuns nu miere de albine, ci sirop industrial. Aceia care l-au preluat au avut doar interesul sa iasa bine la numaratoare. Comerciantul declara pe proprie raspundere ca mierea nu contine agenti de falsificare, dar ataseaza un buletin de analiza care omite acest aspect.
Catalin Saia, reprezentantul firmei distribuitoare: "Nu am cerut indicii de falsificare. Caietul de sarcini nu ni s-au cerut".
Gresit! Caietul de sarcini al licitatiei cere aceasta dovada.
In mod ciudat, laboratorul care a verificat calitatea mierii la cererea furnizorului sustine ca substanta numita HMF, considerata periculoasa, este in limitele admise.Acest component rezultat din degradarea fructozei a reiesit, insa, in analiza noastra, de patru ori mai mare. Abia dupa difuzarea reportajului PRO TV, reprezentantii APIA au anuntat ca fac o ancheta.
Dorel Stanea, directorul executiv al APIA Brasov: "Am blocat acest lot. In prezent, executam conform procedurii ridicarea de probe din lotul existent si asteptam rezultatul analizelor. Dupa aceasta vom sti ce s-a intamplat".
Daca si analizele comandate de APIA confirma falsul, intreaga cantitate, adica 400 de tone, va fi inlocuita, iar furnizorul va fi penalizat cu 5% din valoarea marfii.
Grav este ca din aceasta miere falsificata cel putin 6 tone au ajuns deja pe mesele romanilor si nu mai pot fi schimbate.