Primarul sectorului 4, către ISU: ”Vă rog, vă implor, dați-ne și nouă avizele”
Mai sunt câteva zile până la începerea cursurilor, însă autorităţile au picat deja primul test: nu au fost capabile să obţină avizul de la pompieri, că să poată renova grădiniţele, şcolile şi liceele din Bucureşti.
Responsabilii au depus dosare incomplete sau greşite, dar nu-şi asumă eşecul şi dau vină pe pompieri.
Cu rugăminţi înduioşătoare sau acuzaţii făţişe, primarii au încercat să justifice faptul că nu au reabilitat, consolidat sau modernizat şcolile din cauza pompierilor care nu le-au dat avizul pentru securitate la incendiu. Fără un dosar complet, primăriile nu pot accesa fondurile destinate şcolilor.
Primar sector 4, către pompieri: ”Vă rog, vă implor, daţi-ne și nouă avizele. Părinţii sunt nemulţumiţi.”
Primar sector 2, către pompieri: ”Suntem mai catolici decât papa, nu văd o perspectiva pentru obţinerea avizului.”
Primar sector 5, către pompieri: ”Impresia că de fapt se încearcă o pasăre pe umerii primarilor.”
Aşa că s-a ajuns la o singură concluzie: întârzierile sunt produse de pompieri, care primesc solicitările primăriilor şi nu le rezolva rapid. Niciun primar nu spune însă că nu izbândeşte să întocmească un dosar corect care să permită inspectoratului pentru situaţii de urgenţă să-şi dea girul.
Dosarul cuprinde, atenţie, toate măsurile pe care le vor lua pentru că şcolile, grădiniţele sau liceele să fie sigure pentru copii. Dacă o şcoală are nevoie de 4 stingătoare, de pildă, acest lucru trebuie scris negru pe alb şi pus în practică.
De exemplu, pentru Colegiul Octav Onicescu, primăria a reuşit să trimită nu o dată, nu de două ori, ci de 4 ori un dosar greşit. De fiecare dată când l-au refuzat şi înapoiat, pompierii le-au spus ce anume lipseşte sau e greşit, dar nici asta nu a funcţionat.
Încurcaţi în hărţii, primarii stau şi se uită la banii pe care spun că îi au pentru modernizare şi consolidare, dar pe care nu îi pot folosi.
Adi Marin, ISU: ”În 2017 au fost depuse 111 cereri pentru eliberarea avizului sau autorizaţiei. 12 au fost acordate, restul de dosare s-au întors pentru că erau incomplete sau neconforme.”
Aşa am ajuns să avem în acest moment în Bucureşti din 1066 de şcoli, doar 44 autorizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Iar jumătate din ele sunt private.