Spiritul civic ii putea aduce o amenda unui tanar din Olt. Raspunsul primit cand a anuntat un transport ilegal de lemne
Spiritul civic si dragostea pentru paduri ii puteau aduce o amenda unui tanar din Olt, care a sunat la 112, dupa ce a vazut cateva camioane pline cu lemne care nu aveau aviz de transport.
Suparati ca i-a deranjat, politistii i-au sugerat ca-l pot sanctiona cu 1500 de lei. Si i-au dat asigurari ca transportul respectiv este perfect legal, insa imediat Ministerul Apelor si Padurilor i-a contrazis.
Potrivit estimarilor facute de activistii de mediu, din padurile noastre dispar anual 8,8 milioane de metri cubi de lemn.
Tanarul din judetul Olt are instalata pe telefonul mobil aplicatia Inspectorul Padurii, prin intermediul careia a depistat in trafic un posibil transport ilegal de lemne. Imediat a sunat la 112.
Discutie telefonica cu un politist:
"- Pentru informarea dumneavoastra va pot spune ca transportul e perfect legal, deci are toate documentele si va recomand pe viitor daca nu sunteti sigur ca transportul este ilegal sa nu mai apelati.
- Eu sunt foarte sigur pentru ca asa imi spune aplicatia.
- Aplicatia aia sa o folositi dumnevoastra cand vreti, dar nu sa dati apeluri la 112, deci acele aplicatii nu sunt legale si nu sunt corecte sau nu sunt actualizate in timp real cu baza de date. In baza legii ati putea fi amendat cu 1.500 de lei daca mai sunati".
Discutia nu l-a dezarmat pe tanar, care s-a adresat Ministerului Padurilor. Raspunsul a fost cel asteptat.
Raspuns Ministerul Apelor si Padurilor: "Din verificarile efectuate in baza de date SUMAL, rezulta ca cele patru mijloace de transport enumerate de dumneavoastra si pentru datele si orele respective nu au fost inregistrate avize de insotire a materialului lemnos".
Catalin Diana, reclamant: "Nu inteleg pe de o parte Politia Romana spune sa folosim aplicatia, acel politist mi-a spus sa nu o mai folosesc, sa o folosesc acasa daca vreau, iar Ministerul Apelor si Padurilor mi-a dat raspuns clar negru pe alb ca nu avea aviz de transport".
Tanarul se indoieste de buna-credinta a politistului care i-a raspuns la apelul la 112. Sefii agentului recunosc greseala si ii ideamna pe oameni sa semnaleze posibile nereguli.
Desi Romania pierde 3 hectare de padure pe ora, din cauza taierilor ilegale, recent parlamentarii au micsorat amenzile date celor prinsi.
Ministerul Apelor si Padurilor le solicita celor care sesizeaza nereguli sa apeleze numarul unic de urgenta.