Incendiu in Balotesti: depozitele nu aveau aviz ISU si nici sistem de stingere a focului. Neregulile descoperite de pompieri
Un incendiu urias a semanat panica la marginea Capitalei. Focul a mistuit doua depozite de peste 7 mii de metri patrati, iar valvataile au avut aproximativ 10 metri inaltime.
Muncitorii au reusit sa se salveze, in timp ce fumul negru si gros s-a vazut de la kilometri distanta. In prima faza, populatia a fost avertizata sa ramana in case, de teama ca aerul sa nu fie poluat.
Focarele NU au fost inlaturate nici dupa 24 de ore, insa primele nereguli au iesit la iveala. Problemele de securitate la incendiu erau asa de mari, incat pompierii au dat amenzi si ar fi vrut, chiar sa inchida depozitele, insa legea nu le-a permis asta.
Pompierii spun ca au fost facute numeroase controale la cele doua depozite, iar pentru neregulile decoperite i-au amendat pe patronii turci cu 35 de mii de lei in total. Acestia nu au solictat autorizatia de securitate la incendiu, nu s-au asigurat ca depozitele sunt la o distanta sigura si nu le-au dotat cu sisteme de detectare sau de stingere a focului.
Desfasurarea evenimentelor livetext:
UPDATE 19:00 Mai sunt inca focare active, astfel ca anchetatorii asteapta ca incendiul sa fie lichidat complet inainte de a putea cerceta zona si a afla din ce cauze a izbucnit focul.
UPDATE 14:00 Dupa mai bine de 18 ore de la izbucnire, pompierii inca se chinuie sa stinga flacarile.
UPDATE 10:05 La fata locului au mai ramas 5 autospeciale de stingere, se mai observa doar cateva focare, iar flacarile sunt reduse ca inaltime, in zona centrala a halei. Va urma si etapa de patrundere in interior cu utilaje care sa indeparteze elemente de constructii arse, pentru stingerea jarului.
UPDATE 10:00 Depozitele se incadreaza in categoria constructiilor care se supun procesului de avizare autorizare privind securitatea la incendiu. Legislatia prevede dotarea spatiilor cu instalatii de detectie, semnalizare, alarmare in caz de incendiu, precum si instalatie automata de stingere.
Din punct de vedere al controalelor, situatia se prezinta astfel:
-29.06.2016, control al inspectorilor de prevenire, prilej cu care s-au constatat numeroase deficiente, sanctionate cu amenda in cuantum de 17.500 lei;
- Ca urmare a aspectelor semnalate prin procesul verbal de control din 29.06.2016, in data de 29.09.2016 a fost realizata o recunoastere in teren, in plan operativ, de catre Detasamentul de Pompieri Otopeni, pentru identificarea vulnerabilitatilor si cunoasterea particularitatilor obiectivului, tinand cont de starea potential generatoare de risc existenta;
-in data de 30.03.2017 a fost efectuat un nou control de prevenire, fiind constatate 17 deficiente, sanctionate cu amenda de 15.500 lei, dupa cum urmeaza:
•nu s-a solicitat si obtinut autorizatia de securitate la incendiu
•nu se asigura separarea corespunzatoare intre depozite
•lipsa sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor
•lipsa echiparii cu mijloace tehnice/instalatii de aparare impotriva incendiilor
Constructia nu se incadreaza in categoria de constructii pentru care se poate dispune masura de oprire a functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor, conform HG 915/2015
Un utilizator www.stirileprotv.ro, Szabolcs Kiss, a fotografiat incendiul din avion.
UPDATE 9:00 Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU, a spus ca depozitul din Balotesti nu avea avize ISU. La ultimul control au fost descoperite nu mai putin de 17 deficiente.
Incendiu puternic in Balotesti. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, Daniel Vasile, in continuare, in mai multe zone, ard stive cu diverse materiale.
Reprezentantul ISU a precizat ca pe tot parcursul noptii pompierii au actionat pentru stingerea focului atat de la inaltime cu autoscara, cat si cu linie de furtun.
"Se vad in continuare mai multe zone in care ard stive cu diferite materiale. In unele situatii ard elementele prabusite care compuneau structura cladirii, ceea ce face ca apa sa ajung greu la partea inferioara. Alte posibilitati de apropiere de aceste zone nu exista", a declarat Daniel Vasile.
Suprafata afectata de incendiu depaseste 10.000 de metri patrati.
O mare de fum a invadat marti seara localitatea Balotesti, din Ilfov, din cauza incendiului devastator care a distrus mai bine 10.000 de metri patrati de hale.
Pompierii luptau sa stinga flacarile, miercuri dimineata, insa Secretarul de Stat Raed Arafat a dat asigurari ca focul a fost localizat si nu exista pericolul extinderii. Marti seara, din cauza norului gros de fum, s-a pus chiar problema evacuarii unor localnici, insa reprezentatii Garzii de Mediu au declarat ca acesta nu este toxic.
Chiar si asa, o mie de oameni au fost evacuati dintr-un centru SPA din apropiere.
Usor, intreaga localitate Balotesti, din judetul Ilfov, s-a umplut marti seara de un fum gros si inecacios. Coloana cenusie a putut fi vazuta de la multi kilometri departare.
De la o fabrica de mobila, flacarile inalte de peste zece metri s-au extins si la un depozit de mase plastice. Din informatiile pompierilor, o singura persoana se afla in interior in momentul izbucnirii incendiului, dar a fost scoasa la timp de militari.
Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU: "Suprafata de 7.000 de metri sau poate chiar mai mult. Halele sunt aproape distruse, atat plafonul cat si peretii."
Din cauza schimbarii directiei vantului, la un moment dat, fumul gros a inceput sa se disperseze printre casele localnicilor. Autoritatile si-au pus atunci problema evacuarii oamenilor.
Emil Grigore, Garda de Mediu: "Din ce am vorbit cu colegii de la ISU, nu sunt probleme. Vorbim de lemn, vorbim de materiale care se folosesc la producerea saltelelor, deci nu substante periculoase."
Daniel Vasile, ISU: "Nu a fost nevoie de evacuarea locuitorilor."
Cu toate acestea, o mie de persoane au fost evacuate de la un centrul SPA din apropiere.
"Ne-au spus sa parasim centrul SPA in 15 minute, toata lumea s-a aglomerat spre iesire, se facuse o coada mare, nu mai era aer" - spune o femeie.
La patru ore de la izbucnirea focului, militarii au reusit sa localizeze incendiul.
Pompierii au dat asigurari ca nu exista pericol de extindere. Din 16 autospeciale, cate au fost prezente aici, la orele serii au ramas doar 8, insa pompierii raman precauti, fiindca din interiorul halelor s-au auzit mai multe explozii succesive, iar viata lor ar fi putut fi pusa in pericol, astfel ca nu pot interveni direct, ci din lateral.
Daniel Vasile, ISU: "Va pot spune sigur ca aceasta interventie va fi de ordinul orelor bune, chiar a zilelelor."
Intre timp, autoritatile trebuie sa afle daca depozitele aveau toate autorizatiile la zi.
Emil Grigore, Garda de Mediu: "Cred ca a fost amendata, dar nu pentru probleme de incendiu. Ultimul control a fost in ianuarie."
Traficul pe Aeroportul Henri Coanda nu a fost afectat.