Primarul Sectorului 1 și Romprest se ceartă, locuitorii se îmbolnăvesc în gunoaie. Nimeni nu știe când se va reveni la normal

Dată publicare: 12-07-2021 19:03
Dată actualizare: 12-07-2021 20:06


Centrul Bucureștiului va fi curățat doar o dată pe săptămână, iar străzile vor fi spălate o dată pe lună. Măsurile au fost anunțate de compania de salubrizare Romprest, care este în război cu Primăria Sectorului 1.

 

Din cauza căldurii, în multe zone mirosul este îngrozitor și sunt pline de gândaci și rozătoare. În timp ce locuitorii disperați postează fotografii ce surprind mormanele de gunoaie, medicii atrag atenția că riscul de îmbolnăvire este tot mai mare.

Aceste mormane de gunoaie au fost fotografiate pe Calea Victoriei din București. Cei care le-au postat sunt furioși pe autoritățile care de mai bine de 6 luni nu reușesc să găsească o soluție.

Luni, în zona Pieței Romane echipele de curățenie Romprest au adunat doar câteva gunoaie în saci, lăsați apoi pe trotuare.

Angajat Romprest: „Să fiu sincer, suntem o mașină care colectăm doar de la societăți. Și bănuiesc că o să vină altă mașină, cred că sosesc, dacă or sosi, că trebuie să se reglementeze situația. Ne e teamă că nu ne dau salariile.”
Reporter: „De când nu sunteți plătit?”
Angajat Romprest: „Suntem, am fost plătiți, dar luna trecută în două tranșe și nu suma care trebuia, nu când trebuia, nu pe 15 ci pe 18 pe 20”.

Reporter: „Când ar trebui să mai veniți pe această stradă să faceți curat?”
Angajată Romprest: „Nu știm. Ni se spune de cu seară.”
Reporter: „Vi se spune în fiecare seară locul și stradă?”
Angajată Romprest: „Da".

Romprest a sesizat oficial Primăria Sectorului 1 că a blocat acest serviciu întrucât nu i s-a transmis unde să depoziteze gunoiul. Locuitorii nu înțeleg războiul dintre primărie și societatea de salubrizare și dau vina pe primar.

Locuitor al Sectorului 1: „Ea nu știe să negocieze deloc. Să plece!”
Reporter: „Cât de des se face curățenie pe strada aceasta?”
Locuitor: „De două săptămâni nu s-a făcut deloc.”
Reporter: „Azi ar fi prima zi, mcar de pus gunoiul în saci.”
Locuitor: „În saci da, dar de ridicat, nu".

La doi pași de Ateneul Român alte gunoaie zac în iarbă. Nici pe acestea compania Romprest nu le mai ridică și nici pe cele provenite din construcții.

Iar întreținerea curățeniei pe arterele principale se va face doar o dată pe săptămână.

Dacă ați fost în parcul Cișmigiu și vreți să plecați acasă, vă sfătuim să evitați bulevardul Schitu Măgureanu sau să purtați o mască dacă treceți pe aici, pentru că resturile aruncate au intrat în putrefacție și miroase groaznic. 

Încă o ședință pentru rezolvarea crizei

 

Doctorii atrag atenția că în perioada călduroasă riscul să ne îmbolnăvim din cauza gunoaielor este mai mare.

Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog: "Suntem în plin sezon cald și diferite specii de insecte sau animale pot fi o cale de transmitere a unor agenți patogeni către om".

Potrivit Romprest, pe 15 iunie datoriile primăriei către firmă se apropiau de 120 de milioane de lei. În eventualitatea în care acești bani ar fi plătiți compania anunță că va relua programul normal abia în 90 de zile cât durează să angajeze din nou oamenii pe care susține că a fost nevoita să-i concedieze.

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: ”Suntem în instanță pentru că Romprest spune că are bani de luat, iar noi spunem că avem de recuperate, dar legea spune clar că e obligat să ridice gunoiul".

Pentru a rezolva problema, primarul Sectorului 1 anunță că a convocat pentru miercuri o ședință pe tema gestionarii deșeurilor din București. Sunt invitați prefectul Capitalei, primarul general și edilii de la sectoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO