Primarul din Pitesti, acuzat ca a luat mita 1 milion de euro, arestat preventiv. Fiica sa, cercetata sub control judiciar
Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, si a trei oameni de afaceri acuzati in dosarul de coruptie, in timp ce fiica edilului si o alta persoana vor fi cercetati in libertate, sub control judiciar.
Judecatorul de drepturi si libertati a dispus emiterea mandatelor de arestare preventiva pe o perioada de 30 de zile pentru primarul Tudor Pendiuc si oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, in dosarul de coruptie legat de atribuirea si prelungirea unui contract privind transportul public local.
Fiica primarului, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, si Florin Serban Barbu, care fusesera retinuti de procurorii DNA, au fost pusi in libertate, judecatorul dispunand in cazul acestora masura controlului judiciar.
Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
In timpul judecarii propunerilor de arestare preventiva, omului de afaceri Constantin Scarlat i s-a facut rau la Tribunalul Bucuresti, acesta fiind preluat de un echipaj SMURD si transportat la spital.
Un echipaj SMURD l-a transportat pe pacient la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, a declarat pentru MEDIAFAX coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus in miscare actiunea penala si i-au retinut, joi, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata (doua acte materiale), si pe fiica acestuia, fosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.
Anchetatorii i-au retinut si pe Valentin Visoiu, actionar la societatile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mita, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu, Florin Serban Barbu, actionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mita si spalare de bani, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai societatilor Girexim Universal SA si CNCD SA, pentru complicitate la abuz in serviciu, arata DNA, intr-un comunicat de presa.
Procurorii DNA au aratat, in ordonantele de retinere, ca societatea de transport public local din Pitesti, SC Publitrans 2000 SA, detinuta in totalitate de Consiliul Local Pitesti, trebuia sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau sa fie achizitionate de Consiliul Local.
Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, a facut demersuri pentru a fi incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre SC Publitrans 2000 SA si societatile CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (23.013.099,65 de lei).
Pendiuc este acuzat de abuz in serviciu in legatura cu incheierea cu cele doua firme, derularea si prelungirea contractului de achizitie publica de asociere in participatiune, fapte comise in perioada 2007-2014, impreuna cu Valentin Visoiu, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii.
Astfel, primarul Tudor Pendiuc a initiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii si contrar cererilor formulate in repetate randuri de consiliul de administratie al societatii si fara a tine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotarare de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, in mod nelegal, membrilor consiliului de administratie al societatii de transport public local sa includa in caietul de sarcini conditii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privati la licitatie si a initiat proiectul de hotarare privind avizarea asocierii in participatiune, invocand concluziile studiului de fezabilitate intocmit de Universitatea Pitesti, in care se mentionau solutii contrare celor sustinute de el, pentru a induce in eroare membrii consiliului local, au scris procurorii in ordonantele de retinere.
Cele doua firme erau obligate sa detina in proprietate autobuzele, insa acestea au fost achizitionate in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.
De asemenea, Pendiuc este acuzat ca a modificat documentatia de achizitie (fisa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere in participatiune societatilor CNCD si Girexim Universal si ca nu a desfiintat contractul, in conditiile in care asocierea de firme nu detinea autobuzele in proprietate.
Mai mult, sustin procurorii, Pendiuc a ordonat platile prin care asocierea de firme incasa subventia si a initiat si prelungit contractul, invocand, in mod nereal, existenta unei stari de urgenta, in conditiile in care fusese instiintat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract si stia ca firmele nu detineau autobuzele in proprietate.
"Finalitatea derularii in conditii frauduloase a acestui contract a fost aceea ca, in cadrul asocierii, firma privata a dobandit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociatie si a realizat si un profit substantial, in timp ce societatea publica de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regasit, la finalizarea contractului, in aceeasi situatie, practic fara mijloace de transport. Relevant este faptul ca, numai din subventia incasata de firma privata, au fost achitate autobuzele care i-au revenit in proprietate ulterior. in aceasta modalitate, a fost cauzat Primariei Municipiului Pitesti un prejudiciu in suma de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro)", au aratat procurorii in documentele trimise instantei.
In schimbul acestor decizii, in 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Visoiu, un apartament in Bucuresti, in valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 lei, sustin procurorii.
"Se retine pentru moment pretul mentionat in contract, desi acesta este neserios in raport de pretul apartamentelor din zona rezidentiala respectiva, urmand sa se stabileasca ulterior pretul real al acestui imobil", a precizat DNA.
Emanuela Pendiuc este acuzata ca, pentru a ascunde primirea, de catre tatal sau, a unui apartament, in 26 noiembrie 2007 a incheiat un antecontract, iar in 18 februarie 2008 si contractul de vanzare cu SC Conarg Real Estate SRL.
Ulterior, Emanuela Pendiuc ar fi acceptat si eliberarea a doua chitante, in suma de 110.000 de lei si de 365.112,18 lei, de catre Conarg Real Estate SRL, "fara a remite sumele de bani societatii anterior amintite".
Valentin Visoiu este acuzat ca, in 18 februarie 2008, cu ajutorul lui Florin Serban Barbu, i-a dat lui Pendiuc apartamentul din Bucuresti, pentru ca edilul sa influenteze comisia de evaluare a ofertelor sa desemneze asocierea de firme castigatoarea licitatiei organizate de Primaria Pitesti.
"Pentru a crea aparenta ca apartamentul a fost platit si ca nu reprezinta un folos nejustificat, Visoiu Valentin, in calitate de persoana cu putere de decizie in cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat incheierea unui contract de vanzare-cumparare in care sa se mentioneze, in mod nereal, ca a fost incasata integral contravaloarea", au mai aratat procurorii.
Florin Serban Barbu este acuzat ca a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparentei incasarii sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucuresti care ar fi fost primit ca mita de catre tatal acesteia.
"Inculpatii Vasii Gheorghe si Scarlat Constantin, reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine un numar de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. inscrisul a fost folosit in cadrul procedurii de selectie a ofertelor, pentru a argumenta si sustine dispozitiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv ca asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA detine autobuzele respective. in coniventa cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpatii Vasii Gheorghe si Scarlat Constantin, incepand cu data de 22.02.2008 si pana in luna septembrie 2014, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora inculpatul Tudor Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA", au mai scris procurorii in ordonantele de retinere.
DNA a precizat ca in acest dosar se fac acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din Romania. El a fost ales primar al municipiului Pitesti pentru prima data in anul 1992 si de atunci ocupa fara intrerupere aceasta functie, fiind reales de pitesteni la fiecare patru ani.
Tudor Pendiuc conduce PSD Arges, dupa ce fostul presedinte al organizatiei judetene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.