Schema prin care primarul din Pitesti ar fi primit mita un milion de euro. Pendiuc afla vineri daca va fi retinut 30 de zile


Ultimul update: Luni 10 Noiembrie 2014 06:50
Data publicarii: Vineri 07 Noiembrie 2014 07:21
Categorie: Stiri actuale

A fost o noapte lunga, iar ziua se anunta din nou una cu emotii pentru primarul din Pitesti, fiica sa si doi oameni de afaceri din Arges.

Cei patru si-au petrecut noaptea in celula, dupa ce au fost retinuti, joi seara, in dosarul ce vizeazA contracte privind transportul public din Pitesti din ultimii 7 ani.

Vineri, toti vor ajunge in fata magistratilor de la Tribunalul Bucuresti, care vor decide daca ii vor tine dupa gratii si in urmatoarele 30 de zile. La DNA Bucuresti, au fost audiate, in acelasi caz, si alte persoane, printre care si mai multi functionari publici.

Reporter: Ati fost retinut?

Primar Pitesti, Tudor Pendiuc: Minciuna mai mare ca asta nu poate sa existe in Romania, dar...

Reporter: Va asteptati sa iesiti in catuse?

Primar Pitesti, Tudor Pendiuc: Urmeaza turul 2.

Tudor Pendiuc - primarul municipiului Pitesti din 1992 pana in prezent - este acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita si abuz in serviciu. Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi fost mituit cu un milion de euro, din care 130 de mii de euro sunt valoarea unui apartament situat intr-un complex rezidential din Bucuresti si trecut pe numele fiicei sale.

Ema Pendiuc - acuzata de complicitate la luare de mita - a ajuns si ea, joi seara, dupa gratii. In acelasi dosar au fost retinuti si oamenii de afaceri Valentin Visoiu si Constantin Scarlat, ambii acuzati de dare de mita.

La audieri au mai fost adusi si alti oameni de afaceri si mai multi functionari publici.

Reporter: Ce v-au intrebat?

Consilier primarie: Daca sunt semnatarul unui contract de asociere in participatiune intre public transport Pitesti. Eeh, a fost contractul ok, cum ziceti dumneavoastra, incheiat.

Reporter: Legal?

Consilier primarie: Da.

Reporter: Si atunci de unde spun procurorii de mita de un milion de euro?

Consilier primarie: Nu pot sa va spun, ca nu stiu.

Reporter: A favorizat cele doua firme pentru contractul cu transportul public?

Consilier primarie: De vreme ce au retinut oamenii ca s-a savarsit si infractiunea de luare de mita, probabil ca aceasta sta la baza mitei, daca e asa.

Ancheta procurorilor urmareste un contract pe care primaria municipiului Pitesti l-a incheiat in 2007 cu doua firme private. Societatile castigasera dreptul de a asigura transportul public in localitate. Numai ca, sustin anchetatorii, totul s-a facut cu incalcarea legii. Pentru ca o firma sa primeasca acest contract, trebuia sa detina din start 80 de autobuze. Castigatorii nu le aveau si, mai mult decat atat, le-au cumparat cu banii primiti ulterior tot de la primarie. Procurorii sustin ca, in schimbul contractului, primarul ar fi fost mituit.

Contractul privind transportul public in Pitesti a fost reinnoit de curand. Unul dintre consilierii locali spune ca banuia ca acest document ar fi fost in neregula, dar tot a votat.

"Nu-mi permit sa las Pitestiul fara transport. In documentele puse pe masa de consiliu nu era nimic ilegal", a spus consilierul Gheorghe Dinescu.

Consilierul se asteapta acum sa fie chemat si el la DNA.

Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din tara. In cei 22 ani de cand este primul gospodar din oras, Pendiuc si-a construit o casa cu o suprafata de 700 de metri patrati, si-a cumparat un apartament cu trei camere si un teren de 2000 de metri patrati. Datele apar in declaratia sa de avere din 2010.

VIDEO PROTVPLUS.RO