Primarul din Botoșani, sub control judiciar. Biroul său a fost sigilat. Este acuzat de fraudarea unui concurs de angajare
Biroul primarului municipiului Botoşani, Cosmin Andrei (PSD) a fost percheziţionat vineri dimineaţă şi apoi a fost sigilat, edilul fiind dus la DNA Suceava.
UPDATE Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost plasat sub control judiciar, în baza unei ordonanţe emise, vineri, de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Suceava.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 2 februarie 2024, a lui Cosmin Andrei, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
"În data de 25 august 2021, inculpatul Andrei Cosmin-Ionuţ, în calitate de primar al municipiului Botoşani, ar fi remis lista cu subiectele propuse de către membrii comisiei unei candidate la postul de "consilier clasa I, grad profesional superior" scos la concurs de instituţia pe care o conducea. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 august 2021, persoana respectivă ar fi promovat concursul şi ar fi ocupat, în mod fraudulos, postul respectiv", susţin procurorii.
Lui Andrei Cosmin-Ionuţ i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, acesta trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar (procuror, judecător de cameră preliminară, instanţa de judecată), şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.
Primarului de Botoşani i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
---
Percheziţii au loc şi la Direcţia Impozite şi taxe din municipiu. DNA precizează că efectuează cercetări în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite în cursul anului 2021, de către funcţionari publici în legătură cu fraudarea unor concursuri de angajare. În cursul zilei de 02 februarie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 2 locaţii situate pe raza municipiului Botoşani, din care una este sediul unei instituţii publice”, a transmis DNA.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava.
Monitorul de Botoşani relatează biroul primarului municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost percheziţionat, iar apoi sigilat de către anchetatori. Edilul a părăsit clădirea însoţit de trei ofiţeri şi a precizat că nu poate da nicio declaraţie în acest moment.
De asemenea, ofiţerii DGA au descins şi la sediul Direcţiei de Impozite şi Taxe, pentru o percheziţie.
Monitorul de Botoşani prezintă imagini cu preşedintele CJ Botoşani, Doina Federovici, despre care afirmă că a ajuns vineri dimineaţă la sediul DNA Suceava.
În 13 decembrie, au avut loc 92 de percheziţii DNA , inclusiv la Spitalul ”Mavromati”, la sediul CJ Botoşani şi la sediul PSD, fiind vizate fapte de corupţie comise de funcţionari publici de la un spital în contextul fraudării unor concursuri pentru ocuparea unor posturi vacante. Ulterior, unsprezece persoane, între care foşti şefi ai Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, au fost reţinute, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar.