Au datorii pe 30 de ani pentru vile pe Drumul Binelui. N-au curent și se spală la lighean
Pe o piaţă imobiliară stăpânită de haos, o poveste cu totul revoltătoare este cea a unor familii care şi-au cumpărat cu zeci de mii de euro nişte case ce păreau a fi rupte dintr-o poveste.
În realitate, trăiesc de mai bine de 3 săptămâni în beznă, fără căldură şi lumină, şi se spală la lighean.
Oamenii spun că dezvoltatorul, care i-a asigurat că vor avea toate utilităţile, şi-a vândut construcţiile şi a dispărut. Pe de altă parte, potrivit lor, Primăria Capitalei amână de luni de zile eliberarea autorizaţiilor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Monaco Villas de pe Drumul Binelui - „un nou ansamblu de vile înşiruite superb cu o arhitectură de excepţie. Ansamblul este unul de anvergură, foarte cunoscut, oferind numeroase beneficii noilor proprietari.”
În acest fel a încercat dezvoltatorul imobiliar să-şi atragă clienţii şi a şi reuşit. Însă, în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Vă vine sau nu să credeţi, în aceste case care par abandonate fără pic de lumină şi cu pereţii îngheţaţi locuiesc oameni: adulţi şi copii. Aici este beznă în totalitate, e un câmp deschis şi pare că am ajuns într-un sat uitat de lume, însă suntem în Bucureşti 2019.
Laurențiu Ruster: „Nisip dacă vreţi, un gard ruginit dacă vreţi şi nu căldură, nu apă, nu nimic. Asta oferă în ansamblul lor.”
29 de case în câmp deschis sunt în bătaia vântului. Frigul pătrunzător intră prin pereţi şi ferestre.
Laurențiu Ruster: „E foarte frig şi uite, au îngheţat şi casele, din cauză că nu sunt încălzite. Vedeţi unde nu e nimeni şi nu sunt gaze s-a făcut pojghiţă de gheață.”
Cei care locuiesc aici au avut promisiunea contractuală că vor avea toate utilităţile, inclusiv electricitate. Au rămas însă în întuneric de 3 săptămâni, după ce dezvoltatorului i-a expirat contractul de energie în regim de şantier şi s-a făcut nevăzut.
Reporter: „Câţi bani aţi dat pe casă?”
Laurențiu Ruster: „55 - 60 de mii.”
Reporter: „De ce v-aţi mutat aici?”
Laurențiu Ruster: „Că e frumos şi bine, scria că e cu pavele, lumină, gard. Ne-am păcălit, dezvoltatorul a fugit.''
Un cuplu s-a îndatorat la bancă pentru 30 de ani. Fetiţa lor Anastasia are trei săptămâni; de tot atât timp, în casa lor nu mai este lumină: se încălzesc la aragaz şi se folosesc de lanterne şi lumânări.”
Proprietar casă: „Intraţi repede că intră frigul şi e copil mic. Uite aşa stăm, cu lanterne peste tot. Când facem baie încălzim la aragaz.”
Altă casă aceeaşi problemă.
Carmen Prosie: „Avem împrumut la „Prima Casă” şi dăm 1400 de lei pe lună şi suntem nevoiţi să stăm în frig cu copil mic. Stăm cu toate ochiurile aprinse, cu oala cu apă pe aragaz să nu se simtă gazul.”
Reporter: „Câte grade sunt acum?”
Carmen Prosie: „15 grade.”
Oamenii sunt disperaţi. Încearcă de luni de zile să îşi rezolve problema, deşi au în mâini un contract de vânzare cumpărare cu dezvoltatorul în care scrie negru pe alb „ca pe cheltuiala mea vila să fie contorizată individual la reţeaua electrică.”
Şi, conform ordinului ANRE - 59 din 2013, „responsabilitatea pentru racordarea la reţeaua de curent electric este a dezvoltatorului."
Inclusiv legea spune că este obligaţia dezvoltatorului, ne arată şi ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Energiei. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.
Reporter: „Dezvoltatorul unde e?”
Administrator: „Nu ştim unde e.”
Reporter: „L-aţi sunat?”
Administrator: „Da, nu mai e, spune că numărul nu mai există.''
Locatar: „El trebuia să se îngrijească ca noi toţi să avem apă şi curent şi toate utilităţile pe numele nostru.''
Echipa Știrile ProTV a încercat să-l contacteze pe dezvoltatorul imobiliar, însă apelul a intrat direct în căsuța vocală. În schimb, reporterii Știrile ProTV au reuşit să vorbească cu reprezentanţii agenţiei imobiliare prin care dezvoltatorul a vândut apartamentele.
Reprezentantul agenției imobiliare: „Doamnă, au curent, au gaze, au lumină, au tot ce vor. Știu sigur.”
Reporter: „Domnule, am fost acolo, se încălzesc la aragaz şi lumânări, dar nu au curent.
Reprezentant agenție: „Mda, nu ştiam asta, mă rog, dezvoltatorul n-a făcut nimic, şi eu îl dau în judecată.”
Oamenii au încercat să îşi rezolve problema racordării individuale la electricitate încă din 2016 şi după multă luptă cu birocraţia s-au împotmolit la Primăria Capitalei.
„De fiecare date trebuie să obținem autorizaţii Enel, construcţii de spart, urbanism durează mult şi când primim unele expiră altele.”
La insistenţele echipei Știrile ProTV, unul dintre reprezentanţii asociaţiei a fost primit de arhitectul-șef al Capitalei, Ştefan Dumitrașcu.
Proprietar: „Ne-au promis că luni dosarul va fi complet pentru Enel.”'
Promisiunea a durat exact 4 ore, până când oamenii au plecat din instituţie. Ulterior, au fost anunţaţi că din dosarele lor lipsesc mult mai multe acte aşadar nu se ştie cât va dura.
În acelaşi timp, compania Enel spune că racordarea va fi greu de făcut pentru că instalaţia electrică pentru aceste case ar urma să fie amplasată aproape de stâlpii de înaltă tensiune, iar asta reprezintă un mare pericol.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!