Primăriile pot obține fonduri pentru modernizarea sistemelor de iluminat public. Cum pot beneficia de acest sprijin
În plină criză energetică, primăriile pot obține sprijin pentru a-și reduce facturile la curent electric.
Administrația Fondului de Mediu oferă 100 de milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de iluminat public. Vestea este bună, mai ales că mulți edili au anunțat că vor stinge becurile de pe străzi peste noapte, pentru a face economii.
În județul Brașov, la Bran, chiar pe lângă castel, lumina e stinsă, iar câțiva kilometri mai departe, lămpile dau rateuri. La vecinii din Cristian, șoseaua e scăldată într-o lumină caldă venită de la lămpi inteligente.
Comuna folosește lămpi economice, pe cele 40 de străzi, iar cablurile au dispărut și ele în subteran. Sistemul e gestionat de la distanță, printr-o aplicatie pe telefonul mobil pe care primarul tocmai o testează.
Investiția a costat 1 milion de euro și a fost realizată în 5 ani. Beneficiile se văd și în factura de curent electric.
La Bran încă e beznă pe alocuri pentru că iluminatul public e vechi de 30 de ani. Primăria derulează acum un proiect din fonduri guvernamentale și a început să schimbe lămpile - mari consumatoare de energie - cu unele noi, pe led. Între timp, primarul se uită cu groază la facturile de curent electric.
Modernizare cu bani de la Guvern
Cosmin Feroiu, primarul comunei Bran: „Anul trecut am plătit undeva la 180.000 de lei pe iluminat public, tot anul. Deja, la momentul de față am ajuns la această sumă din cauza prețului la energie, și suntem la jumătatea anului!”.
Primăriile își pot moderniza sistemul de iluminat public cu bani de la Guvern. Sumele maxime acordate de Agenția Fondului pentru Mediu depind însă de numărul de locuitori.
Dintr-un dispecerat de comandă aflat în Brasov se coordonează iluminatul public inteligent din 15 orașe ale țării.
George Zaharia, reprezentantul unui operator de iluminat public: „Acesta este locul de unde stabilim la ce oră se aprinde iluminatul, la ce oră se stinge precum și acele programe de dimming, de reducere a fluxului luminos. Știm în orice moment care lampă funcționează, care nu funcționează, unde este o problemă la rețea”.
Doar o cincime din comunele, orașele și municipiile țării și-au modernizat sistemele de iluminat public sau lucrează la asta. Sunt 624 de unități administrativ teritoriale din 3.200. Anul acesta, suma totală alocată este de 100 de milioane euro. Banii ar ajunge pentru 250 de comune mari sau 100 de municipii de rangul doi.