Cât costă vineri un litru de benzină la o zi după ce Guvernul a compensat prețul

×
Codul embed a fost copiat

Prețul carburanților a scăzut cu 50 de bani de la miezul nopții. Măsura a fost decisă de Guvern, urmând ca această reducere să fie suportată în mod egal de stat și benzinării.

Șoferii sunt în continuare revoltați. Compensarea e ridicolă, spun ei, după ce prețurile aproape s-au dublat în ultimele luni. Așa că, proteste au fost și joi, în fața instituțiilor, pe bulevarde și la stațiile de alimentare. 

Vezi AICI cum poți afla unde sunt cele mai mici prețuri la carburanți în România. Aplicația este gratuită.

Șoferii, în continuare revoltați

La miezul nopții, cele mai multe benzinării au scăzut prețul carburanților cu 50 de bani. De la 8 lei și 62 de bani, prețul mediu al unui litru de benzină standard a scăzut la 8 lei și 12 bani, iar un litru de motorină standard costă acum mai puțin de 9 lei.

Chiar și cu aceste ieftiniri, oamenii spun că prețurile la pompă rămân exagerat de mari.

Citește și
Virgil Popescu
Ministrul Energiei: România va avea cei mai ieftini carburanți din UE, după Ungaria, în urma reducerii cu 50 de bani
Oana Pellea a ascultat „Macarena”, melodia Erikăi Isac: „Am rezistat 30 de secunde și m-am lămurit”. Ce spune despre mesajul piesei

Șofer:Foarte puțin, foarte puțin. 50 de bani e foarte puțin. Cel puțin un leu trebuia să se ieftinească litrul ca să fie ok pentru toată lumea”.

Șofer:Să revină la prețurile de dinaine, la un 4-5 lei maxim. Aia e ieftinire adevărată. Nu. Niciuna”.

Cu o zi înainte de intrarea în vigoare a măsurii stabilite de Guvern, au fost noi proteste în toată țara. În București, în jur de 200 de oameni s-au adunat în Piața Victoriei, iar în Cluj-Napoca s-au așezat iar la cozi, au cumpărat cantități infime și au blocat astfel pompele. La Iași, șoferii nemulțumiți au plecat încolonați pe bulevarde.

Șofer:Uitați, e 9,35 lei litrul de motorină. Mi se pare aberant că și Guvernul actual, Guvernul 50 de bani să își bată așa joc de poporul român”.

Reporter: Cât plătiți la un plin?

Șofer: „S-a dublat, la un plin de benzină de 60 litri, costul a crescut foarte mult, iar asta are efecte în lanț în toată economia”.

Femeie:Asta e o bătaie de joc. Pur și simplu au aruncat 50 de bani la mișto”.

Virgil Popescu, ministrul Energiei:25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat și 25 de bani va fi o reducere pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării în cazul în care vor să ia această reducere de la stat, ordonanța intră în vigoare la noapte”.
 

Ce reprezintă cei 25 de bani suportați de stat
 

Trebuie precizat, însă că, cei 25 de bani suportați de stat sunt, de fapt, taxe de care ar fi scutite companiile care sunt de acord să pună alți 25 de bani de la ele. În cazul în care nu o vor face, nu va apărea pe bon nicio ieftinire.

Taxele cântăresc mult în prețul total, accizele și TVA înseamnă aproximativ 35-40% din ce plătim la pompă. O analiză a autorităților făcută pe prețurile de la începutul lunii iunie arată că, pentru benzina standard, prețul mediu a fost de 8 lei și 53 de bani. Din el, 5 lei și 28 de bani reprezintă prețul carburantului, iar restul sunt accize și TVA, adică peste 3 lei, iar pentru motorină, din 9 lei, preț total, 3 lei și 15 bani sunt accize și TVA.

Consumul de motorină în România este de 6,2 milioane de tone, de trei ori și jumătate mai mult decât cel de benzină. Suntem, însă dependenți de importurile de motorină, pentru că nu producem pe măsura necesarului.

Autoritățile susțin că vor fi cu ochii pe prețuri și că acolo unde vor fi majorări nejustificate, vor aplica sancțiuni conform ordonanței antispeculă. Asta înseamnă amenzi de până la 500 de mii de lei.
 

OMV Petrom, prima benzinărie care a redus cu 50 de bani prețul carburanților
 

Compania se conformează voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea preţurilor carburanților. Reducerea de 50 de bani se aplică începând cu 1 iulie, ora 00:00 . OMV Petrom a redus cu 50 de bani prețurile tuturor sortimentelor de benzină și motorină din stațiile de alimentare Petrom și OMV din Romania. Beneficiari sunt clienții finali, persoane fizice si juridice, care achiziționează carburanții pentru consumul propriu. Reducerea a fost introdusa începând cu 1 iulie, ora 00:00, pentru o perioada de trei luni. Pentru un plin de 50 de litri, șoferii vor plăti mai puțin cu 25 de lei. Astfel, compania se conformează voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea preturilor carburanților. Reducerea va fi afișată pe totemuri, la intrarea în stațiile de alimentare OMV și Petrom, și va fi reflectata pe bonul fiscal. La pompă, afișajul electronic va indica prețul carburanților fără reducerea de 50 de bani”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.
 

Reacția premierului Nicolae Ciucă și a ministrului Energiei, Virgil Popescu, după compensarea prețurilor la carburanți

Premierul Nicolae Ciucă a relatat, într-o postare pe Facebook, că prețurile carburanților au scăzut, vineri dimineață, iar acest lucru se vede în benzinării.

Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă. Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro. Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului - așa cum se întâmplă deja în alte state - și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa”, a scris premierul pe Facebook.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ținut să mulțumească companiilor care s-au conformat și au aplicat prevederile Ordonanței de Urgență care prevede reducerea cu 50 de bani pe litru a prețului carburanților.

Carburanți mai ieftini! Vreau să le mulțumesc tuturor companiilor care s-au conformat voluntar și au aplicat deja prevederile Ordonanței de Urgență cu privire la reducerea cu 50 de bani/litru a prețului la carburanți. #DaSePoate”, a scris Virgil Popescu, într-o postare, pe Facebook.
 

Citește și: Centrul pietonal al orașului Constanța, un imens șantier. Bătrână: „N-ai pe unde să treci, cazi și îți rupi gâtul”

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Cum a încercat Dani Alves să evite închisoarea în ultimul moment: câți bani i-a oferit victimei și reacția femeii
Citește și...
De vineri intră în vigoare reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant
De vineri intră în vigoare reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant

De vineri intră în vigoare reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant, pentru o perioadă de trei luni.

Ministrul Energiei: România va avea cei mai ieftini carburanți din UE, după Ungaria, în urma reducerii cu 50 de bani
Ministrul Energiei: România va avea cei mai ieftini carburanți din UE, după Ungaria, în urma reducerii cu 50 de bani

Textul Ordonanţei de Urgenţă privind reducerea cu 50 de bani a preţului carburanţilor a fost elaborat şi în urma acestei scăderi România va avea cel mai mic preţ din Europa, după Ungaria, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Reducerea de 50 de bani la pompă – opțională. Cum vor autoritățile să îi convingă pe benzinari să taie prețul
Reducerea de 50 de bani la pompă – opțională. Cum vor autoritățile să îi convingă pe benzinari să taie prețul

Aplicarea mecanismului de compensare a prețului la carburanți va fi opțională pentru operatorii de benzinării, informează Profit.ro.

Ministrul Economiei: Venim cu altă măsură care să ieftinească carburanţii, dacă reducerea de 50 de bani nu are impact
Ministrul Economiei: Venim cu altă măsură care să ieftinească carburanţii, dacă reducerea de 50 de bani nu are impact

Coaliţia de la guvernare va analiza în următoarea perioadă dacă este cazul să vină cu o altă măsură care să reducă efectiv preţul carburanţilor, a afirmat ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-un interviu scrie Agerpres.

Recomandări
Mircea Geoană, despre șansele lui Klaus Iohannis să ajungă în fruntea NATO: „Noi ne dorim un singur lucru”
Mircea Geoană, despre șansele lui Klaus Iohannis să ajungă în fruntea NATO: „Noi ne dorim un singur lucru”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a fost, vineri, invitatul Știrilor PRO TV, unde a vorbit despre șansele lui Klaus Iohannis de a obține șefia Alianței Nord-Atlantice, dar și despre evoluția războiului ruso-ucrainean.

Cele două avantaje pe care le are Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. De ce Alianța ar prefera candidatura românului
Cele două avantaje pe care le are Klaus Iohannis în cursa pentru șefia NATO. De ce Alianța ar prefera candidatura românului

Președintele Klaus Iohannis va sta, luni, față în față, la Paris, cu liderii europeni, la scurt timp după ce s-a aflat că România le-a transmis aliaților că îl va propune la șefia NATO.

"Cel mai rău film de groază". Mărturia româncei care administrează complexul mistuit de foc în Valencia

Au fost momente de groază, joi, în Spania. Un incendiu puternic a mistuit două blocuri de apartamente din Valencia în mai puțin de o oră.