Adevăratul motiv pentru care Eugen Teodorovici nu mai candidează la congresul PSD


Ultimul update: Vineri 28 Iunie 2019 17:38
Data publicarii: Vineri 28 Iunie 2019 16:32
Categorie: Stiri Politice
Eugen Teodorovici

Ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a renunțat, vineri, să mai candideze la funcția de președinte executiv al PSD, după ce liderii social-democrați s-au adunat în ședința CEXN pentru a valida candidaturile la congresul de sâmbătă.

Motivul pentru care Teodorovici a luat această decizie îl reprezintă o hârtie pe care vicepremierul Dan Suciu l-a avertizat că o va transmite primarilor din toată țara.

Este vorba despre o circulară transmisă de Ministerul Finanțelor către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în care se arăta faptul că impactul bugetar produs de noul Cod Administrativ este mai mare decât poate suporta bugetul de stat, respectiv de aproximativ 170 de milioane de lei pe an.

În schimb, vicepremierul Dan Suciu a susținut public la mijlocul lunii iunie faptul că impactul bugetar este ”între 100 şi 150 de milioane de lei pe an.”

Un nou cod administrativ, cu 17 legi pentru toţi angajaţii din instituţiile statului, a fost adoptat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă. Acest act aduce pensii speciale pentru aleşii locali.

Teodorovici i-ar fi cerut lui Suciu într-o discuție privată, dar a propus și in ședința CEx, ca miniștrii care pierd la congres să se retragă. Potrivit unor surse, Suciu nu a agreat propunerea lui Teodorovici, considerând ca ministrul Finanțelor este prea înverșunat. În schimb, l-ar fi avertizat pe Teodorovici că va trimite primarilor circulara semnată de Teodorovici prin care acesta ar fi propus să se renunțe la pensiile speciale pentru primari și ar fi avertizat asupra impactului bugetar.

Între Teodorovici și Suciu există un conflict mai vechi, Suciu lăudându-se cu faptul că a dat bani primarilor și că le-a făcut pensii speciale.

De altfel, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile-Daniel Suciu, a declarat public faptul că în ultimele trei luni a avut întâlniri în 32 de judeţe cu primari "de toate culorile politice".

În cursa pentru ocuparea funcției de președinte executiv al PSD la congresul de sâmbătă au mai rămas Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota.

Pe de altă parte mai trebuie spus și faptul că la Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a decis vineri, prin vot, ca ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, să deţină şi calitatea de vicepremier interimar, funcţie rămasă vacantă prin plecarea lui Viorel Ştefan la Curtea Europeană de Conturi.  

Teodorovici: Eu am încercat să ridic nivelul competiţiei în PSD

 

După ședința CEX, Eugen Teodorovici a declarat în fața jurnaliștilor că a încercat să ridice, prin candidatura sa, nivelul competiţiei şi că s-a retras după ce propunerea lui ca acela care pierde să se retragă şi din funcţia deţinută în Guvern nu a fost acceptată.

"Eu nu am încercat decât să ridic nivelul competiţiei şi să spun foarte clar, să aduc ceva în plus şi pentru a demonstra că nu am niciun fel de teamă de niciun fel de competiţie am spus foarte clar că ar fi foarte corect ca cel care pierde să se şi retragă din funcţia pe care o deţine. (...) Eu am spus ori mergem în această variantă, ori mă retrag. Ca oficial, ca demnitar, ca ministru într-un Guvern trebuie să faci ce trebuie să faci pentru ţară în primul rând, pentru Guvern şi mai târziu pentru partid. Plecând de la un principiu, care din punctul meu de vedere nu a fost corect aplicat, am ridicat această provocare cu atât mai mult cu cât nu mă temeam de niciun fel de competiţie, cu atât mai mult în aceasta în care mă înscrisesem acum câteva zile", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, ar fi avantajat în competiţia pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD în contextul relaţiei pe care acesta o are cu primarii, Teodorovici a răspuns:

"Nu. Asta doar în mintea celor care nu înţeleg faptul că într-un Guvern ministrul de Finanţe este cheia şi pe legea pensiilor, şi pe salarizare, şi pe PNDL, şi pe FDI şi cam pe tot".

Eugen Teodorovici a precizat că el colaborează foarte bine cu toţi colegii.

"Cred că nu este cineva care să îmi reproşeze din punct de vedere profesional sau uman ceva. Dacă este cineva şi poate să o facă să o facă, dar nu cred că este cineva", a afirmat el.

Social-democratul a precizat că la congresul de sâmbătă o va vota pe Viorica Dăncilă la funcţia de preşedinte al PSD.

"Dânsa ar trebui să fie apreciată pentru toate problemele pe care le înfruntă astăzi şi într-o situaţie pe care partidul nu a mai întâlnit-o până în prezent şi face faţă cu brio. Nu ar trebui să fie pusă pe picior de egalitate cu alţi colegi din partid, cu foarte mare experienţă în politică. Sunt convins că dacă ar fi fost în locul domniei sale nu ar fi făcut faţă cum face dânsa astăzi", a mai spus Teodorovici.

Eugen Teodorovici Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

USR cere Avocatului Poporului să conteste Codul Administrativ la CCR
USR cere Avocatului Poporului să conteste Codul Administrativ la CCR
Noul Cod Administrativ ar ajuta baronii locali. Cum vor putea ajunge penalii în Guvern
Noul Cod Administrativ ar ajuta baronii locali. Cum vor putea ajunge penalii în Guvern
Iohannis, mesaj dur după adoptarea Codului administrativ. ”Este extrem de grav”
Iohannis, mesaj dur după adoptarea Codului administrativ. ”Este extrem de grav”
USR, despre noul Cod Administrativ: ”Va contribui la baronizarea administrației locale”
USR, despre noul Cod Administrativ: ”Va contribui la baronizarea administrației locale”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dancila in Alexandria
Premierul Viorica Dăncilă îl atacă pe Iohannis, după decizia CCR: "Va plăti politic"
Dăncilă discută cu Ponta și ALDE privind candidatul la alegerile prezidențiale
Scandalul CNAS: Dăncilă îl amenință cu demiterea pe Vulcănescu
Iordache cere modificarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului
Surse: Dan Barna a fost desemnat candidatul comun la prezidenţiale al Alianţei USR PLUS
Avocatul Poporului a primit 10 petiţii de sesizare a CCR cu privire la Codul Administrativ
Ludovic Orban
Orban, despre decizia CCR privind modificarea Constituției: "Un cadou nesperat"
​Firea dezvăluie unde era când a fost condamnat Dragnea: "Lângă o icoană făcătoare de minuni"
Ce se poate face pentru ca grațierea corupților să fie interzisă. Explicațiile analiștilor
Tăriceanu: Iohannis trebuie să demisioneze necondiţionat şi imediat din funcţie
Raluca Turcan, PNL: "Decizie ciudată a CCR. Din nou pare a fi în favoarea infractorilor”
Barna, după decizia CCR: ”Sunt vârful de lance al penalilor din politica românească”