Primari din Vestul Europei au prezentat cum și-au transformat orașul într-un Smart City


Ultimul update: Duminica 16 Iunie 2019 11:42
Data publicarii: Sambata 15 Iunie 2019 18:29
Categorie: Stiri actuale

Cum au folosit primarii din oraşele europene tehnologia pentru a-şi face oraşele inteligente?

De exemplu, un primar din Belgia a povestit că după ce a observat că singurătatea locuitorilor îi va afecta dezvoltarea comunităţii, a iniţiat un proiect prin care studenţii din campusul universitar vorbeau zilnic cu oamenii deprimaţi prin intemediul tehnologiei.

La Bucureşti s-au trasat în ultimele două zile liniile de discuţie pentru următoarea strategie digitală europeană, în cadrul ultimului eveniment din agenda preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene.

Primarul din Ghent a descoperit că singurătatea locuitorilor este o mare problemă, aşa că tehnologia a devenit mijloc de comunicare a studenţilor cu vârstnicii:

Mathias de Clerq, primar în Ghent, Belgia: "După zidurile frumoase sunt mulţi oameni care se simt singuri, iar tehnologia a fost folosită pentru a aduce împreună oameni izolaţi şi voluntari, să aibă contact, să iasă din casă, să trăiască, să devină mai liberi".

În mai multe localităţi din Germania, cetăţenii contribuie la legislaţia locală printr-o platformă online în care îşi exprimă iniţiativele şi opiniile. Au fost invitaţi şi primarii Bucureştiului şi Constanței să îşi prezinte inovaţiile, dar nu au mai venit la eveniment. Singurul primar român prezent a fost din comuna Dudeştii Noi, judeţul Timiş.

Alin Adrian Nica, primarul din Dudeştii Noi: "Digitalizarea sistemului de apă potabilă. Să avem un panou de comandă şi control la Primărie şi din acel panou să citim toate... nu ştiu cum le spune în engleză .... apometrele".

România, de exemplu, este pe ultimul loc în Europa la servicii publice digitale, potrivit Comisiei Europene. Iată cum găsesc oraşele din Europa soluţii digitale pentru problemele reale ale oamenilor.

Markku Markkula, vice-preşedinte al Comitatului Regiunilor: "Oraşele nominalizează doi-trei oameni cheie care să-şi asume acest rol, să lucreze cu universităţile, cu centrele de cercetare, cu şcolile şi grădiniţele de asemenea, pentru că acolo viitorul este creat cu adevărat."

Comisarul european pentru economie şi societate digitală spune că şi România poate accelera dezvoltarea:

Mariya Gabriel, comisar pentru economie şi societatea digitală: "Văzând rezultatele preşidenţiei române a UE, care au arătat că se poate accelera, că putem inova, că putem fi dinamici, că putem face asemena progrese încât să se simtă la nivel naţional."

Acesta a fost ultimul eveniment major al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, preşedinţie care se încheie luna aceasta, când vom preda ştafeta Finlandei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO