Primăria Capitalei vrea să înceapă lucrări de consolidare la cel puţin 10 blocuri
Cu o întârziere de câţiva ani, locatarii din câteva blocuri vechi cu risc de prăbuşire în caz de cutremur trag speranţe că situaţia lor se va schimba în bine.
Primăria Capitalei anunţă că anul acesta vrea să înceapă lucrări de consolidare la cel puţin 10 blocuri cu mii de apartamente. Alte 165 vor fi expertizate. Cum prea puţine imobile au fost reparate până acum, Bucureştiul este printre cele mai vulnerabile capitale europene, în cazul unui seism major.
Un bloc din centrul Capitalei, monument istoric construit în 1939, este pe lista celor care ar urma să intre într-un proces de consolidare, anul acesta. Sunt aproape 100 de apartamente, însă aproape jumătate nu sunt locuite.
Proprietarii aşteaptă de două decenii acest moment.
Alexandra Ionescu, proprietar: ”Nu m-am gândit niciodată că din 2002 ajung în 2021 şi casa nu este încă consolidată. Blocurile noastre, mai ales acesta s-a degradat foarte mult la revoluţie pentru că tirul a fost peste blocurile astea, ăsta a ars 3 etaje, iar la noi toată partea din spate a fost lovită de gloanţe”.
Proiectele de consolidate pentru trei imobile, cu 250 de apartamente în total, sunt îngheţate din 2005. Primăria a deblocat fondurile, iar investiţia se ridică la 30 de milioane de euro.
Edmond Niculușca: ”În bugetul de anul acesta am solicitat Primăria București o sumă mai mare pentru investiţii. Avem 165 de imobile care vor intra anul acesta într-un acord cadru pe expertizare, adică să aflăm în ce clasă de risc seismic se află o clădire sau alta. Eu am o listă în acest moment de 10 imobile pe care lucrăm efectiv ca să demarăm lucrările de consolidare, eu îmi doresc să fie mai mult de 10, dar astea 10 să fie pe bune şi să punem schela pe ele. Ce ne dorim e să îi convingem pe toţi proprietarii să accepte consolidarea pentru că ei sunt într-un real pericol şi noi toţi împreună cu ei”.
Lucrările ar urma să dureze în jur de doi ani, timp în care proprietarii pot sta în locuinţe de necesitate. Oamenii trebuie să achite însă şi costurile consolidării, care de cele mai multe ori depăşesc 800 de euro pe mp.
Cornel Ștefănuca, Proprietar: ”Eu am de plată peste 85 de mii de euro. Plătim în rate în funcţie de venitul fiecăruia. Singurul avantaj e faptul că pe perioada respectivă nu ni se percep dobânzi. Marea noastră problemă este că din 2019 nu s-a mai făcut nimic la bloc şi dânşii nu vor să ne predea apartamentele, invocând tot felul de motive”.
În ciuda acestor probleme, lucrările de consolidare pot salva vieţi, spun experţii.
De la Revoluţie până acum au fost consolidate doar 30 de clădiri în Bucureşti, în condiţiile în care oficial sunt 300 cu bulină şi au nevoie de consolidări mii de clădiri. În cazul unui cutremur major, 1 din 4 bucureşteni ar fi afectat, conform unui studiu al Băncii Mondiale şi am vorbi de cel mai probabil de zeci de mii de victime.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, Capitala, consolidare, bloc, bulina rosie,
Dată publicare:
01-02-2021 18:56