Hala Matache, unul dintre simbolurile Capitalei, mutata la 40 de metri de vechiul amplasament
Dupa doi ani de proteste si amanari, Hala Matache va fi mutata la aproximativ 40 de metri departare de vechiul amplasament, tocmai ca sa faca loc magistralei rutiere Buzesti-Berzei.
Autoritatile au inceput operatiunea de dezasamblare a cladirii de patrimoniu, care va fi mutata, spre dezamagirea unor organizatii neguvernamentale.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
In zona incercuita de municipalitate cu un gard inalt, cat sa o fereasca de ochii curiosilor, lucrarile de dezmembrare avanseaza in ritm sustinut. Daca luni noapte muncitorii reusisera sa taie structura metalica de la acoperisul monumentului istoric, marti lucrarile vizeaza deja structura de rezistenta. Totul se deruleaza sub atenta supraveghere a unor expertil restauratori care trebuie sa se asigure ca toate elementele cu valoare de patrimoniu vor fi salvate si mutate la noua Hala Matache.
Alexandru Siminis, restaurator atestat Minsterul Culturii: "Va ramane structura de metal. In secolul al XIX-lea, cladirea a fost construita fara caramida, doar metal si sticla, abia apoi s-a adaugat caramida".
Noua cladire ar trebui sa rasara la aproximativ 40 de metri departare de vechiul amplasament, tocmai ca sa faca loc magistralei rutiere Buzesti-Berzei. Constructia ar trebui sa fie finalizata in aproximativ 1 an si jumatate.
E drept, daca reprezentantii ONG-urilor nu vor duce scandalul izbucnit in instanta, asa cum ameninta. Veniti luni noapte la fata locului, voluntarii au incercat sa stopeze lucrarile pentru ca, spun ei, demolarea este ilegala.
Nicusor Dan, Salvati Bucurestiul: "Ce se intampla aici este o infractiune atat din partea primarului general, cat si din partea Ministrului Culturii, pentru ca, conform legislatiei romanesti, nu ai voie sa stramuti un monument istoric, cu atat mai putin sa il demolezi ca sa il reconstruiesti".
Reprezentantii municipalitatii sustin ca operatiunea de mutarea este legala.
Madalin Dumitru, sef Directia Infrastructura PMB: "Respectam toate conditiile legii. Avem toate avizele necesare, avem aviz de la Ministerul Culturii si Directia de Cultura".
Mutarea ar fi, conform oficialilor, cea mai buna solutie, pentru ca s-ar economisi un milion de euro. Dar ONG-urile sustin ca sumele necesare pentru stramutare ar fi de fapt cu 600.000 de euro mai mari fata de banii necesari pentru a pastra hala pe actualul amplasament.