Furtuni de zăpadă, drumuri blocate și copaci rupți. Șoferii și-au abandonat mașinile

×
Codul embed a fost copiat

Furtuni de zăpadă, drumuri blocate de ninsori, copaci şi stâlpi rupţi de viscol. Primul episod violent al vremii din această iarnă a venit cu un cod roșu în nouă județe din sud-estul României, care a expirat joi dimineaţă.

Acolo unde iarna s-a năpustit cu atâta forță, o mulțime de școli au rămas închise, iar peste 180 de localități nu aveau energie electrică nici în această după-amiază. Vijeliile au rupt firele de înaltă tensiune și au provocat stricăciuni serioase.

În județul Constanța, rafalele de vânt au fost atât de puternice, încât schela montată pe un bloc în construcție din Mamaia s-a desprins de pe imobil și s-a arcuit periculos. Bucăți de lemn și de metal s-au transformat în proiectile, iar din această cauza traficul a fost restricționat.

La malul mării, vântul suflă cu putere, la rafală se înregistrează o viteză de 80 km pe oră. Marea este extrem de agitată, în larg valurile ajung la o înălțime de 3-4 metri, iar în zona costieră se sparg cu putere de diguri. Autoritățile au anunțat că toate porturile din județul Constanța și-au suspendat activitatea din cauza vântului puternic.

Vijeliile au provocat pagube în mai toate zonele aflate sub alerte de vreme rea. Școala din Albeștii de Muscel, județul Argeș, a rămas fără acoperiș. Vijelia puternică l-a smuls cu tot cu instalația electrică.

Citește și
Acoperișuri smulse de vânt, zeci de mașini avariate în București
Iarna a venit în forță în București: Acoperișuri smulse de vânt, zeci de mașini avariate
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Directorul școlii: „Tabla se află prin curtea școlii, pe șoseaua principală și pe casele vecinilor. Rețeaua electrică a fost smulsă din peretele școlii”.

În județul Ialomița, la Grivița, vântul a biciuit cu 130 de kilometri pe oră, iar la Căzănești, acoperișul a fost luat cu totul de parcă ar fi fost din hârtie.

În județul vecin, Buzău, vijelia a doborât un parapet de pod, lung de aproximatv 20 de metri. Construcția veche din metal a cedat.

Încă din timpul nopții au fost probleme mari. La Breaza, unde rafalele au atins 100 de kilometri pe oră, zece căsuțe din lemn în care comercianții vând diverse produse au fost puse la pământ, iar acum arată de parcă un camion a trecut prin ele.

În Bacău, locatarii unui bloc au fost scoși din case de zgomotul asurzitor făcut de acoperiș. Pompierii au înlăturat pericolul după două ore.

Lângă Râmnicu Sărat, acoperișul unei ferme a cedat și s-a prăbușit peste cele aproximativ 150 de animale care se aflau înăuntru. 29 de oi au murit.

La Sânnicolau Mare, în județul Timiș, o porțiune din zidul școlii a căzut în curtea unei case. Autoritățile nu își pot explică cum vântul a putut să muște practic din clădire, mai ales că au făcut reparații recent.

Darius Groza, primarul orașului Sânnicolau Mare: „Clădirea este o clădire foarte veche, dar zidul era în condiții bune, în sensul că acoperișul a fost reabilitat în urmă cu câțiva ani”.

Silvia Barbu, director al Centrului Meteorologic Banat-Crișana: „Munții Tarcu au înregistrat peste 190 kilometri la oră, la rafală, în cursul nopții trecute. A intrat o masă de aer rece. Între masa care a intrat și masa existentă în zona noastră, erau diferențe mari și aceste diferențe se traduc prin intensificări de vânt”.

Toate școlile din șase județe au fost închise joi din cauza vântului și a viscolului. În alte trei județe, cursurile au fost suspendate doar în anumite localități. Cât privește alimentarea cu energie electrică, la ora 14:00 erau încă probleme în șase județe.

Rafale de 90 de km/h în județul Constanța

 

În judeţul Constanța a fost prăpăd. Zăpada spulberată de rafale cu viteze de peste 90 de kilometri pe oră a blocat şi drumul care leagă oraşul Năvodari de localităţile din sud-estul judeţului. Mai mulţi şoferi şi-au abandonat maşinile în zona satului Corbu şi au încercat să ajungă pe jos spre locurile de muncă.

Judeţul Constanța a fost sub cod portocaliu toată noaptea, dar urgia s-a pornit abia dimineaţa. Cum drumurile naţionale şi judeţene nu au fost închise, şoferii au pornit la drum joi dimineaţă. În unele locuri însă ploaia căzută joi noaptea s-a transformat în gheaţă, acoperită cu un strat subţire de zăpadă. La acest peisaj se adaugă şi viscolul.

Emilian, șofer: Stau blocat de 3 ore! Nu a venit nimeni să ne scoată. Am lăsat maşina acolo! Nu se mai poate de trei ore stau acolo mă întorc pe jos.
Reporter: Dar unde voiați să ajungeţi?
Emilian, șofer: La Corbu, la magazin, n-am putut să ajung. Primăria a tăiat pomii, nu se mai vede nimic. Nu se vede în față la un metru, un metru jumate. E durere. Suntem blocaţi nu ne baga nimeni în seamă, maşina e în câmp. Au luat-o oamenii după pomi după stâlpi, nu se mai vede nimic. Mergi ca legat la ochi cu maşina, nu se poate aşa ceva.

O tânără de 17 ani însărcinată în 7 luni a fost preluată de o şenilată pentru a fi adusă la spital. Echipajul medical este însoţit de drumari.

Rafalele puternice au desprins şi o schelă montată pe un bloc aflat în construcţie tot în municipiul Constanța. Zona a fost restricţionată de poliţişti.

Vântul a spulberat zăpada încă de miercuri noaptea, iar în Tulcea şi Brăila a fost declarat cod roşu. Autorităţile au decis să închidă drumurile preventiv.

Zeci de localităţi au rămas în beznă, iar şcolile din judeţ sunt închise joi. Circulaţia între Brăila şi Galaţi a fost reluată abia la ora 11.00.

În judeţul Buzău, vântul a smuls bucăţi din acoperişuri, a rupt copaci, iar panourile publicitare au devenit un adevărat pericol pentru pietoni.

Aproape de miezul nopţii, toate drumurile din judeţ au fost închise. Două microbuze cu pasageri, care ar fi trebuit să ajungă în Galaţi, respectiv în Chişinău, nu au fost lăsate să înainteze.

Lângă Râmnicu Sărat, acoperişul unei ferme a cedat şi s-a prăbuşit. 29 de oi au murit.

 

ISUBIF: 179 de intervenţii ale pompierilor din Bucureşti şi Ilfov 

 

Pompierii din Bucureşti şi Ilfov au participat la 179 de intervenţii pentru îndepărtarea efectelor vremii rele, anunţă Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov (ISUBIF).

În Bucureşti, pompierii au efectuat 160 de intervenţii pentru îndepărtarea a 104 copaci căzuţi pe autoturisme şi carosabil, 29 elemente construcţie, patru panouri publicitare, şapte stâlpi căzuţi pe carosabil, două semafoare căzute şi 14 elemente desprinse.

Potrivit sursei citate, în judeţul Ilfov au avut loc 19 intervenţii în cazul a opt copaci căzuţi pe carosabil, patru stâlpi căzuţi, un element de construcţie şi şase alte elemente desprinse.

Prahova: 40 de turişti, dintre care 35 copii, blocaţi într-un hotel de la Cota 1400

 

Din cauza viscolului, peste 30 de copaci au fost puși la pământ și pe drumul care duce spre cota 1400 în Sinaia. 35 de elevi din mai mult județe din țară și 5 adulți, aflați într-o tabăra de schi, au rămas blocați la cazare.

Doar patru adulţi şi doi copii din cei 40 de turişti rămaşi blocaţi într-un hotel de la Cota 1400 au vrut să plece cu salvatorii care au venit joi să îi coboare din zonă.

Pentru că au fost afectați și stâlpii de electricitate din zona, turiștii au rămas și fără curent electric. Nu aveau cum să coboare spre stațiune așa că pompierii au intervenit cu senilatele pentru a-i transporta în siguranță.

Peste 130 de copaci au căzut pe carosabil în noaptea de miercuri spre joi în judeţul Prahova, unele localităţi au rămas fără curent electric, iar şcolile au fost închise în Cheia, Izvoarele, Drăgăneşti şi Sinaia, a informat ISU Prahova.

Rafalele de vânt puternice au cauzat probleme în 12 localităţi, respectiv Sinaia, Comarnic, Breaza, Măneciu, Cheia, Ploieşti, Şotriile, Plopeni, Valea Doftanei, Cornu, Mizil şi Câmpina

Constanţa: Cursuri suspendate în şcolile din 35 de localităţi din cauza vântului şi a ninsorii

 

Cursurile au fost suspendate, joi, în unităţile de învăţământ din 35 de localităţi de pe raza judeţului Constanţa, din cauza vântului puternic şi a ninsorii, a informat Inspectoratul Şcolar Judeţean.

Toate şcolile unde cursurile nu se mai ţin sunt din localităţi din mediul rural, cu excepţia oraşului Hârşova: Târguşor, Dumbrăveni, Pantelimon, Cerchezu, Mihai Viteazu, Topalu, Hârşova, Bărăganu, Independenţa, Crucea, Ion Corvin, Comana, Grădina, Adamclisi, Fântânele, Lipniţa, Rasova, Deleni, Horia, Seimeni, Mereni, Ghindăreşti, Tortoman, Siliştea, Ciobanu, Ostrov, Istria, Cogealac, Oituz, Sibioara, Cumpăna, Oltina, Vadu Oii, Săcele, Cuza Vodă.

Purtătorul de cuvânt al ISJ, Marinela Mrejeru, a precizat că, pe lângă cele 35 de localităţi, în alte două - Peştera şi Topraisar, s-a decis suspendarea cursurilor din cauza viscolului.

"În toate aceste unităţi de învăţământ se asigură permanenţa pentru eventualele situaţii în care vin copiii la şcoală", a menţionat reprezentanta ISJ Constanţa.

Ialomiţa: Un microbuz de călători şi 20 de autovehicule, blocate în zăpadă

 

Un microbuz cu pasageri şi aproximativ 20 de autovehicule au rămas blocate în zăpadă, cabluri electrice au căzut pe carosabil şi 52.595 de abonaţi din 46 de localităţi sunt fără curent electric din cauza vântului şi a zăpezii viscolite în judeţul Ialomiţa, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi dimineaţa, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Pe DJ 306A, între localităţile Ciochina şi Crunţi, un microbuz cu 10 persoane a rămas blocat în zăpadă. Alte aproximativ 20 de autovehicule, dintre care şase în apropiere de localitatea Gheorghe Doja, patru pe DN 2C, între Nicoleşti şi Tovărăşia, cu şapte persoane, cinci pe DN 21, între Iazu şi Slobozia au rămas, de asemenea, blocate în nămeţi.

În oraşul Amara, din cauza vântului puternic, mai multe cabluri electrice au fost rupte, iar în Feteşti s-a desprins tabla de pe un bloc. În localitatea Scânteia, o femeie însărcinată în 38 săptămâni a fost preluată de către echipaj SAJ, ajutat de către subofiţerii ISU.

Brăila: Trei trenuri de călători, blocate din cauza ruperii de către vânt a firelor de tensiune şi a pantografului

 

Trei trenuri de călători au fost blocate pe raza judeţului Brăila din cauza ruperii de către vânt a firelor de tensiune şi a pantografului, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ştefan Stoian.

Trenul R8204 Constanţa - Buzău se află în halta Spicu din comuna Bărăganu din cauza ruperii pantografului şi se aşteaptă o locomotivă pentru a fi tractat. Călătorii, în număr de 30-35, vor fi preluaţi de trenul IR1861 Constanţa - Iaşi.

Trenul R7366 Galaţi - Buzău a rămas blocat blocat în apropierea inelului de testări Făurei din cauza firului de tensiune rupt. În tren se află 15 călători şi s-a trimis o locomotivă de la Buzău pentru tractare.

Trenul IR1577 Bucureşti Nord - Galaţi s-a aflat blocat în staţia Lacu Sărat, călătorii fiind preluaţi de trenul R7365 Buzău - Galaţi.

Galaţi: Peste 11.000 de consumatori fără curent electric; 14 şcoli închise

 

15 localităţi nu sunt alimentate cu energie electrică şi 14 şcoli au cursurile suspendate din cauza fenomenelor meteorologice de cod portocaliu prognozate joi, în judeţul Galaţi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

În judeţul Galaţi sunt afectate, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, 15 localităţi, cu un total de peste 11.000 de consumatori. Se acţionează în teren cu 14 echipaje cu 28 persoane din cadrul distribuitorului de energie.

Giurgiu: 60 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 21 de localităţi fără energie

 

45 de persoane din judeţul Giurgiu au avut nevoie de ajutor medical, fiind preluate de echipaje ale SAJ Giurgiu, iar 21 de localităţi din judeţ au fost afectate de întreruperi ale energiei electrice în urmă căderilor de zăpadă şi a viscolului din noaptea de miercuri spre joi.

Au fost afectate 23 de linii de medie tensiune, energia electrică fiind întreruptă parţial în 21 de localităţi, respectiv la Bucşani, Bulbucata, Călugăreni, Comana, Daia, Frăteşti, Ghimpaţi, Gogoşari, Gostinari, Greaca, Hotarele, Iepureşti, Izvoarele, Letca Nouă, Malu, Oinacu, Putineiu, Schitu, Slobozia, Stăneşti, Toporu.

La nivelul SAJ Giurgiu au fost înregistrate 45 de cazuri care au necesitat acordarea de prim ajutor medical, iar echipajele SMURD au acţionat în 15 cazuri, 19 pacienţi care efectuează dializă au fost aduşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

În judeţul Giurgiu toate drumurile sunt deschise circulaţiei în condiţii de iarnă, şcolile au fost închise în 30 de localităţi, iar traficul la frontieră este restricţionat pentru maşinile cu masa mai mare de 12 tone.

Harghita: Cursuri suspendate în cinci localităţi din cauza lipsei energiei electrice

 

Cursurile sunt suspendate, joi, în cinci localităţi din judeţul Harghita din cauza lipsei energiei electrice şi a căldurii din unele instituţii şcolare.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, nu se fac cursuri la Bălan, oraşul fiind afectat de lipsa energiei electrice în urma căderilor de arbori, un număr de aproximativ 600 de elevi şi preşcolari de la Şcoala gimnazială "Geo Bogza" şi Liceul "Liviu Rebreanu" rămânând joi acasă.

De asemenea, au fost suspendate cursurile şi la Liceul din Corbu, unde există 19 formaţiuni de studiu, cu 438 de elevi, dar şi la două structuri de la Şcoala Gimnazială Bilbor, unde învaţă aproape 90 de elevi.

La Tuşnad Sat, cei 102 elevi de la Şcoala Gimnazială "Imets Fülöp Jákó" nu fac cursuri joi, întrucât unitatea şcolară nu este alimentată cu energie electrică şi nu funcţionează centrala termică.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la grădiniţa "Szivarvany" din Băile Tuşnad, măsura vizând 30 de preşcolari din două grupe.

Argeş: Vântul puternic a doborât acoperişuri, stâlpi şi arbori

 

Vântul puternic a doborât acoperişuri, stâlpi şi arbori în zona de nord-est a judeţului Argeş, în noaptea de miercuri spre joi, iar circulaţia a fost blocată pe două drumuri naţionale.

Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, cele mai mari probleme s-au înregistrat în municipiul Câmpulung Muscel şi în localităţile din jur.

Pompierii au intervenit pentru degajarea a 13 acoperişuri smulse de vânt, mai multe autoturisme fiind avariate de resturi. S-au mai înregistrat opt intervenţii la arbori doborâţi de vânt, trei pentru degajarea unor elemente de la balcoane şi două pentru degajarea unor panouri publicitare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Când se montează cauciucurile de iarnă. Amenzile ajung până la 2.900 de lei
Când se montează cauciucurile de iarnă. Amenzile ajung până la 2.900 de lei

Cauciucuri de iarnă 2020. În mai multe zone ale țării zăpada s-a așternut pe șosele. Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii, în caz contrar puteți plăti amenzi uriașe.

Iarna a venit în forță în București: Acoperișuri smulse de vânt, zeci de mașini avariate
Iarna a venit în forță în București: Acoperișuri smulse de vânt, zeci de mașini avariate

Nici în București și Ilfov nu a fost mai bine. S-au înregistrat zeci de apeluri la 112, care anunțau dezastrul făcut de vântul turbat.

Haos pe șoselele din România după 24 de ore de cod roșu de viscol:
Haos pe șoselele din România după 24 de ore de cod roșu de viscol: "Parcă vine sfârşitul lumii"

Primul episod violent al vremii din această iarnă a venit cu un cod roșu de viscol, valabil până la ora 8 în nouă județe din sud-estul României.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.