Prima reacție de la Kiev după ce AUR și extremiștii maghiari au cerut anexarea unor teritorii din Ucraina
Două partide de extremă dreapta din NATO au revendicat porțiuni de teritoriu ucrainean, exprimându-și dorința de a le anexa. Ucraina susține că nu vede o reacție a guvernelor celor două țări privind afirmațiile inacceptabile.
În ultima săptămână, liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și ai Mișcării Maghiare Patria Noastră din Ungaria au vorbit despre posibilitatea de a anexa părți din vestul Ucrainei, justificată de revendicări teritoriale care datează de sute de ani.
Revendicările vin în contextul în care conflictul dintre Ucraina și Rusia se apropie de împlinirea a doi ani de la izbucnirea acestuia.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Oleksandr Merezhko, membru al parlamentului ucrainean și președinte al comisiei pentru afaceri externe a organismului, a declarat pentru Newsweek că revendicările teritoriale simultane reprezintă o preocupare pentru Ucraina.
„Rusia încearcă să înceapă o ofensivă", a declarat Merezhko. „Asta este exact ceea ce vrea Putin. Nu exclud ca aceste declarații să fie cumva coordonate. În același timp, nu văd - până acum - o reacție puternică la aceste declarații inacceptabile din partea autorităților din Ungaria și România".
„Astfel de declarații sunt periculoase mai ales acum", a adăugat Merejko. „Ele subminează încrederea".
Kremlinul caută în mod obișnuit să folosească ca armă partidele europene de extremă dreapta și de extremă stânga în eforturile sale de a destabiliza capitalele occidentale. George Simion, un co-lider al AUR, a fost acuzat anterior de serviciile secrete ucrainene de legături din trecut cu serviciile de securitate rusești.
Ce au spus parlemntarii AUR
Claudiu Târziu, unul dintre liderii partidului de extremă dreapta din România, Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), a spus că țara sa ar trebui să se „reunească" cu Moldova și cu regiunile de graniță cu Ucraina - Basarabia, Bucovina de Nord și Transcarpatia, scria luni The Kyiv Independent.
Comentarii similare au fost făcute recent și de liderul maghiar de extremă dreapta Laszlo Toroczkai, care a spus că Ungaria ar trebui să revendice Oblastul Transcarpatic dacă Ucraina pierde războiul cu Rusia, amintește publicația ucraineană.
„Nu vom fi cu adevărat suverani decât după ce vom restabili statul român în granițele sale naturale”, a spus Târziu în timpul unui discursului ținut la Iași, de Ziua Micii Uniri.
„Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei... Transcarpatia, tot ce a fost și face parte din națiunea română trebuie să se întoarcă la granițele ei de stat", a mai spus el, punând accept pe faptul că „Scopul nostru e ca România să fie una dintre primele țări din lume”.
Regiunea Transcarpatia este regiunea cea mai de sud-vest a Ucrainei, cu importante minorități etnice maghiare și române. Regiunea istorică a Bucovinei de Nord face parte din actuala regiune ucraineană Cernăuți, în timp ce Basarabia acoperă Moldova și părți din regiunile Cernăuți și Odesa. Ucraina găzduiește aproximativ 150.000 de etnici români.