Prima productie de capsuni din 2015 a ajuns cu 2 saptamani mai devreme in piete. Cat cer comerciantii pentru un kilogram
Cei care iubesc fructele de primavara au toate motivele sa fie multumiti. Prima productie de capsuni din acest an a ajuns deja in pietele noastre, cu doua saptamani mai devreme decat ar fi normal.
Agricultorii confirma ca au investit mult in solarii si in rasaduri aduse din Polonia, Italia, sau chiar America. Aceste soiuri cresc mai mari, sunt mai rezistente, dar nu au acel parfum din copilarie.
Alin are in judetul Alba 9 solarii. A luat fonduri europene, dar a pus la bataie si banii castigati la nunta. A luat rasaduri din Polonia, iar acum se poate lauda ca a iesit primul pe piata cu fructe delicioase.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Amalia Butura, sotia proprietarului: "Este un soi care s-a aclimatizat foarte bine la conditiile meteorologice de la noi. este foarte aromat si se apropie ca si gust de capsunul romanesc."
Alin are contracte si cu magazinele care cer 15 lei pe kilogram.
Mirela, administrator magazin: "Clientii de abia asteapta sa iasa pe piata marfa autohtona, avand in vedere ca e marfa bio, e din zona. Se vede ca e marfa proaspat culeasa, nu este tratata cu alte substante sa le pastreze pe timp indelungat."
In judetul Satu Mare, Felicia Codrea munceste intr-un solar care se intinde pe o jumatate de hectar. Inauntru cresc in pamant romanesc capsuni din Italia care rodesc pana iarna. Si aici piata dicteaza totul.
Felicia Codrea, producator: "Avem capsuni cu productivitate continua din aprilie mai pana in decembrie, normal, se pot planta si soiuri romanesti dar vor avea productivitae doar pe perioada primaverii adica in mai. Din acest motiv soiurile de dincolo au o mai mare rentabilitate, sunt mai rentabile pentru spatiile inchise."
In zona Halmeu, au aparut si comerciantii de pe marginea drumului care vor chiar si 20 de lei pe kilogram.
Fructele de sezon, cultivate in gradina, vor aparea cel mai devreme in doua saptamani.