Prevederi controversate în noua lege a asociațiilor. Părinții plătesc din nou pentru copiii de 3 ani
De vineri, intră în vigoare noua Lege a asociaţiilor de proprietari. Cei care fac modificări, fără autorizaţie, în apartamente, pe hol ori în scara blocului, pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.
Atenţie, părinţii care au copii până-n 3 ani şi i-au scos de la întreţinere după legea intrată în vigoare anul acesta, în aprilie, de vineri, trebuie să plătească din nou şi pentru ei.
VEZI textul integral la finalul materialului
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Noua lege are o mulţime de prevederi controversate, iar amenzile pe care proprietarii de apartamente la bloc le pot primii sunt cele mai mari de până acum, în acest domeniu.
Pe noua legislaţie, dacă spargeți un perete pentru a crea un ”open space”, se consideră că ați pus în pericol integritatea structurii şi amenda este între 500 şi 3.000 de lei. La fel, pentru modificarea instalaţiilor dintr-un bloc, se aplică tot o amendă de 500 până la 3.000 de lei. Pentru scara blocului amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei, dacă vă hotărâţi ca în scara blocului, de exemplu, în faţa uşii dumneavoastră, să tapetaţi totul cu gresie şi faianţă, ori să vă agăţaţi iconiţe sau să trageţi un perete care să vă delimiteze partea dumneavoastră de hol fără aprobarea Asociaţiei.
Dacă aţi desfiinţat o debara, de exemplu, şi nu anunţaţi noua suprafaţă utilă, amenda este de până la 1000 de lei. Cei care au frizerii sau magazine în apartamente şi nu au schimbat destinaţia camerelor din rezidenţial în comercial, se pot aştepta la amenzi de până la 10.000 de lei, de exemplu. Avocaţii susţin că sunt şi multe prevederi în noua lege care vor îngreuna foarte mult asociaţiile de locatari, primăriile şi instanţele: de exemplu, preşedintele de asociaţie trebuie să modifice în instanţă statutul de câte ori se mută în sau pleacă cineva din bloc.
Gelu Gabriel Pușcaș, avocat: "Păi, dacă avem în vedere un bloc de 230 de garsoniere, în care vânzarea-cumpărarea imobilelor este pe bandă rulantă, vă dați seama că acel preşedinte face poteca la instanţă."
Surprinzător, legea nouă a abrogat legea adoptată în primăvară, care prevedea ca toţi copiii de până la 3 ani pot fi scoşi de la întreţinere, după doar 5 luni de la intrarea ei în vigoare. Aşa că părinţii trebuie să îi înscrie acum din nou pe copii şi să plătească şi pentru cei mici cote egale cu ale lor. Legea nouă prevede şi foarte multe amenzi pentru administratorii şi preşedinţii de bloc
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: locuinte, proprietari, asociatii de proprietari,
Dată publicare:
27-09-2018 19:11