Guvernul a modificat de urgență Legea Insolvenței. Măsura, criticată de mediul de afaceri


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 27 Septembrie 2018 18:53
Categorie: Stiri Economice

Statul va putea să devină acţionar la firmele în insolvență, cu datorii la buget. Guvernul a modificat de urgenţă legea actuală, astfel încât statul să poată prelua acţiuni în schimbul datoriilor.

Măsura e criticată de mediul de afaceri, care spune că statul nu are ce caută într-o companie privată, dar şi de specialişti în insolvență care vorbesc de o naţionalizare mascată.

Oficialii guvernului susţin că acum sunt prea multe firme care stau în insolvență ani în şir, timp în care acumulează datorii uriaşe la stat.

''Modificările au rolul de a stopa unele practici abuzive - insolvențele repetate. ANAF-ul va decide, pe baza unor criterii, în ce firme va intra statul că acționar'', a spus joi ministrul Finațelor, Eugen Teodorovici.

Potrivit datelor Guvernului, acum sunt 29.000 de firme în insolvență, în reorganizare şi în faliment, iar datoriile lor depăşesc 63 de miliarde de lei. Cu această sumă ar putea fi plătite salariile bugetarilor pe nouă luni.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, este convins că măsurile vor duce la curăţarea mediului economic.

''Orice ban recuperat e un plus. Nu am făcut estimări cât putem recupera, nu avem o listă cu companii la care statul poate intra în acționariat'', a mai spus ministrul Finanțelor.

''Efectul principal este că statul intră într-o companie, ceea ce nu este permis într-o piaţă liberă, statul nu are ce căuta în companiile private şi nu aceasta este calea pentru a însănătoşi economia'', spune Florin Jianu, președintele Consliului IMM-urilor.

''S-ar produce în acelaşi timp o naţionalizare parţială a acelei proprietăţi private, în probabil 99% din situaţii, Fiscul ar deveni acţionarul majoritar'', spune Speranța Munteanu, specialist în insolvență.

Economiştii sunt de părere că modificările făcute de Guvern i-ar putea ajuta pe unii oameni de afaceri să scape de datoriile de la stat. Iar bugetul ar fi păgubit aproape sigur pentru că statisticile arată că 98% dintre firmele în insolvență ajung în faliment. Oficialii guvernului spun însă că statul va prelua acţiuni doar de la firmele viabile, adică de la cele care pot fi salvate de la faliment.

Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare săptămâna aceasta, astfel încât de luna viitoare Fiscul va începe să analizeze fiecare firmă aflată în insolvență. Pe baza unor criterii, care nu au fost făcute publice încă, Fiscul va decide în ce firme va intra statul că acţionar sau dacă vor fi şterse până la 50% din datorii. Pe baza evaluării va fi stabilit şi preţul acţiunilor, iar regula generală este că statul va prelua acţiuni doar de la firmele care pot fi salvate de la faliment.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
Echipa României, premiată pentru "Cele mai bune praline" la Concursul Mondial de Patiserie, Gelaterie și Ciocolaterie

11:44
Mihai Trăistariu, între celebritate și austeritate

Mihai Trăistariu: "Este o bătălie cruntă, am făcut acele poze pentru că nu mă mai auzeam"


13:42
Mihai Bobonete împreună cu gașca din Las Fierbinți, despre viața din spatele celebrității

Bobonete: "Celebritatea nu m-a luat prin surprindere, eram pregătit"


14:09
Echipa "România, te iubesc" lansează cartea "Ne facem bine"

Cartea "Ne facem bine", o antologie de fapte văzute și vorbite la "România, te iubesc"


10:23
Nașterea naturală sau cezariana: Ce alegem?

Anca Vereanu: "Anestezia epidurală ajută mama pe parcursul travaliului"


17:35
Vica Blochina, față în față cu detectorul de minciuni

15:19
Diana Ungureanu a părăsit bucătăria MasterChef. Finala se decide între Ionuț, Alina și Cezar

04:34
Iluzie sau un preparat impecabil? Chef Ettore Botrini a oferit un moment culinar deosebit, care i-a fascinat pe concurenții rămași în competiție

07:32
Raluca Podea, fosta iubită a lui Florin Pastramă, s-a demachiat în direct La Măruță

13:09
PROFA s-a tatuat

05:22