Prețurile la gaz au scăzut mult, iar UE recomandă reducerea subvențiilor oferite de guverne
Banca Centrală Europeană le recomandă guvernelor din Uniune să reducă sprijinul pe care îl acordă pentru compensarea facturilor la energie.
Subvențiile au fost stabilite într-o perioadă în care prețul gazului a urcat foarte mult. Acum însă, acesta scade, a spus economistul-șef al Băncii Centrale. În speranța unor prețuri mai mici, Comisia Europeană a lansat primul apel pentru cumpărarea de gaze în comun, pentru a umple depozitele iarna următoare.
Reducerea ajutorului acordat de guverne, inclusiv în România, pentru plata facturilor la energie pentru consumatorii casnici și firme, ar putea ajuta în lupta împotriva inflației, alături de o nouă majorare a dobânzilor, este de părere Philip Lane, economist-șef al Băncii Centrale Europene. Acesta a acordat un interviu pentru publicația Le Monde, în care a declarat că: „Guvernele au decis asupra programelor de subvenții într-o perioadă în care prețul gazelor era foarte ridicat. În condițiile în care prețurile gazelor scad, în mod logic am putea spune că guvernele ar trebui să reducă subvențiile".
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
La noi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că nu s-a discutat în Guvern despre modificarea actualei scheme de sprijin.
Prețul gazului la bursele europene a ajuns la aproximativ 40 de euro/mwh și a scăzut mult în ultimele luni, după creșterea agresivă de anul trecut, din cauza războiului din Ucraina, când a depășit 300 de euro pe mwh.
UE ar putea cumpăra gaze la comun
În încercarea de a obține un preț cât mai bun și de a reduce riscul unor noi creșteri, Comisia Europeană face primii pași pentru cumpărarea de gaze la comun, prin platforma energetică a Uniunii.
Companiile interesate, fie că sunt mari consumatori industriali, furnizori ori traderi, pot înregistra de acum pe această platformă, timp de o săptămână cantitățile de gaze de care au nevoie.
Necesarul total va fi apoi scos la licitație pe piața mondială. Iar platforma va corela cererea colectivă cu ofertele. Gazul rusesc este, evident, exclus. Primele contracte ar urma să fie semnate înainte de începutul verii.
Mihnea Cătuți, expert energie: „Logica este că, cu cât este volumul de cerere mai mare, cu atât puterea de negociere a acestor cumpărători va fi mai mare. În momentul de față, ținta pentru achiziții comune a Uniunii Europene este 15% din cantitatea totală înmagazinată, care corespunde cu 3% totalul consumului de gaz din UE."
Pe de altă parte, pentru a înlocui parțial gazul rusesc, România s-a orientat spre Azerbaidjan, împreună cu țările vecine. Ministrul Energiei, alături de oficiali din Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, au semnat un memorandum pentru suplimentarea cantităților de gaze din Azerbaidjan.