Prețurile apartamentelor, în creștere în principalele orașe din țară. Prognoza analiștilor pentru 2022
Chiar şi în vremuri complicate, preţul apartamentelor crește vertiginos. În ultimul an, locuințele s-au scumpit cu 15%, arată o analiză a pieţei imobiliare din șase mari orașe ale țării, inclusiv Capitala.
Experţii imobiliari estimează însă că în 2022, creșterea își va domoli ritmul.
Unul de două camere, construit acum doi ani la Brașov, se vinde cu 80.000 de euro. Clientul mai plătește încă 6.000 de euro și pentru locul de parcare. Prețul pare mare, dar cerere există.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dana Stemate, reprezentant al unei agenţii imobiliare: „Am observat o migrare a populației, foarte mulți oameni din Galați, Brăila, Iași, Vrancea au venit în Braşov."
Cele mai căutate sunt apartamentele noi. Clienții le vânează încă din faza de proiect. Alexandra este medic rezident și vrea să își cumpere un apartament aflat în construcție.
Alexandra: „Să fiu mai aproape de serviciu. Merită. E zonă bună, se dezvoltă."
La nivelul întregii țări, prețul apartamentelor s-a mărit cu aproape 15 procente, doar în ultimul an. Cea mai mare creștere o are Brașovul - peste 17%. Este urmat de București, Cluj-Napoca și Constanța. Toate aceste oraşe reprezintă un magnet pentru potențialii clienţi, căci oferă o calitate a vieții mai ridicată.
Daniel Crainic, director de marketing la un portal de imobiliare: „În 2021 am asistat la o creștere foarte mare a costurilor construcțiilor, date atât prin costul terenurilor, prin costul cu forța de muncă, dar și prin prețul materialelor de construcții.”
Un asemenea apartament se află într-un ansamblu din Cluj-Napoca. Aici s-au mutat Ionuț Budeanu şi ai lui, imediat ce în familie a mai apărut un copil. Și-au dorit o locuință la cheie, ca să le fie mai ușor.
Ionuț Budeanu, proprietar: „Te scutește de foarte mult timp irosit. Găsești foarte greu, mai ales în piața din Cluj, oameni care îți pot finisa un apartament în timp util."
La 100 metri pătrați, apartamentul a fost predat finisat 100%. În plus, toate cele trei băi au fost complet mobilate şi utilate. Şi preţul a fost pe măsură. 300.000 de euro cu TVA, care include două locuri de parcare.
Un raport publicat recent arată că două treimi dintre clienți vor apartamente cu finisaje și obiecte sanitare, iar un sfert își doresc chiar imobile parțial mobilate.
Cătălin Lupoian, consultant imobiliar: „Ne raportăm la o manoperă un minim 6.000 de euro pentru finisaj la un apartament, echipele nu sunt disponibile, termenele se dau între 3-6 luni pentru finalizarea unui proiect, și mulți preferă să cumpere un apartament fata finisat, de ce nu mobilat și utilat.”
Experții imobiliari apreciază că în anul ce urmează prețurile vor crește cu mai puţin de 10%. Unul dintre motive ar fi că programul Noua Casă ar putea avea un buget redus semnificativ.
Nagy Balint, conferențiar universitar doctor la UBB Cluj-Napoca: „Programul Noua Casă are o influență categorică asupra pieței imobiliare”.
Analiştii spun că piața chiriilor a avut un recul. Prețurile practicate în acest sector au staționat.
Sursa: Pro TV
Etichete: apartamente, preturi apartamente, piata imobiliara,
Dată publicare:
17-12-2021 19:03