Prețuri în scădere după mai bine de un an și jumătate de scumpiri brutale. Cea mai mică inflație, în iulie
După mai bine de un an și jumătate de scumpiri brutale se mai temperează prețurile.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în iulie, inflația a ajuns la 9,4%. Este cea mai mică din acest an. Practic, cu atât s-au scumpit, în medie, mâncarea, produsele nealimentare și serviciile. Se zăresc și cateva ieftiniri față de anul trecut, în special la energia electrică și combustibili.
De un an și jumătate, oamenii sunt tot mai atenți ce și cât cumpără.
Încă de la începutul anului, prețurile au dat semne că își încetinesc ritmul de creștere.
După saltul record înregistrat în 2022, când în noiembrie, inflația a trecut de 16 la sută, de la începutul anului a început să scadă treptat și a ajuns, în iulie, sub pragul de 10 la sută, potrivit INS.
În medie, mâncarea este mai scumpă cu 16,2 la sută față de iulie anul trecut. Produsele nealimentare s-au scumpit cu patru procente, iar serviciile cu 7,5.
BNR: Anul se va încheia cu o inflație de 7,5%
Diferențele se văd la produsele care fac parte din coșul zilnic de cumpărături. De exemplu, în iulie, față de aceeași lună a anului trecut, făina a crescut cu puțin peste 7 la procente. Uleiul cu 13,8%, iar untul cu 24 de procente. Zahărul, produsul care a înregistrat cele mai mari scumpiri în ultima perioadă, a înregistrat față de vara trecută o creștere de 51 la sută.
Practic, ritmul de creștere al prețurilor a fost mai temperat, comparativ cu ce s-a întâmplat în 2022. În noiembrie, de exemplu, atunci când inflația a atins un nivel record, aceleași produse au avut creșteri uriașe de preț. Atunci, făina s-a scumpit cu peste 33 la sută, cartofii, uleiul și untul, în medie cu 40 de procente, în timp ce zahărul cu peste 61 la sută.
Sunt însă și prețuri cu minus, în special pentru energie electrică și combustibil. Aceeași tendință o vedem si in cazul gazelor naturale. Anul trecut, de exemplu, facturile la utilități au dus la creșterea inflației. La vremea respectivă, vedem creșteri de peste 47 la sută la energia electrică și de 37 de procente la gaze.
În schimb, plătim tot mai mult pentru biletele de avion și pentru mesele la restaurant, arată INS.
Mugur Isărescu, guvernator BNR: „Scăderea variației anuale a inflației de bază a fost determinată de evoluția prețurilor alimentare care s-au mai temperat. Celelalte două segmente resimt presiuni din partea prețurilor de import și a costurilor cu forța de muncă”.
Anul se va încheia cu o inflație de 7,5%, potrivit BNR.