Prețul zahărului a explodat, iar scumpirile se vor simți curând. România importă jumătate din cantitatea pe care o folosește
Zahărul, extrem de folosit la nivel mondial, s-a scumpit îngrozitor din cauza secetei. Cum jumătate din cantitatea pe care o utilizăm o luăm de la alţii efectele nu ne vor ocoli.
Este şi motivul pentru care unii dintre producătorii din industria alimentară iau în calcul să mai scadă din cantitatea de zahăr. Procesul se anunţa de durată pentru că românii adoră alimentele foarte dulci.
Încă de la jumătatea lui 2022 prețul zahărului alb a cunoscut o creștere fără precedent.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În graficul făcut public de Comisia Europeană se vede cum prețul sau a sărit în aer la propriu. Linia care arată creșterea este aproape verticală, iar anul acesta a atins cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani. De vină este, în principal, seceta care a lovit India, Thailanda și Brazilia, principalii jucători de pe piața mondială.
România importă zahăr brut din Brazilia. Aproximativ 200 de mii de tone anual. Întreaga cantitate ajunge la fabrică din Buzău care este, de altfel, singura unitate din țară unde se poate rafina zahăr. Pe lângă această cantitate, România mai are două fabrici unde se produce zahăr din sfeclă de zahăr - la Luduș și în Roman.
Ambele unități produc, împreună, în jur de 100 de mii de tone. Restul cantității de 150 de mii de tone este zahăr deja prelucrat pe care România îl importă din mai multe țări și care ajunge direct în magazine sau la producătorii din industria alimentară.
Noi consumăm anual în jur de 450 de mii de tone de zahăr, însă cantitatea urca la 500 de mii de tone în anii cu producție bună de fructe. Zahărul este folosit în cantități mari la gemuri, compoturi și conserve pe care românii le preferă foarte dulci.
Gheorghe Bejan, președintele Patronatului Zahărului din România: ”Vom avea zahăr în continuare. Aici putem fi liniștiți. Nu știm prețul.Intenția Guvernului este de a avea un preț mic la zahăr,în același timp, guvernul pune o acciză la zahăr și crește și TVA-ul de la 9 la 19% la produsele care conțin zahăr. Cum să faci un preț mai mic când deja cu 10%, prin lege, e deja prețul mai mare?”.
În aceste condiţii producătorii mici și mijlocii iau în calcul să micșoreze cantitatea de zahăr folosită.
Cristina Oprea, proprietarul unei cofetării: ”Creșterea prețului zahărului ne încurajează să folosim mai puțin zahăr în prăjituri, ceea ce și eu încurajez la rândul meu. Putem ajunge să folosim mai puțin zahăr într-o prăjitură și în felul ăsta bineînțeles că nu va mai crește costul. Pe 100 de grame de produs pot coborî undeva la 13, 14 grame de zahăr. Mai puțin de atât, deja nu mai vorbim de dulce după părerea mea”.
Totuși, românului îi place dulcele, fără jumătăți de măsură. Industria băuturilor răcoritoare, de exemplu, are în continuare succes cu sucurile foarte dulci, cu toate că în ultimii au apărut pe rafturi inclusiv variante fără zahăr.
Alice Nichita, președintele Asociației Băuturilor Răcoritoare din România: ”Rețetele, de obicei, sunt stabilite în funcție de preferințele consumatorului. Vedem că în vest consumatorii aleg din ce în ce mai mult să consume produse fără zahăr sau cu conținut redus de zahăr. În România consumatorii aleg mai puțin să consume aceste produse cu conținut redus de zahăr sau fără zahăr deloc”.
În acest moment sub 15% din vânzările de sucuri din România sunt reprezentate de variantele cu zahăr puțin sau deloc.